Çiftçiler sorunlarına derman arıyor

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirten Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, çiftçiyi rahatlatacak tedbirlerin alınmaması durumunda üretimin ciddi oranda düşebileceğini söyledi.

Çiftçiler sorunlarına derman arıyor
10 Mayıs 2019 - 08:07

Girdi maliyetlerindeki büyük artışın çiftçiye zor günler yaşattığını belirten Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, çiftçiyi rahatlatacak tedbirlerin alınmaması durumunda üretimin ciddi oranda düşebileceğini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.


Her şeyden önce hükümetten beklentilerinin çiftçiye için can suyu olacak olan pamuk desteklemelerinin bir an ünce verilmesi olduğunu ifade eden Ekinci, "Şanlıurfa il ve ilçe ziraat oda başkanları olarak Türkiye Ziraat Odalar Birliği başkanlarını ziyaret ederek, genel merkez olarak sıkıntıları başkanımız sayın Şemsi Bayraktar'a ilettik. Onun dışında çiftçilerin sıkıntılarıyla ilgili bakanlık nezdinde bazı girişimlerde bulunduk. Çiftçilerimiz çok zor günler geçirmektedir. 6-7 aydır yağışlar devam etmektedir. Ondan dolayı pamuk ekimi gecikmiş durumda. Pamuk desteklemesi ise bir an önce verilirse çiftçilerimizin mazot, gübre, akaryakıt, ilaçlar ile tüm ekin ihtiyaçlarını karşılayabilecektir." dedi.


Ekinci, "Yıllardan beridir ilçemizde ve bölgemizde kangrene dönen bir DEDAŞ sorunu vardır. Bu soruna hükümetimizin bir an önce el atması lazım. Bugün Türkiye'de 81 milyon nüfusu ihtiyacını gideren çiftçidir. Çiftçi olmasa insanlarımız aç kalır. Aynı anda ülkemizde bulunan 5 milyon mültecinin de ihtiyacı çiftçimizdendir. Ülkemize her yıl 20-25 milyon turist geliyor. Bugün bütün sofralarımıza baktığımız zaman hepsi çiftçinin ürettiğidir. Yetkililerden ricamız bölgemizde kangren haline gelen çiftçilerin sıkıntılarını gidermesidir." ifadelerini kullandı.


Emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren Çiftçi Müslüm Aslan, "Havalar bu yıl yağışlı geçti. Ondan dolayı ekinlerimiz geç kalmış durumda. Ekin yapacağız ama her şey pahalı olduğundan dolayı alamıyoruz. Gübre, ilaç ve tohum pahalılığından dolayı alamıyoruz. Bir ay ekinimiz geç kaldı. Bir ayda geç biçilir. 2 yıldır çiftçi zor durumdadır. Şu an ekeceğimiz ekini de DEDAŞ parasını çıkaramıyor. Traktörün deposunu 600 TL'ye dolduruyorum. Günde 3 depoyu bitiriyor. Mazot çok pahalı yani anlayacağınız çiftçiye bir şey kalmıyor. Tarlalarımızı boş ekiyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yetkililerden isteğimiz bu soruna bir an önce el atmalarıdır." diye konuştu.


Çiftçinin perişan halde olduğunu söyleyen Çiftçi Necmettin Kırmızı ise şunları söyledi:


"Hiçbir şey alamıyoruz. Her şey ikiye katlanmış durumda. Mazot, gübre, ilaç ve tohum geçen yılın fiyatına baktığımızda tam ikiye katlanmış durumda. Ekinlerimizi biçtiğimizde ancak mazot ve gübre parasını çıkarıyor. Verilen destekleme de DEDAŞ bizden alıyor. Şu an çiftçi perişan halde. Bir çiftçi olarak yetkililerden destek bekliyoruz." (Sabri Acet-İLKHA)




Bu haber 2808 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor