HZ. EYÜP’ÜN KÖYLERİNDE KONAKLADIĞINA İNANIYORLAR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Avunduk (Qûçayib) köyünde Hz. Eyüp’ün hicret ederken köylerinde konakladığına inanan köy sakinleri bu inanış ile yüz yılladır yaşıyorlar.

HZ. EYÜP’ÜN KÖYLERİNDE KONAKLADIĞINA İNANIYORLAR
11 Kasım 2014 - 13:58

ŞANLIURFA- Siverek ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Avunduk ( Qûçayib) Köyü’nde, köy sakinleri Hz. Eyüp’ün Şam’dan Şanlıurfa’ya hicret ederken köylerine uğradığına ve köylerinde konakladığına inanıyor. Hz. Eyüp’ün konakladığına inandıkları yere mezara benzeyen yaklaşık 3 metre uzunluğunda küme yapıp ziyaretin etrafını duvar ile çeviren köy sakinleri bu inanışını yüz yıllardır devam ettiriyor.

Köy sakinlerinden Seydo Karakeçi (65) efsaneye göre Hz. Eyüp’ün hicret ederken köylerine uğradığını ve bir süre köylerinde konakladığının büyükleri tarafından anlatıldığını söyledi. Karakeçili, “Kendimi bildim bileli ziyaret vardır. Şehir içinden ve dışından misafirler ziyaret için köyümüze gelirler” dedi.

Konu hakkında bilgi veren Siverekli Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin ise Hz. Eyüp’ün Şanlıurfa bölgesinde yaşadığına dikkat çekerek, söylentilerin doğru olabileceğini yalnız konu hakkında kaynak kitaplarında herhangi bir bilgiye rastlamadığını belirtti.

Zazaca ile ilgili çalışmaları ile bilinen Tarihçi Şaban Şenateş ise Zazaca’da Eyüp ismine ayib söylendiğini, Qûç anlamının ise taş kümesi olduğunu yani köy isminin anlamının, Eyüp ismi ile anılan taş kümesi olduğunu belirtti.

www.siverekgenclik.com




Bu haber 5090 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış