'Maaş zammı da ürünlere getirilen zamlar da orantılı olmalı'

Hükümet tarafından 2020 için yapılması öngörülen emekli maaş zammının yetersiz olduğunu belirten emekliler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının, gider kalemlerine getirilen zamlarla orantılı olması gerektiğini belirttiler.

'Maaş zammı da ürünlere getirilen zamlar da orantılı olmalı'
19 Aralık 2019 - 10:09

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emeklinin gözü kulağı, ocak ayında açıklanması beklenen memur maaş zammına çevrildi.


2019 yılının 2. döneminde 5 aylık enflasyon oranı açıklandı. Memur ve emekli maaş zammının net olması için 3 Ocak 2020 günü açıklanacak Aralık 2019 TÜFE rakamları bekleniyor. Emekliler için beklenen zam oranının yüzde 6 ile 7 arasında olacağı tahmin ediliyor.


Emekliler ise; kira, gıda, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım ücretlerine yapılan zam oranından sonra emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da bu giderlere yapılan zamlarla orantılı olmasını istiyor.


Şanlıurfa'da emekliler 2020 için öngörülen zam oranıyla ilgili beklentilerini dile getirdiler.


Yapılması öngörülen zam oranının çok düşük olduğunu belirten emekliler, hayat şartlarından dolayı kan ağladıklarını savundular.


"Maaş zammı da ürünlere getirilen zamlar da orantılı olmalı"


Verilen zam oranı ile hiçbir borcunu kapatamadığını belirten Ömer Tuncay, "Keşke bu zam oranını bize vermeselerdi de elektriğe, suya, oraya, buraya zamlar yapılmasaydı. Biz istiyoruz ki her şey orantılı olsun. Emekliler kan ağlıyor. Şu anda bin 993 lira maaş çekmişim. Ben şimdi hangi borcumu kapatacağım. Cebimiz para görmüyor. Bankadan bankaya koşturuyoruz. Kendi kendimizi kandırıyoruz. Asgari ücretli de aynı şekildedir. Benim 2 çocuğum asgari ücretle çalışıyor. Kaçıncı sınıf insan olduğumuzu bilmiyoruz. Türkiye'de bazı insanlar para tüketmek için yer ararken biz de dilenmeyen dilenci olmuşuz, utanıyoruz emekliliğimizden." ifadelerini kullandı.


Emekliye yapılması öngörülen zam oranı ile birlikte maaşının 120 lira artacağını belirten Tuncay, "Geçenlerde haberlerde seyrettim. Bir tablo çıktı, emekliye 120 lira zam verilecekmiş. Bu zam oranı bir kilo et parasıdır. Bu zam oranıyla hangi ihtiyacımız karşılayacağız. Gıda mı, yağ parası mı yoksa marketi mi karşılayacağız. Asgari ücrete de 200 lira gibi bir zam verecekler. Geçen sene, seçim öncesi olduğu için biraz kıyak zam yaptılar. Bu sene o da olamayacaktır." şeklinde konuştu.


"Yaşantımıza uygun bir zam bekliyoruz"


Emeklilere geçinebileceği bir şekilde bir zam yapılması gerektiğini belirten, Emekli Öğretmen İbrahim Alpay, "Ben bir emekli öğretmenim. Geçim zor. Bizim temennimiz; memura, emekliye ve işçiye daha fazla zam yapılmasıdır. Başka yerlere zam yapılacaksa öncelik bunlara olmalıdır. Hükümetin vereceği artış belli. Maaşlarımızda cüz'i bir artış yapacaklar. Bizim amacımız; emeklilerin gerçekten geçinebilecekleri bir duruma gelmesidir. Fazla bir şey de istemiyoruz. Yaşantımıza uygun bir zam istiyoruz." diye konuştu.


"Doğru dürüst evde kazan kaynamıyor"


Emeklilerin geçinemeyecek bir hale geldiğini savunan PTT'den emekli Muhittin Vural, "Bir emekli olarak geçinemiyorum. Evinde külfeti olan ise ölmüştür. Verilen zam oranı yüzde 4, aldığı ise yüzde 14. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Evimizde ne aş var ne de bir şey var. Doğru dürüst evde kazan kaynamıyor. Verilen zam oranı ihtiyaçlarımızı karşılasa olabilir ama karşılamıyor. Karşılamadığı zaman ne yapacaksın? Aç kalacaksın. Bir insan niçin çalışır? Ekmek için çalışır. Olmadı mı nasıl olacak? Sıfır elde sıfır. Olan emekliye oluyor." ifadelerini kullandı.


"Verdikleri zam oranı ancak bir kişiye yeter"


Emekliye verilecek zam oranının kendisini memnun etmediğini belirten Ömer Kaya, "Benim zam oranı ile ilgili hiçbir beklentim yok. Verilecek olan zam oranı belli. Türkiye şartlarında verilebilecek oran belli. Emekliye ne verirlerse versinler geçersizdir. Verdikleri zam oranı ancak bir kişiye yeter. Bu hayat şartlarında geçim çok zor." dedi.


"Tek başıma yaşadığım için geçinebiliyorum"


Tek başına yaşadığından dolayı emekli maaşı ile geçinebildiğini ifade eden Muhammed Öz, "Ben tek yaşadığımdan dolayı geçinebiliyorum. Kimse kalmamış yanımda. Bundan dolayı maaşım bana yetiyor. Elektrik param 80 ile 130 lira arasında geliyor. Önümüz kış olduğu için belki daha fazla gelir. Bazen çocuklar ve torunlar geliyor yanıma. Onlar geldiği zaman masrafım artıyor, aldığım maaş yetmiyor. Yoksa fevkalade bir şekilde geçiniyorum." şeklinde konuştu.


Diyar Çelik ise emekli maaşından memnun olduğunu belirterek, "Ben Belediye'den emekli oldum. 25 sene çalıştım. Çok şükür halime. Ben halimden memnunum. Zam yapıldı mı Allah'a avcumu açarım; vermediği zaman da ne yapalım." ifadelerini kullandı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)


Bu haber 1301 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor