Pamuk ekimine başlayan çiftçiler, elektrik kesintilerinden endişeli

Viranşehir ilçesinde pamuk ekimine başlayan çiftçiler, 2 yıldır desteklemelerini alamadıklarını belirterek devletin çiftçilere sahip çıkmasını istedi.

Pamuk ekimine başlayan çiftçiler, elektrik kesintilerinden endişeli
19 Nisan 2020 - 19:09

Gübre ve ilaç fiyatlarının düşürülmesini isteyen çiftçiler, desteklemelerin DEDAŞ’a bırakılmaması çağrısında bulundu.


Hava şartlarının düzelmesini fırsat bilen kimi çiftçiler pamuk ekimi hazırlık yaparken, kimisi de ekime başladı.


Devletin, çiftçilere sahip çıkması gerektiğini ve mevcut durumun devam etmesi halinde zarar edeceklerini belirten pamuk üreticisi Mehmet Barış, “Hayırlısıyla bu yılda pamuk ekimimize başladık. Ekiyoruz ama kar etmiyoruz. Gübre ve ilaç fiyatları çok yüksektir. 3 yıldır pamuk desteklemesini alamıyorum. DEDAŞ el koymuş. İlçede bulunan DEDAŞ, 186 nolu numarayla beni aradı ve telefonda bana dediler ki ‘9 bin TL borcunuz var.’ ilçeye gittiğimde bana dediler ki ‘47 bin TL borcunuz var.’ Şanlıurfa’ya gittim orada bana dediler, ‘58 bin TL elektrik borcun var.’ Telefonda söylenen fiyat ayrı, il ve ilçede bana söylenen fiyat ayrıdır. Bizler de ne yapacağımızı bilemiyoruz. Zaten pamuğa yapılan masrafın altından çıkamıyoruz. Devletin çiftçiye verdiği desteğe de DEDAŞ el koyduğunda ne yapacağımızı bilemiyoruz.  Her yıl olduğu gibi bu yılda ekinlere başlar başlamaz elektrikler kesilmeye başlandı. Daha sulama yapılmadan elektrik kesintileri başladı. Öyle olunca çiftçi olarak çok zarar ediyoruz. Bu durumları gördüğümüzde çok endişe ediyoruz.” dedi.


Tarım üretim geliştirmesi kapsamında verilen destek listesinde Şanlıurfa’nın yer almadığını söyleyen çiftçi Abdurrahman Yeten ise, şunları söyledi:


“Çok şükür ekinlerimize başladık. Ama 2-3 gündür daha sulama başlamadan elektriğimiz sık sık kesilmeye başladı. Eğer böyle devam ederse Çiftçi önceki yıllar gibi zor durumda kalır. Çiftçi zor durumda kalıp, zarar ederse devlette zarar eder. Bugüne kadar kesilmeyen elektrik ama pamuk sezonu başladığında kesilmeye başlıyor.  Bizler buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, çiftçilerin bu gibi sıkıntılarına bir el atsınlar. Tarım Bakanlığının bitkisel üretimin geliştirilmesi kapsamında 21 ilin yer aldığı destek listesinde Şanlıurfa’mız niye yer almıyor? Şanlıurfa’ya verilen bir ceza mı? Yoksa tırım konusunda zengin olan bir il miyiz?” ifadelerini kullandı.


 Gübre ve ilaç fiyatlarını yüksek olması nedeniyle kazanamadıklarını dile getiren Halil Şavlı ise, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi. (İLKHA)


Bu haber 1836 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü