HAYKOOP´tan Uyarı 'Kuraklık Hayvancılık Sektörünü Vurdu'

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'da, Türkiye (HAYKOOP) Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği'nin yapmış olduğu  1.istişare toplantısında Genel Başkan Cihan İzol, 'Bölgede

HAYKOOP´tan Uyarı 'Kuraklık Hayvancılık Sektörünü Vurdu'
26 Mayıs 2008 - 07:55
yaşanan kuraklık sadece buğday, arpa ve mercimek gibi hububat ve bakliyat ürünlerini yok etmekle kalmamış, aynı zamanda meraları da etkileyerek hayvancılık sektörüne de büyük darbe vurmuştur. Çiftçilerimiz hayvanlarını meralarda otlatma imkanı bulmadıkları için yarı fiyatına satmaya başladı' dedi. Şanlıurfa'da, ilk kez 33 bölge birlik başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) istişare toplantısında bölgede yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Harran Otelinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan HAYKOOP Genel Başkanı Cihan İzol, hayvansal üretimin Avrupa Birliği standartlarında gerçekleşmesini amaç edindiklerini ve HAYKOOP'un kuruluşu ile üreticilerimizin karşılaştıkları sorunları dile getirmede ve sorunların çözümünde daha etkin rol almak için bölge başkanlarıyla bir araya geldiklerini açıkladı. Yakın geçmişe kadar besiciler, başka yerlerden bölgeye besi ve süt hayvanı getirip üretim faaliyetinde bulunurken, son 2 yıldır tam tersi bir durum yaşandığını belirten İzol, bölgeden diğer bölgelere hayvan sevkıyatının ciddi boyutta arttığına işaret etti. Yaşanan tüm bu sorunların ortadan kalkması için (HAYKOOP) olarak  ciddi çalışmaların yapıldığını söyleyen Genel Başkan İzol, konuşmasına şöyle devam etti. 'Küresel iklime bağlı olarak bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle uzun yıllar uğraşı vererek belli bir noktaya getirmeye çalıştığımız hayvancılığımız yok olma durumu ile karşı karşıyadır.Merkez Birliği olarak bizim önümüzdeki en önemli sorun kuraklıktır. Bunun yanı sıra ülkemizin kronik sorunu olan sokak sütçülüğü, sivil toplum kuruluşları arasında yaşanan görev karmaşası, desteklemelerin  yetersizliği, üst birliğe üye olmadığı halde yatırıma alınan kooperatifler ile merkez birliği çatısı altında profesyonel anlamda bir proje ekibinin oluşturulması konuları üzerinde fikir alış-verişinde bulunmak ve sonuca ulaşmak üzere toplandık' diye konuştu.
SOKAK SÜTCÜLÜĞÜ MİLLİ BİR KAYIPTIR
(HAYKOOP) istişare toplantısında sokak sütçülüğü hakkında açıklamada bulunan Genel Başkan İzol, sokak sütçülüğünün Türk gıda kodesine aykırı bir uygulama olduğunu ayrıca vergi kaybına da neden olduğundan ekonomik olarak da milli bir kayıp olduğu hususlarını vurguladı.
Sokak sütçülüğü bir çok kişinin geçim kaynağı olsa da, bu pazarlama şeklinde sütte insan sağlığını koruyacak herhangi bir işlem uygulanmadan satışa sunulması, hayvanlardan insanlara geçen hastalık etkenlerinin (zoonozlar) yayılması yönüyle sağlık açısından önemli riskler taşıdığını söyleyen İzol, konuşmasına şöyle devam etti. 'Hayvan yem fiyatlarındaki artışlar üretim maliyetini yükseltmiş; aracılar tarafından ucuza alınan sütler tüketiciye fahiş fiyatlarla sunulmakta ve denetim noksanlığı sebebiyle de kayıt dışı üretim devam etmekte olup haksız rekabete neden olmakta, bütün bu durumların  sokak sütçülüğünü cazip hale getirmekte sonuçta da halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu milli kaybın önüne geçebilmek için devlet tarafından ağır cezai yaptırımların uygulanmasının ve denetimin sürekliliğinin sağlanması konusunda merkez birliği çatısı altında tüm bölge birliklerinin de katılımı ile siyasi bir baskının sağlanabilmesi gerekiyor' diye konuştu.
DESTEKLEME FARKLARI 
Toplantıda söz alan (HAYKOOP) Yönetim Kurulu üyesi  Memduh Koyuncu, ise ürün başına desteklemelerin kaldırılacak olması, hayvan başına desteklemenin üretici açısından bir fayda sağlamayacağını ve üretimi de baltalayacağını söyledi. Koyuncu, 'AB ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınırsa süt desteklemeleri gibi çiftçiyi üretime yöneltecek uygulamaların devam ettiği görülecektir. Ayrıca desteklemelerin yetersiz yada destekleme fiyatlarının düşmesi de kayıt dışılığa yol açmakta ve yine üretimi baltalamaktadır' diye konuştu. Şanlıurfa'da 3 gün süren (HAYKOOP) istişare toplantısına katılan birlik başkanları gelecekli ilgili olarak umutlu olduklarını söylediler.



Bu haber 2800 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...