İZLEYENLERİ ÜRPERTEN ZİKİR GÖRÜNTÜLERİ

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA’da, kimin tarafından hazırlandığı belli olmayan ancak içerisinde izleyenlerin kanını donduran zikir törenlerinin yer aldığı CD’ler 2 YTL karşılığı el altından satışa

İZLEYENLERİ ÜRPERTEN ZİKİR GÖRÜNTÜLERİ
03 Ekim 2007 - 12:55
çıkarıldı.
      Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kentte dini içerikli CD, VCD ve yayınların satışı artarken, tarikat mensubu grupların şişli, bıçaklı, kılıçlı zikir görüntülerinin yer aldığı CD’ler de el altından piyasaya sürülüyor. Suriye’de bulunan Kadiri tarikatı şeyhi Ahmed El Hüseyin ile Şanlıurfa’da yaşadığı bilinen yine Kadiri tarikatı şeyhi Mustafa ve Rıfai tarikatı şeyhi Abdülbasi Karakuş’un zikir töreni görüntülerinin yer aldığı CD’lerde, küçük çocukların da şiş, bıçak ve kılıçlarla gösteri yapması dikkat çekiyor.
     
     KILIÇLI CELLAT GİBİ

      Bu CD’lerin bir bölümünde, Suriye’de 2002’de açık bir alanda çekilen zikir töreni yer alıyor. Çok sayıda kişinin bulunduğu alanda, çocukların da izleyici olarak yer alması dikkat çekiyor.
      Arapça Kelime-i Tevhid yazılı yeşil bayrak önünde oturan bir grup tarikat üyesinin okuduğu ilahinin ardından 40 yaşlarındaki şeyh elindeki kılıcı önce yerde yatan bir kişinin göbeğine batırıyor. Kendinden geçen şeyh, daha sonra elindeki kılıcı, sandalyede oturan kişilerin sırayla boynuna vurarak geçiyor. Şeyhi, bazı tarikat üyeleri engellemeye çalışsa da başarılı olamıyor. Elindeki kılıç ile herkesin boynunu vurmak istediğini işaret eden şeyh, diğer kişilerin üzerine doğru gidince, buradaki çoğunluğu çocuk olan grubun korkudan kaçıştığı görülüyor.
      Bu hareketinden sonra sakinleştirilerek yerine oturtulan şeyh, bir süre sonra yeniden bazı müritlerine kılıç batırıyor. Bazı tarikat üyeleri de kıyafetlerini çıkartarak özel yapılmış şişleri duvardan yardım alarak vücutlarına kendileri batırıyor. Törenin son bölümünde yeniden elinde kılıcıyla izleyicilerin üzerine giden ve boyunlarını vurmaya başlayan şeyhi gören çocuk ve müritleri koşarak alandan uzaklaşıyor.
     
     
     ŞEYH CEZA ALMIŞTI

      Şeyh Abdülbasi Karakuş’un önderliğinde, Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde 2003’de yapılan ve bazı bölümleri daha önce gündeme gelen zikir töreninde de şiş, kılıç ve ateşli gösteri izleyicilerin kanını donduruyor. Bu görüntülerin gündeme gelmesi üzerine hakkında Harran’da dava açılan Şeyh Karakuş, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu’na muhalefet suçundan 9 ay hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu ceza 3 bin 640 YTL para cezasına çevrilmişti.
      El altından satılan ve Şanlıurfalıların büyük ilgi gösterdiği ve açık bir alanda yapılan zikir töreninde Karakuş, müritlerinin vücutlarının değişik yerlerine şiş ve kılıç batırıyor. Kendi boynunu da kılıç ile kesmeye kalkan Karakuş’un, şiş ve kılıç batırdığı müritleri alanda bir süre izleyicilerin alkışları eşliğinde birkaç tur atıyor.
      Karakuş, daha sonra bir tahtaya sarılı bezlerin üzerine dökülen ispirto ile yaktığı ateşi müritlerine uzatıyor. Bazı müritler, yanan tahtayı ağızlarına sokarken, bazı kişiler ise şişleri ağızlarına batırarak ortalıkta dolaşıyor. İlerleyen dakikalarda, 10 yaşlarındaki iki çocuk, küçük boyutlardaki şişleri yanaklarına batırarak, alanda dolaşıyor. Gösterinin son bölümünde ise şeyh, sıraya giren müritlerine tek tek şişleri batırıp çekiyor.
     
     TOKMAKLA KAFASINA ŞİŞ ÇAKIYOR

      Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’ne bağlı bir köyde çekildiği ileri sürülen zikir töreninde ise Şeyh Mustafa’nın müritlerinin kafasına tokmak yardımıyla şiş çaktığı görülüyor.
      Kafasına şiş çakılan ve vücutlarına şiş batırılan kişiler salonda dolaşırken, Şeyh Mustafa ise bu sırada tükürüklediği bir floresan ampulu, elini öpen genç yaştaki iki müridine veriyor. Genç müritler, şeyhin verdiği ampülü salonun ortasında kırdıktan sonra cam parçalarını yemeye başlıyor.
      Türk bayrağı asılı salonda, bir kişi Kelime-i Tevhid yazılı yeşil bayrağı elinde ttutarken, elinde havlu bulunan bir kişi sürekli olarak terleyen şeyhin yüzünü siliyor. Diğer müritler ise sık sık bağlılıklarını ifade için el öpüyor.
     
     KİMSE KABUL ETMİYOR

      Kentte dini yayınların satışını gerçekleştiren işyeri sahipleri, kendilerinin son günlerde yoğun talep gören CD’leri satmadıklarını ancak işporta olarak ifade ettikleri yerlerden temin edilmiş olabileceğini iddia etti.
      Adını açıklamak istemeyen bazı satıcılar ise “Bu kasetler tanıdıklar aracılığıyla el altından satılıyor. Onların bunları el altından satmasının nedeni ise cezai işlemle karşı karşıya kalma endişesi'' dedi.

Bu haber 3941 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...