KABIZLIK İÇİN NE YAPILIR

KABIZLIK İÇİN NE YAPILIR

KABIZLIK İÇİN NE YAPILIR
13 Şubat 2015 - 07:56

Kabızlık İçin Ne Yapılır

Kabızlık her ne kadar pek önemsenmeyen bir hastalık olsa da bağırsaklarda bir sorunun olduğunun göstergesidir. Bağırsakların görevlerini yerine tam olarak getirememesinden kaynaklanmaktadır. Bağırsakların herhangi bir nedenle tıkanması sonucundan dışkılama da sıkıntı görülmektedir. Ancak kabızlık tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi bir başka hastalığında belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Bağırsak sorunlarından kaynaklı kabızlığın giderilmesinde bitkisel yöntemler ilaçlara oranla çok daha fazla tercih edilmektedir. Bunlar arasında yer alan limon başta gelmektedir. Yaz kış yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen, ılıman iklimleri seven Limon ağacının anavatanın Himalayalar olduğu tahmin edilmektedir. Arjantin ve Çin önemli limon üreticileri arasında gelmektedir. Ülkemiz de Dünya sıralamasında 4 üncü sırada yerini almaktadır. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştirilmektedir. Limon, yumurtanın biraz daha iri şekline sahip, sarı renkli ve tadı ekşi meyvesidir. Sarı kabuklarından limon esansı elde edilmektedir. Bol C vitaminin yanı sıra şeker, müsilaj, sitrik asit ve tuzları bakımından zengindir. Limon suyu % 5 asit içermektedir. Öncelikli olarak limonun suyu kullanılmasa da kabuklarından da yararlanılmaktadır. Yemeklere tat vermek amacı ile çorba ve salatalar ile pek çok sıcak yemekte kullanılmaktadır. Bağırsakları yumuşatarak dışkılamanın daha kolay olmasına yardımcı olmaktadır. Ilık sıya birkaç damla limon eklenerek günde 2 – 3 bardak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra sıra limon kabuğu cildi besleyerek, canlılık verir. Kabuklarını kek, pasta ya da salatalara ekleyerek kullanabilirsiniz. Limon da salatalarda yemeklerde kullanılabileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Limon kanı temizleyerek kanda zararlı maddelerin atılımını sağlar. Ateşi ve tansiyonu düşürerek kontrol altına alınmasında etkilidir. Grip, nezle gibi soğuk algınlığının vücuttan daha çabuk atılmasını sağlar. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçer. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde mide, bağırsak ve idrar yollarında oluşan iltihaplanmaların tedavi edilmesini sağlar. Böbreklerin çalışmasını destekleyerek kum ve taşların daha kolay düşürülmesine yardımcı olur. Diş ve diş etinin yapısını güçlendirir. Diş eti rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Cilde de oldukça faydalı olan limon antioksidan özelliği taşımaktadır. Karaciğerde gelişen hastalıkların tedavisinde de limon büyük önem taşır.

Ayrıca yine bağırsak sorunlarından kaynaklı kabızlığın tedavisi için ayva önerebiliriz. Bağırsakların çalışmalarını düzene girmesine yardımcı etkisi bulunmaktadır. Ülkemizde ayva üretimi önemli yer tutmaktadır. Ayvanın yıkandıktan sonra kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Günde iki adet ayva tüketimi bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.  Ancak kabızlık problemi yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Eğer kabızlık birkaç hafta botunca devam ediyor ise kişinin uzman bir hekime müracaat etmesinde yarar bulunmaktadır. Ayrıca kimi hastalıkları için kullanılan ilaçlar da yan etki olarak kabızlık sorunun yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu durumunda hekime belirtilmesi gerekmektedir.

Besinlerin Faydaları ve Zararları için tıklayınız.


Bu haber 2878 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü