'Güneydoğu ve Doğu Halkının PKK'ya ve Sınır Ötesi Operasyona Bakışı' Araştırması

Ali LEYLAKBaşkent Araştırma Grubu Tarafından 'Güneydoğu ve Doğu Anadolu Halkının PKK'ya ve Sınır Ötesi Operasyona Bakışı' Araştırması Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kars, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van'da Gerçekleştirildi. Başkent Araştırma Grubu tarafından 'Güneydoğu ve Doğu Anadolu Halkının

'Güneydoğu ve Doğu Halkının PKK'ya ve Sınır Ötesi Operasyona Bakışı' Araştırması
24 Ocak 2007 - 20:23
PKK'ya ve Sınır Ötesi Operasyona Bakışı' araştırması Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kars, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van'da gerçekleştirildi.

Ankete katılanların yüzde 30.2'si bölgenin en önemli problemi olarak işsizliği görürken, yüzde 28.7'si terör, yüzde 12.4'ü ekonomik sıkıntıyı gördüğünü belirtti.


'Terör dendiğinde aklınıza ne geliyor?' sorusuna cevap verenlerin yüzde 35.5'i PKK derken, yüzde 23.1'i ABD, yüzde 11.8'i İsrail karşılığını verdi.

PKK'nın bölgenin ekonomik gelişimini olumsuz etkilediğine inanların oranı yüzde 83.5 iken, olumlu etkiliyor diyenler yüzde 8.5 oldu.

PKK'nın Kürt kökenli vatandaşların hakkını savunduğuna inananların oranı yüzde 12.4 olurken, inanmayanların oranı yüzde 81.1 oldu.

Ankete katılanların yüzde 38.3'ü PKK'nın finansmanını dış devletlerden gelen yardımlarla sağladığına inanırken, yüzde 33.6'sı uyuşturucu kaçakçılığından, yüzde 14.1'i gasp ve haraçlardan sağladığına inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 31.9'u PKK'ya en çok destek veren ülkeler arasında

ABD'yi görürken, yüzde 25.1'i Irak'ı, yüzde 15.4'ü de Suriye'yi gördüğünü belirtti. Ankete katılanlar, PKK militanlarının örgüte katılmasının en önemli sebebi olarak şantaj-tehdit (yüzde 29.5), işsizlik ve ekonomik sıkıntı (25.2), eğitim yetersizliğini (yüzde 18.0) görüyor.

Hükümetin PKK sorununun çözümü için askeri operasyon seçeneğini kullanmadan önce diplomatik çalışmalar yapmasını olumlu karşılayanların oranı yüzde 69.5 olurken, olumsuz karşılayanlar yüzde 22.3 oldu.

Hükümetin PKK sorununun çözümü için ABD ile ortak kurduğu kordinatörlüğün başarılı olacağına inanların oranı 39.4 olurken, inanmayanların oranı yüzde 42.2 oldu.

'Sizce Hükümet ile ABD'nin ortak kurduğu koordinatörlüğün başarısız olması durumunda sınır ötesi operasyon dışında ne gibi önlemler alınmalıdır?' sorusuna, yüzde 14.5 'Bölgemize ekonomik destek sağlanıp,PKK'ya katılımlar engellenmelidir' derken, yüzde 12.6 'Bölgemizdeki asker sayısı çoğaltılıp,sınırlar sıkı kontrol altında tutulmalıdır', yüzde 10.1 de 'PKK'ya giden gelir kaynaklarının engellenmesi sağlanmalıdır' dedi.

'Bütün diplomatik girişimlerin ve alınan önlemlerin sonuçsuz kalması durumunda, sınır ötesi operasyon yapılmalımıdır?' sorusuna, 'Yapılmalı' diyenler yüzde 74.1 olurken, 'Yapılmamalı' diyenler yüzde 13.5 oldu.

PKK'ya yönelik yada sınırlarımızı tehdit eden herhangi bir unsura karşı sınır ötesi operasyon yapılması durumunda,Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tehlikeyi yok edecek güce sahip olduğuna inanların oranı yüzde 82.7 olurken, inanmayanlar yüzde 10.4 oldu.

Bu haber 2467 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması