HEMŞERİMİZ MEHMET UZUN HAYATINI KAYBETTİ

Ali LEYLAK/ŞANLIURFADiyarbakır'da tedavi gören Kürt yazar Mehmet Uzun hayatını kaybetti.Uzun yıllar İsveç’de yaşayan ve bu ülkede kanser tedavisi gördükten sonra, Diyarbakır’a gelen, burada uzun süre kanser tedavisi gören Kürt yazar Mehmed Uzun, yaşamını yitirdi. Uzun, Türkçe ve Kürtçe kaleme aldığı öykü

HEMŞERİMİZ MEHMET UZUN HAYATINI KAYBETTİ
11 Ekim 2007 - 19:40
ve romanlarıyla tanınıyordu.
13 EKİM'DE DİYARBAKIR'DA TOPRAĞA VERİLECEK
Eserlerini Kürtçe kaleme alan ve edebiyat çevrelerinde "modern Kürt romanının kurucusu" olarak tanınan yazar Mehmed Uzun’un cenazesi 13 Ekim Cumartesi günü Diyarbakır’da toprağa verilecek.
Siyasal nedenlerle Türkiye’yi terk ederek uzun süre İsveç’te yaşayan yazar Mehmed Uzun'un, ilerleyen hastalığı geç fark edilmiş ve bu ülkede bir süre tedavi edilmişti. Ancak İsveç’teki doktorlar “yapılabilecek bir şey yok” diyerek Uzun’u evine göndermişti. Dostlarının, okurlarının girişimiyle ABD’ye götürülen Uzun’a, burada da doktorlar tedavinin mümkün olmadığını söyledi.
“Beni Diyarbakır iyileştirir” diyen Uzun, 13 Temmuz 2006’da Diyarbakır’a geldi. Veni Vidi Hastanesi’ne yatırılan Uzun, 13 kişiden oluşan genç bir doktor ekibi tarafından tedavi altına alındı. Diyarbakırlıların etrafında sevgi çemberi oluşturduğu Uzun için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de tedavi gördüğü hastanenin karşısındaki Dağkapı Meydanı’nda çadır kurdu ve burada "dengbejler divanı" oluşturdu. Dünyanın dört bir yanından gelen sevenleri de iyileşmesi için dileklerde bulunmuştu. Hastanedeki odasında ayağa kalkarak sevenlerini selamlayan Mehmed Uzun, 93 gün sonra toparlanarak 16 Ekim 2006’da taburcu oldu. Yazar Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli’nin de katıldığı bir basın toplantısıyla, doktorlarına ve kendisini sevgi çemberine alan halka teşekkür eden Uzun, “Beni Diyarbakır halkı ayağa kaldırdı” diyerek Diyarbakır'ın romanını yazacağını söylemişti.
TEDAVİSİ SÜRÜYORDU
Zaman zaman hastaneye giderek tedavilerini sürdüren Uzun’a iki hafta önce kemoterapi tedavisinin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroentoloji Servisi’nde verilmesi kararlaştırıldı. Burada üç gün önce kemoterapi almak için yatan Uzun’un durumu 10 Ekim’de kötüleşti. 11 Ekim günü saat 03.00’te kalbi duran Uzun’a doktorların yaptığı müdahale sonucu kalp çalıştırıldı ve Uzun yaşama döndürüldü. Kritik durumu atlatamayan Uzun'un kalbi, sabahın ilk ışıklarına kadar 5 kez durdu. Uzun'un, vücuduna yayılan tümörlerin yol açtığı solunum yetmezliği sonucu saat 11.05’te kalbi son kez durdu.
 SEVENLERİ HASTANEYE AKIN ETTİ
Uzun’un cenazesi hastane morguna kaldırılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sehalattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Tabip Odası Başkanı Adem Avcıkıran, Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, yazarlar, şairler ve sevenleri hastaneye akın etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, morg önünde “Kürt halkı çok değerli bir evladını yitirdi. Acımız çok büyük” dedi. 30 yıllık bir yurt dışı serencamının ürünlerle dolu olduğunu belirten Baydemir, “Mekanı cennet olsun. Ben inanıyorum ki kendisi eserleri gibi sonsuza dek yaşayacaktır. Ve halkının, okurlarının yüreğinde her an yaşayacaktır” dedi.
DTP Grup Başkanvekili Demirtaş da Kürtler açısından oldukça acı saatler ve günler yaşadıklarını belirterek, “Edebiyat dünyasının değerli insanlarından, Kürt halkının değerli aydını, ürünleriyle, yaşamıyla her birimize örnek olmuş ve yolumuzu aydınlatma konusunda bir yaşam adamış değerli bir yazarımızı kaybettik. Onun acısını yaşıyoruz. Bazı şahsiyetler vardır ki yeri doldurulamaz. Mehmed Uzun da bunların başında geleniydi” dedi.
Ailesine, halkına, sevenlerine başsağlığı dileyen Demirtaş, Uzun’un tedavi süresi boyunca kendisine sahiplik yapan Diyarbakır halkına, Büyükşehir Belediyesi’ne, Tabip Odası’na, hekimlere ve onu yalnız bırakmayan halka teşekkür etti.
TAZİYELER KONUKEVİ’NDE
Büyükşehir Belediyesi’nin Ofis ilçesinde bulunan Konukevi’nde taziyesi kabul edilecek Uzun’un cenazesi, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü olan 13 Ekim cumartesi günü Diyarbakır’da toprağa verilecek. Uzun’un cenazesi için birçok kentten sevenlerinin Diyarbakır’da bir araya geleceği belirtiliyor.
BARIŞ AKTİVİSTİ
Uzun, Ankara’da yapılan Türkiye Barışını Arıyor Konferansı’na sağlık durumu nedeniyle katılamamış, ancak bir mektup göndermişti. Uzun mektubunda, “Ölümsüz birey yoktur ama, bireyler tarafından yaratılan ölümsüz eserler ve bu eserlerin tümünden oluşan ölümsüz insanlar vardır. Barış sadece ölümsüz bir eser değil, insan aklının yarattığı en önemli erdemli iştir” demişti.
Kürtçenin bir edebiyat dili olması için yazı dili olarak Kürtçe'yi tercih eden Mehmed Uzun, edebiyat çevrelerinde "modern Kürt romanının kurucusu" olarak tanınıyor.
1953 Siverek’te doğan Uzun, 1977 yılından beri İsveç’e yerleşmiş ve Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları 20’ye yakın dilde yayınlandı. Romanları nedeniyle hakkında birçok dava da açılan Uzun, İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Klüp’te aktif çalışmalar yürüten Uzun, İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği’nin de üyesiydi. Uzun'un birçok uluslararası ödülün sahibi oldu.

Bu haber 2901 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü