"Noel kutlamalarının dinimizde yeri yok"

Diyanet Bir-Sen Bölge Başkanı Mahmut Bozkuş "Yılbaşı" ve "Noel" kutlamalarının dinimizde yerinin olmadığını belirterek tüm Müslümanları bu kutlamalardan uzak durmaya çağırdı.

"Noel kutlamalarının dinimizde yeri yok"
30 Aralık 2018 - 08:29

Diyanet Bir-Sen Bölge Başkanı Mahmut Bozkuş, Müslümanların yılbaşı ve Neol kutlamalarından uzak durması gerektiğini belirterek, "Kendimizi gavurlara benzetmemiz büyük bir zillettir, Müslüman’a yakışır bir durum değildir." dedi.


Diyanet Bir-Sen Bölge Başkanı Mahmut Bozkuş "Yılbaşı" ve "Noel" kutlamalarının dinimizde yerinin olmadığını belirterek tüm Müslümanları bu kutlamalardan uzak durmaya çağırdı.


Noel'in tamamen cahili bir adet olduğunu belirten Bozkuş, "Hıristiyanların Noel Bayramı dediği ne yazık ki kimi müslümanlar tarafından kutlanan yılbaşı; Hazretiz İsa'ın (Alleyhi Selam) 25 Aralık olan doğum gününün yıl dönümü olarak kutlanmaktadır. 31 Aralık'ı, 1 Ocak'a bağlayan geceye yılbaşı; 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan geceye ise Noel denilmektedir.  Noel; tamamen cahili bir adettir.  Efsanevi bir hüviyete büründürülmüş Noel Baba paskalyası ilk defa Almanya'da 1605 yılında ortaya çıkmıştır. Daha sonra tüm Hıristiyanlık alemine sirayet etmiştir. Hıristiyanlara sirayet etmekle de kalmamış, Müslümanların bir kısmına da bulaşmıştır." ifadelerini kullandı.


Bir peygamberin doğumunun haramlarla ve günahlarla kutlanamayacağını belirten Bozkuş, "Ululazm peygamberlerden biri olan Hazreti İsa'nın (alleyhi selam) doğumunun,  onun getirdiği ve bizim de inandığımız şeriatına aykırı bir şekilde çeşitli kepazeliklerle kutlamanın dinimizde yeri yoktur. Bir Müslüman böyle doğmatik, gerçeği meçhul olan bir anlayışın figüranı olamaz. İslam aleminin mübarek gün ve geceleri vardır. Bunlardan ikisi bayram olup ilki Ramazan ve Kurban bayramıdır. Ne yazık ki müslümanlar kendi mukaddes bayramlarının manevi havasından bile mahrum halde olup nefsani duygularıyla hareket etmektedirler." dedi.


Yılbaşı kutlamalarının dinimizde "Bid'at-ı Seyyie" olarak kabul edildiğini belirten Bozkuş, "Yılbaşı denilince de eski yılın sona erip yeni yıla geçildiği 31 Aralık- 1 Ocak gecesi yapılan eğlence faaliyetleri anlaşılır. Yılbaşının temeli ne dinimizde ne de asırlar ötesinden gelen kültürümüzde söz konusu olmuştur. Gayr-ı müslimlere benzemek ve onlar tarafından kutsal sayılan vakit ve günlerde onlar gibi hareket etmek dinimizce 'bid’at seyyie' olarak kabul edilir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur. 'Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirinin dostudurlar. İçinizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır. Allah zalim topluluğa hidayet etmez.' (Maide 51) Toplumumuzda ve diğer Müslüman toplumlarda 'yılbaşı kutlaması’’ adı altında düzenlenen eğlenceler ise, hiçbir İsevî ve onun devamı olan Muhammedî kültüre ve geleneksel temele sahip değildir." dedi.


"Müslüman, bir yılın hesabını gözden geçirirken, yaratılışın amacını dikkate alarak, gelecek üzerinde yoğunlaşmalıdır"


Hıristiyan olmayan ülkelerde yılbaşı kutlamalarının Batı'nın kültür ihracı olduğuna dikkat çeken Bozkuş, "Yılbaşı; Batı’nın körü körüne taklit edilmesinin veya Hıristiyan Batı’nın kültür ihracının bir sonucudur. Müslüman, bir yılın hesabını  gözden geçirirken, yaratılışın amacını  dikkate alarak, gelecek üzerinde yoğunlaşmalıdır. Bir yılı geride bırakırken olumlu olumsuz davranışlarını değerlendirilmelidir. Yıl içinde geçen boş vakitlerinin muhasebesini yapmalı ve kendisine şu soruları sormalıdır: 'Beş vakit namazı eksiksiz eda edebildik mi? Sözümüze sadık kalabildik mi? Elimizi kötülüklerden çekebildik mi?  Kaç yetimin ve yoksulun ihtiyaçlarını giderdik? Hangi yaşlının gönlünü aldık?, Kalbimizi Allah aşkıyla doldurabildik mi?, Adaleti mülkün esası kabul etmiş devletimize ve milletimize sadık kalabildik mi?, Evlere aile huzurunu getirip  huzur evlerinin azalmasına vesile olabildik mi?, Ticaret ahlakına aykırı karşılıksız  çeklerin hesabını verebilecek miyiz!" diye konuştu.


"Müslüman feraset gözlüğünü takarak ümmet coğrafyasını kana, gözyaşına boğan, düşmanını dost edinerek Hıristiyanlaşmamalıdır"


 Asr süresini hatırlatan Bozkuş, Müslümanların haram eğlencelerden uzak durması gerektiğini belirterek, "Böyle bir gecede, büyük bir heyecan ve aşkla  TV'nin başına geçip dansözlerin, içki alemlerinin, piyango sonuçlarının ve  türlü türlü kepazeliklerin  izleyicisi olmak  islam ümmetinin fertlerine  yakışmayan bir durum olup; bu durumlar kesinlikle haramdır. Müslüman feraset gözlüğünü takarak ümmet coğrafyasını kana, gözyaşına boğan, düşmanını dost edinerek Hıristiyanlaşmamalıdır.   Müslüman, piyango biletiyle ihya olmuş birisini çevresinde gösteremeyeceğini bilerek, umudunu piyango biletinden çıkacak paraya dikmemelidir. Müslüman celladına aşık olmamalıdır. Müslüman, celladının Kurban Bayramı'nda evine kurbanlık götürmediğini bilerek evine hindi götürmemelidir. Müslüman, ömrünün tamamında Müslüman olmaya benzemelidir. Müslüman, başkasının ayak izlerini takip edenlerin arkasından iz bırakmayacağını iyi bilmelidir." diye konuştu.


"Bu tür bid'at olan bayramları kutlamak dinimizce uygun değildir"


Peygamber Efendimizin, "Kim kendini bir kavme benzetirse muhakkak o onlardandır." Hadis-i Şerifini hatırlatan Bozkuş, "İki yılı birbirine bağlayan böyle bir gecede, zaman köprüsünde cinnet geçirmişcesine işlenen günahlara, israflara ve lüks harcamalara anlam vermek akıl karı değildir. Kurban bayramında sözde hayvan severler adı altında İslam düşmanları her fırsatta  ortaya atılıp, kurban bayramında kesilen kurbanlara katliam gözüyle baktıkları halde, yılbaşı gecesinde takriben kesilecek 800 bin hindiye de aynı  şekilde şefkat ve merhameti gösterebilecekler mi? Haçlı emperyalizmi, İslam coğrafyalarına bombalar yağdırsın, gücü yetmeyen ülkelerde darbe kalkışması yapsın, geri kalan ülkeleri fitne kazanına dönüştürsün, biz Müslümanlar da  onların uyduruk bayramlarını kutlayalım. Bu tür 'bidat' olan bayramları kutlamak dinimizce uygun değildir." dedi.


"Mimsiz medeniyetin dışının süs;  içinin pis olduğunu iyi bilmeliyiz"


Müslümanlar için en güzel hediyenin Kur'an-ı Kerim olduğunun altını çizen Bozkuş, "İslam ümmeti, yılbaşı gecesi Noel babalardan hediye değil;  Hira’dan 'Oku' hediyesini getiren bir peygamberin aşığı olmalıdır. En güzel hediye olan Kitab-ı Mübin’i ve onun çizdiği istikamette kainatı da dünyayı da iyi okumalıdır. Emperyalizmi ve Siyonizmi iyi tanımalıyız. Barbar kültürün, mimsiz medeniyetin dışının süs;  içinin pis olduğunu iyi bilmeliyiz. Kur'an' dan ilhamını almış bu duygu ve düşüncelerle yeni yılın Ümmeti Muhammed'in muhasebesini iyi yapacağı, dostunu düşmanını iyi tanıyacağı, dostuna 'hasbi';  düşmanına 'hesabi' davranacağı bir yıl olmasını  Allah'tan temenni ederiz." ifadelerini kullandı.


( İLKHA)





Bu haber 2188 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 8 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 8 yaralı