Fakirin protein kaynağı beyaz et ve yumurtaya zam

​Kırmızı ete göre daha uygun olan ve fiyatı nedeniyle dar gelirli düşük ailelerin tercih ettiği beyaz ete ve protein kaynağı yumurtaya zam yapıldı.

Fakirin protein kaynağı beyaz et ve yumurtaya zam
13 Aralık 2019 - 10:31

Dar gelirli aileler, fiyatlardaki artış nedeniyle kırmızı et alamazken, tavuk eti ve yumurta fiyatları artarak cep yakmaya başladı. Daha önce de yapılan zamlarla hem vatandaşı hem de esnafı mağdur eden tavuk ve yumurta fiyatları, her geçen gün yükseliyor.


Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan yumurta kolisine bir ay içerisinde yüzde 45 civarında zam geldi. Gelen zamlara tepki gösteren vatandaşlar, hükümetin önlem almasını istediler.


Yapılan zamlara rağmen yumurta fiyatının geçen seneye oranla daha düşük olduğunu savunan pazarlamacılardan Fikri Yüztaş, yumurta maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.


Yüztaş, "Yumurtanın maliyeti yüksektir. Biz 10 TL’ye alsak 11 TL’ye satarız ama üretici zarar ettiğini söylüyor. Tavukların kesime gitmemesi gerekiyor. Şayet kesime giderse maliyet yükselir ve karaborsaya düşer. Şu anda 25 milyon üretim var ve bu Türkiye’nin hepsine yetiyor ama tavuk ve yumurta ihracata gittiği için yurt içi 140 milyon üretim kalıyor. Yumurta geçen seneye baktığımızda ucuz bile sayılır." dedi.


"Enflasyonun açıklanması için fiyatlara bir müdahale var yoksa daha da artardı"


Geçen sene yumurta fiyatlarının 20 TL’nin üzerine çıktığını hatırlatan Yüztaş, yılbaşından sonra enflasyonun açıklanacağını bu nedenle fiyatların daha fazla artmaması için müdahale edildiğini söyledi.


Yüztaş, "Genel de fiyatlar yazın düşer, kışın da yükselir. Ama hatırlarsanız geçen yaz fiyatlar 2 katına yükseldi. Biz 16-17 TL’ye toptan alırken bizlerde ister istemez 20 TL’ye yumurta sattık. Doğrusu şu anda fiyatlara da bir müdahale var yoksa fiyatlar daha da artardı enflasyon açıklaması nedeni ile fiyatları durduruyorlar. Yılbaşından sonra fiyatlar daha da yükselebilir. Dünyada yumurta sektöründe 4’üncü sıradayız ve en fazla üretim yapan ülkelerden biriyiz. Siyasi müdahale olmazsa fiyatlar daha da artar çünkü geçen sene 20 milyar dolar ihracat kaybımız oldu, ihracat yüzde 30-40’lardan yüzde 5’lere düştü." ifadelerini kullandı.


"Fiyatlar baya bir yükseldi artık geçinemiyoruz"


Fiyatların yükseldiğini, artık geçinemediklerini ve hayat şartlarının gittikçe zorlaştığına dikkat çeken vatandaşlardan Murat Işık, "Yüksek fiyatlar sadece yumurta da değil ki sebze, meyve, giyim ve bütün gıda ve giyim sektöründe büyük bir artış söz konusudur. Çok büyük sıkıntı yaşıyoruz, zaten asgari ücretin altında bir ücret alıyoruz ve kendimizi zor geçindiriyoruz. Protein ve besin değeri bakımından çocuklarımız için yumurta çok önemli, maalesef alamıyoruz ve çocuklarımıza yediremiyoruz. Böyle giderse çocuklarımız değil yumurta peynir bile yiyemeyecek." dedi.


"Fiyat artışlarını düzeltmek hükümetin sorumluluğudur"


Yükselen fiyatlara tepki gösteren vatandaşlardan Ramazan Uygun ise "Bir emekli olarak ben alamıyorum. Bu günkü hayat şartları gerçekten çok zor, işsizlik te almış başını gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yumurta çocuklarımız için çok faydalı ama alamıyoruz. Ne yapacağımızı bizlerde bilmiyoruz. Her halde yumurta dış ülkelere ihraç edildiği için yükseliyor. Bunu düzeltmek hükümetin sorumluluğundadır. Devletin bir an önce bir tedbir alması gerekiyor. Bizim elimizden bir şey gelmez." diye konuştu.


Yumurta fiyatlarının yaz aylarına oranla yükseldiğini söyleyen vatandaşlardan Soner Yılmaz, "Yumurta protein kaynağımız olan bir üründür ve ben günde en az iki yumurta tüketiyorum. Bu şekilde olması beni çok üzdü. Yumurta fiyatlarının bence yükselmemesi gerekiyor. Bölge olarak ta bizler proteine bağlı insanlarız. Beyaz et fiyatları da yükseldi. Biz mecburi yumurtaya rağbet ediyorduk ama yumurtanın da fiyatı bu şekilde giderse onu da yiyemeyeceğiz. Umuyoruz ki yumurta fiyatları bir an önce düşsün gönül rahatlığı ile yumurta tüketelim. Yumurta yazın 6TL’ye kadar düştü ve bizler çok memnunduk, epey tüketiyorduk. Tavuk fiyatları da yazın 7 TL’ye kadar epey düşmüştü ve yazın oldukça pikniklerde tüketiliyor. Fiyat artışları illaki oluyor ama böyle birden ve yüksek olduğunda bu bizi zorluyor. Umuyoruz ki en azından gelir seviyemiz biraz yükselir de bizler de etimizi, yumurtamızı, tavuğumuzu alabiliriz." şeklinde konuştu.


"Sadece yumurtaya değil elektrik, su ve doğalgaza da zam geldi"


Zamlar nedeniyle olumsuz etkilendiklerini belirten Musa Soğunç, "Ben bir işletmeciyim her hafta hemen hemen 200 koli yumurta indirirken şimdi ise yüz koliye düştü. Kimse üretimimizden şikâyetçi olmasın çünkü elimizden bu geliyor. Sadece yumurtaya değil ki elektrik, su ve doğalgaza da zam geldi ve bu nereye kadar varacak bilemiyoruz. Bu zamlar bizi baya bir etkiledi. Buna bir çözüm bulsunlar artık. Devlet vatandaşın sırtından para kazanıyor. Ama dış ülkelere baktığınızda devletler kendi üretimleri ile kazanıyorlar." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)


Bu haber 1276 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor