İyileşmek için başkasının idrarını içenler bile var

Ali LEYLAKANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, Şanlıurfa'da, her 100 kişiden 12'sinde görülen Hepatit B hastalığının batıl inançla tedavisi mümkün olmadığını söyledi. Aynı zamanda Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Necati Örmeci, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu hastalığa yakalanan

İyileşmek için başkasının idrarını içenler bile var
25 Aralık 2006 - 16:07
bazı vatandaşlar iyileşme maksadıyla batıl inançlara başvuruyorlar. Hatta iyileşeceğine inanıp, başkasının idrarını içenler bile var. İnsanların iyileşmek adına tıp litaratüründe yeri olmayan yöntemlere başvurması biz doktorların da işini oldukça zorluyor" dedi.
Hepatit B tedavisinde yeniliklerin tartışıldığı ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen alanında uzman  doktorların katılımıyla düzenlenen Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği Bölgesel Toplantısı Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.
El Ruha Oteli'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Örmeci, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatit B'li hastaların. tasvip edilmeyen ve oldukça tehlikeli yönetemlere başvurduğunu belirterek, "Hepatitli bir hastaya bir başkasının idarını içirmeye kadar varan bir takım batıl  inançlar halen uygulanmaktadır. Bu hastalara, kedi köpek eti yedirme, hocalar tarafından okuyup, üflemeye, muska yazmaya kadar varan ve hiç bir bilimsel dayanağı olmayan yöntemlere başvurdurulduğu gerçeği maalesef bizi üzüyor. Bu tip girişimler hastanın iyileşmesi adına yapılıyor olabilir ama sonucunda hep ölüm çıkıyor. Bu bölgelerde sıkça görülen kulak kesme gibi yöntemlerde oldukça ciddi sorunlarıda beraberinde getirmektedir. Bu tür batıl inançlardan vatandaşlarımızın uzak kalmasını, hasta olan kişinin mutlak surette doktora götürülmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
4 MİLYON KRONİK VİRÜS TAŞIYICISI VAR
Örmeci, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kişinin kronik hepatit virüsü taşıdığını, bu kişilerin çoğunluğunun hastalığın farkında bile olmadığına da dikkat çekti. Hepatit'in AIDS'den daha hızlı yayılan ve daha tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Örmeci şöyle konuştu:
"Türkiye genelinde 100 kişiden 4'ünde görülen Hepatit, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde her 100 kişiden 12'sinde görülüyor. Hepatit virüsü ile enfekte olmuş her yüz kişiden 20- 25'i yaşamını yitiriyor. Türkiye'nin doğusuna doğru gittikçe Hepatit görülme sıklığı belirgin bir şekilde artıyor. Erken teşhis hastalığın tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Hepatit B tanısı konulan kişiler zaman geçirmeden mutlaka uzman bir kuruluşa veya doktora başvurmalıdır. Hepatit, önlem alınmadığı taktirde hastanın çevresinde bulunan sevdiklerini de tehdit edecektir. Diş fırçası, traş bıçağı, ustura gibi malzemelerin ortak kullanımı hastalığın yayılmasında önemli faktör olarak karımıza çıkıyor. Hastalıktan korunmak için hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor."
Örmeci, Hepatit virüsüne en fazla yakalanma riski bulunanların ise sağlık çalışanları, kuaförler ve çok eşliler olduğunu, bunun sebebinin de ortak kullanım ve yoğun temastan kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Bu haber 3029 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü