PROF.DR. BARDAKOĞLU'NUN RAMAZAN MESAJI

          
  BASIN AÇIKLAMASI23 Eylül Cumartesi akşamı ilk teravih namazı kılarak idrak edileceğimiz Ramazan ayının dini ve sosyal hayatımızda ayrı bir önemi vardır. Bu ay, oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir ibadetin yerine getirildiği, anlamak ve getirdiği evrensel mesajı içselleştirmek üzere Kur’an-ı Kerim’in daha dikkatlice okunduğu, insanî ve ahlaki erdemlerin daha güçlü şekilde hayata yansıdığı, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın, sevgi ve nimet paylaşımının arttığı müstesna bir zaman dilimidir. Başkanlığımız, baştan son

PROF.DR. BARDAKOĞLU'NUN RAMAZAN MESAJI
23 Eylül 2006 - 15:58
bereket mevsimi olan bu günleri vatandaşlarımızın en iyi şekilde değerlendirebilmesine yardımcı olmak amacıyla, gereken tedbirler almıştır. - Bugün Türkiye saatiyle 11.46’da Kavuşum (İctima), 23 Eylül Cumartesi günü (yarın) Türkiye saatiyle 05.20’de Ru’yet olacaktır. Kavuşumu esas alan bazı İslam ülkelerindeki müslümanlar yarın, Peygamberimizin uygulamasını esas alıp Ru’yeti takip eden günü Kameri aybaşı kabul eden Türkiye gibi diğer İslam ülkelerindeki Müslümanlar ise 24 Eylül Pazar günü oruç tutmaya başlayacaklardır. Kameri aybaşları ile ilgili olarak Başkanlığımızın bu uygulaması hakkında, vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmamalıdır.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde açık bulunan 50 İlçe Müftülüğüne atama yapılmış, Ramazan Ayı süresince müftüsü ve vaizi bulunmayan il ve ilçelerde istihdam edilmek üzere 170 personel görevlendirilmiş, camilerimizin görevlisiz bırakılmaması için imkanlar ölçüsünde gerekli tedbirler alınmıştır.
- Yurtdışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımıza din hizmeti sunmak, dini konularda aydınlatmak, va’z ve sohbet toplantıları düzenlemek ve konferanslar vermek üzere yurt dışında bulunan daimi görevlilere ilaveten 164 erkek, 28 bayan olmak üzere toplam 192 din görevlisi daha görevlendirilmiştir.
- Vaaz ve hutbelerde; inancın sosyal, dindarlığın ibadet boyutu yanında, ahlak boyutu da öne çıkarılarak ek listedeki konular; birlik ve beraberliğimizi pekiştirici üslup kullanılarak, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifade ve yorumlardan kaçınılarak, şahsiyet ve siyaset yapılmadan işlenecektir. Ses cihazları lüzumundan fazla açılmayacak, bayanların da rahatlıkla ibadet edebilmeleri için camilerde özel imkanlar sağlanacaktır.
- Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarımız; Ramazan Ayı boyunca 295 76 59 – 295 76 60, 295 76 61 ve 295 76 62 nolu telefonlarla kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-24.00 saatleri arasında cevaplayacaklardır. Ayrıca, vatandaşlarımızın internet aracılığıyla [email protected] adresine e-mail ile gönderdikleri dini sorulara da cevap verilecektir.
- Başkanlığımız TRT başta olmak üzere, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlanacak iftar ve sahur programlarının içeriğine, talep etmesi halinde, katkıda bulunmakta, ayrıca canlı iftar ve paket sahur programları hazırlamaktadır. Bu çerçevede, 40 civarında yerel televizyona dini sohbet programları ile paket iftar ve sahur programları ücretsiz olarak verilmiştir. - Ramazan Ayı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında görevlilerimiz; hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret edecekler ve ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseleri tespit ederek, mali durumu müsait olan cemaatin, ihtiyacı olan insanlara yardımlarını sağlamada gayret göstereceklerdir.

- Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hergün Kocatepe Camii avlusunda 2000 kişiye, Aydınlıkevler Körler Okulunda 200, Ortopedik Engelliler Okulunda 140 öğrenciye iftar yemeği verilecektir. Ayrıca il ve ilçe müftülüklerimiz de imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri ile mahalli yöneticiler ve hayırseverleri iftar sofralarında buluşturacaktır.
- Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu’nca 2006 yılı için Sadaka-ı Fıtr miktarı, asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterler ile bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, 4.5 YTL. olarak belirlenmiştir.
Ramazan, Allah’a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz, milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği bir aydır. Asırlardır din ile bağını koparmadan sürdüren ve onu manevi hayatının aydınlık bir ışığı kılan milletimiz, Ramazan ayının huzur ve esenlik veren derin etkisini nefislerinde, ailelerinde ve toplumlarında yaşamış ve yaşatmış, bu ayı sadece dini değil, sosyal ve kültürel hayatları bakımından da canlı bir dönem haline getirmişlerdir.
Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve mükafatlarının sınırsız olarak verildiği bu manevi mevsimi, geçmişimizi muhasebe ederek, kendimizi kötülüklerden ve haramlardan uzak tutarak, hayra ve kalıcı mutluluğa yönelerek çok iyi değerlendirelim. Yapacağımız hayır ve ibadetlerle Allah’ın rızasını kazanmaya, iyi ve güzel davranışları artırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek onbir ayın geride bıraktığı manevi kirleri temizlemeye çalışalım. Oruçlarımızı her türlü haramdan, kötü söz ve davranışlardan bizleri koruyucu bir kalkan kılalım.
Ramazan ayının nefsimiz, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar, huzur ve barış getirmesini, bizleri olgunlaştırmasını ve yüceltmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı


Bu haber 3245 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem