Şanlıurfa Müftüsü Taştan'ın Beraat Kandili mesajı

Şanlıurfa Müftüsü Mehmet Taştan, "Beraat Gecesi'nde içimizdeki manevi duyguların sesine kulak verelim ve Müslümanlar için dua edelim" dedi.

Şanlıurfa Müftüsü Taştan'ın Beraat Kandili mesajı
19 Nisan 2019 - 12:46

Şanlıurfa Müftüsü Mehmet Taştan, Şaban ayının 15'inci gecesi, Ramazan ayının müjdeleyicisi olan Beraat Gecesi münasebetiyle yayımladığı mesajda, Müslümanların bu mübarek geceleri ihya ederek manevi duygularının sesine kulak vermesi gerektiğini söyledi.


Kandillerin; iman, ibadet ve düşünce hayatı bakımında yenilenme için büyük fırsat olduğuna dikkat çeken Taştan, bu mübarek gecede tüm Müslümanlar için dua edilmesi çağrısında bulundu.


Beraat'ın, Allah'ın affı ve bağışlaması anlamlarına geldiğine dikkat çeken Müftü Taştan, "Yollardaki işaretler gibi hayatımızda da belirgin dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır. Beraat; iki şey arasında ilişki olmaması, kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak Beraat ise, Allah'ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beraatın özünde, günahlardan arınma ve yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allah'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye 'Beraat Gecesi' denilmiştir. 'Beraat Gecesi' hicri aylardan Şaban ayının on beşinci gecesidir. Beraat Gecesi için Arapça eserlerde 'Şaban'ın ortasındaki gece', 'mübarek gece', 'rahmet gecesi' ve 'sak (belge) gecesi' manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır." dedi.


Kandiller ve benzeri gecelerin fırsat olduğunu vurgulayan Taştan, "Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah'a dua ve niyazda bulunmalıyız." diye konuştu.


"İslam; dünya ve ahiret, madde ve mana dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır"


İnsanların maddi ihtiyaçlarının yanında ruhi ihtiyaçlarının da bulunduğunu hatırlatan Taştan, "Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Beraat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkânı sunmaktadır. Yüce dinimiz İslam dünya ve ahiret, madde ve mana dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır. Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevileşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır. Oysa Yüce Dinimiz İslam, insanın maddi ihtiyaçları kadar ruhi ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette yüce yaradanla bağlantı içinde olmasına önem vermiştir." dedi.


"Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin"


Taştan, "Beraat gecesini idrak ettiğimiz bugünlerde hepimiz Yüce Allah'ın Kur'an'da kendisinden ümit kesmememizi isteyen ve bizleri affedeceğini müjdeleyen mesajına kulak vermeli ve kendimize çekidüzen vermeliyiz. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: 'De ki, ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.' Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyuruyor: 'Şaban ayının 15'inci gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim.' der." ifadelerini kullandı.


"Anne ve babasını incitenler, büyücüler, başkalarına kin besleyenler, içki düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamazlar"


Bu gece bazı insanların bu gecenin faziletinden yararlanamayacağını belirten Taştan, "Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'den gelen başka bir rivayette ise 'Allah Teâla, Şaban ayının on beşinci gecesi (kullarına rahmetle) nazar eder. Müşrikle, müşahin (kindar bencil) bu aftan yararlanamazlar.'  buyurmuştur. Merhum Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın 'Hak Dini Kur'an Dili' isimli tefsirinde belirtildiğine göre 'anne ve babasını incitenler, büyücüler, başkalarına kin besleyenler içki düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamazlar.'  Başka bir hadiste ise 'Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez: Bunlar Receb'in ilk (cuma) gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan gece, cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir. Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir." dedi.


Taştan, Enes b. Malik'in (Radiyallahu Anh) "Resulullah'ın şöyle buyururken dinledim" dediği şu rivayeti paylaştı:


"Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım. Ey Âdemoğlu! Günahların gökyüzünü kaplayacak kadar çok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim. Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla karşıma gelsen; fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış olsan, şüphesiz ben de seni yeryüzü dolusu bağışla karşılarım."


Beraat Gecesi'nde yapılması gereken ibadetler ile ilgili bilgiler aktaran Taştan, şunları aktardı:


"Bu mübarek Beraat Gecesi'ni duaların kabul edildiği bir gece olduğu şuuru ve idraki içerisinde şöyle ihya etmeye çalışalım: Geceyi oruçla karşılayalım, bol namaz kılalım, tövbe istiğfar edelim, salât-ü selâm getirelim, Kur'an-ı Kerim okuyalım, bütün Müslümanlar için dua edelim, Beraat gecesi ve gündüzünde yardım yapalım, ailemizi sohbet ve onları bilgilendirme yapalım."


Taştan, son olarak "Bu duygu ve düşüncelerle bütün müminlerin Beraat kandillerini tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah'tan daha nice Beraat Gecelerine sıhhat ve afiyetle erişmemizi ve bu mübarek gecenin rabbimizin istediği manada ihya edilmesini, değerlendirilmesini niyaz ediyorum. Ayrıca mübarek gecenin müminlerin mağfiret-i ilâhiyyeye nail olmalarına ve Beraat almalarına vesile olmasını diliyorum. Tüm İslâm âleminin birlik ve dirliğine, dünyanın pek çok yerinde haksızlığa ve saldırıya uğramış Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşlarına, insanlığın hidayet ve barışına, huzur ve saadetine; dünyanın değişik bölgelerinde akan kan ve gözyaşının durmasına; maddi ve manevi hayırlara, bereketlere vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan dileriz. Allah Teâlâ cümlemizi, bu mübarek gecede Beraatını eline alan kullarından eylesin." diye konuşu. (İLKHA)

Bu haber 1998 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor