FIRAT'IN YANI BAŞINDA SUSUZ YAŞAYAN İLÇE: HİLVAN

Fırat Nehrine 8 kilometre mesafede bulunmasına rağmen susuzluk sorunu bir türlü giderilemeyen Hilvan halkı, mağdur olmaya devam ediyor.

FIRAT'IN YANI BAŞINDA SUSUZ YAŞAYAN İLÇE: HİLVAN
26 Ağustos 2014 - 07:45

ŞANLIURFA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 400 projesi arasında da yer alan ‘Hilvan İçme Suyu Arıtma Tesisi’ projesinin bir türlü bitirilememesi Hilvanlıları mağdur etmeye devam ediyor. Yetkililer tarafından 7-8 ayda bitirileceği öne sürülen proje, aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala bitirilemedi. Siyasi Parti ve STK yetkilileri halktan gelen talepler doğrultusunda belediye başkanını ziyaret ederek halkın yaşadığı su sorununu dile getirirken Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık ise ihaleyi alan firmayı suçladı.

İlçenin su ihtiyacı kiralanan su kuyuları ile gideriliyor

20 yıla yakındır susuzluk sorunu ile mücadele eden Hilvan ilçesi, Fırat nehrinin kendisine en yakın yerlerden olup da susuzluk sorununu yaşayan nadir ilçelerden birisi. Yıllardır belediyenin kiraladığı su kuyuları ile su ihtiyacını karşılamaya çalışan Hilvanlılar, son yıllarda yer altı sularının eksilmesiyle susuzluk sorununu daha fazla hissetmeye başladı.

Su bulamayanlar kendi imkânlarıyla kuyu açmaya başladı

Özellikle yaz aylarında tarımsal sulamanın fazla olması nedeniyle suyun neredeyse hiç akmaması halkı canından bezdirdi. Susuzluk sorununa daha fazla dayanamayan birçok kişi, kendi evlerinde yer altı kuyusu açarak su sıkıntısını gidermeye çalışıyor. Suların akmamasından dolayı çamaşır makinesinin çalışmadığı ilçede susuzluktan dolayı yıkanma probleminin de ciddi sorun teşkil ettiği belirtilirken akan suyun temiz olmamasının da ishal gibi bazı hastalıklara sebep olduğu ifade ediliyor.

Belediye su sorunun çok yaşandığı yerlere su tankerleriyle su dağıtmaya çalışıyor Belli aralıklarla bırakılan suyun az gelmesinden dolayı kodu yüksek olan birçok eve suların ulaşmadığı bu yüzden de bu evlerin aldığı su pompalarıyla su almaya çalıştığı ifade edildi. Su pompasıyla su almaya çalışan bir şahsın, elektrik akımına kapılarak yaralandığı belirtildi. İlçede yaşanan su sıkıntısını gidermeye çalışan belediye, kendisine ait su tankerlerle mahalleleri gezerek su dağıtmaya çalışıyor. Su sıkıntısı yaşayan halkın, ellerinde boş bidonlarla su aracının arkasında kuyruklar oluşturması bazen de su sırası için kavga etmesi sorunun ne dereceye geldiğini gösteriyor.

Bitirilmesi gereken içme suyu arıtma tesisi hala bitmiş değil

Halkın talepleri doğrultusunda belediye başkanı ile görüştüklerini ifade eden kanaat önderlerinden Cemal Çınar, geçen zaman zarfında suyun bırakılacağına dair halka defalarca söz verilmesine rağmen hala suyun bırakılmadığını belirtti.

Çınar, "Belediye başkanı ihaleyi alan firmanın işi yarım bıraktığını söylüyor. Sonuçta bu işin takipçisi yetkililerdir. Bu firma işi kime teslim etmiş ya da kim bu işi teslim almış bunlar araştırılmalıdır. Sadece ‘firma işi yarım bıraktı’ demek yeterli olmuyor. Hatta belediye başkanı; döşenen şebeke borularının düzgün döşenmediği ve vanaların yerli yerinde takılmadığını bizzat kendisi söyledi. Bu işin kontrolünü alan kişiler bu işi hiç mi takip etmediler. Sonuçta 21. yüzyılda suların ortasında olan bir ilçede (Fırat Nehri 8 km) maalesef su sorunu bu halde. Yetkililerin görevini düzgün yapmaması işleri bu duruma getirmiştir.” diye konuştu.

Yeni şebekede borular düzgün döşenmemiş

Eskiden mahallerinde su sorunu yaşamadıklarını belirten Bedir S. son günlerde tarımsal sulamanın çok olması nedeniyle sularının sık kesildiğini belirterek şöyle konuştu: “Hilvan’da su ihtiyacı yıllardır kiralanan kuyu sularıyla karşılanıyordu. Yaz olduğu için bu kuyular artık yetmiyor. İnsanlar su sıkıntısı yaşıyor. Hatta insanlar yıkanmaya bile zor su buluyorlar. Bazı evler su için su pompası kullanıyor. Hatta geçenlerde biri elektriğe kapıldı. Şu an halk çok sıkıntı yaşıyor. Yeni şebekede boruların düzgün döşenmediği söyleniyor. Eski şebekede akan suyun kanalizasyona karıştığı söyleniyor ve şu an bazı yerlerde ishal ve kusma vakalarının yaşandığı belirtiliyor.”

Eski şebeke suyu temiz değil!

Hilvan’daki kodu yüksek birçok mahallede suların akmadığını ifade eden Mustafa D. “Şu anda bizim mahallemizin suları akıyor ama maalesef akan su temiz değil evet ilaçlanmış diyorlar ama şüpheli. Çünkü bir ara su şebekesinin kanalizasyona karıştığı söylendi. Yeni şebeke için çok çalışıldı ama bir türlü bitirilemedi. Hala eski su şebekesinden su geliyor. Halk şu an perişan durumdadır. Belediye birkaç tanker kiralamış o tankerlerle halka su dağıtıyor. Bu şekilde bu su kime yeter ki.” dedi.

Belediye Başkanı Bayık: İhaleyi alan firma işi yarım bıraktı

Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık ise katıldığı bir TV programında ilçenin su sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayık, "İçme Suyu Arıtma Tesisi" projesi kapsamında şu ana kadar 110 kilometrelik boru hattı döşendiğini, 3 bin tonluk bir su deposu yapıldığını, fakat ihaleyi alan firmanın işi bitirmemesinden dolayı ilçeye su verilemediğini belirterek kalan işin yeniden ihaleye verileceği ve bu projenin 2 ay içinde bitirileceğini ileri sürdü.

(Osman Gülebak-İLKHA)


Bu haber 4446 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü