Şanlıurfa'da mukabele geleneği bir başka

14 asırdır devam eden mukabele geleneği hakkında konuşan Kur'an âşığı Şanlıurfalılar, Hazreti Muhammed'in sünnetini idame ettirmeye ve yaşamaya çalıştıklarını ifade ettiler.

Şanlıurfa'da mukabele geleneği bir başka
09 Mayıs 2019 - 13:25

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte 14 asırdır devam eden mukabele sünneti, Peygamberler şehri Şanlıurfa'da camilerde oluşturulan Kur'an halkalarıyla yaşatılmaya devam ediyor.


Mukabele geleneği; Peygamber Efendimiz ve Cebrail Aleyhisselamın her ramazan ayında karşılıklı olarak Kur'an-ı Kerimi okumasına dayanır.


Şanlıurfa'da mukabele geleneği, tüm camilerde olduğu gibi Eyyübiye İlçesi Pınarbaşı Mahallesi'nde bulunan tarihi Dabakhane Camisi'nde de oluşturulan Kur'an halkaları ile tüm canlılığı ile yaşatılıyor.


Öğle namazının ardından cami içerisinde ve dışında halkalar oluşturan vatandaşlar, kentin ünlü hafızlarının okuduğu Kur'an'ı dinleyip, takip ederek mukabele sünnetini ihya ediyor.


Kentin dört bir yanından Dabakhane Camisi'ne gelen vatandaşlar özellikle bu caminin manevi bir havasının olduğunu ifade ediyor.


Dabakhane Cami İmamı Muhammed Zeki Gördağ mukabele geleneğinin önemine değinerek, "Elhamdulillah! Senelerden beridir Resulullah Aleyhisselatu Vesselam ve Cibril-i Emin tarafından başlatılan bu mukabele geleneği devam ediyor. Şanlıurfa'da kendimizi bildik bileli atalarımız, dedelerimiz, Urfa'nın ileri gelenleri, fakiriyle, zenginiyle senelerdir camilerde toplanıp mukabele okuyorlar. Kur'an'ı okuyabilenler bakarak takip ediyorlar, okumasını bilmeyen kardeşlerimiz ise dinleyerek bu sevaba ortak oluyorlar. Dolayısıyla gözleri ile okunan Kur'an'ı takip edenler ve dinleyenler yine hatim sevabı alıyor. Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam hatim hakkında buyuruyor ki, 'Kim Kur'an'ı hatmederse Cenab-ı Allah onun annesine ve babasına kıyamet gününde nurdan bir taç giydirecektir.' Elhamdülillah biz de Peygamber Efendimizin ve Cibril Aleyhisselam'ın bu sünnetini idame etmeye ve yaşatmaya çalışıyoruz. Yine Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde 'Kim Kur'an'ı hatmederse 60 bin melek ona dua eder' buyuruyor. Rabbim bizleri Kur'an'ın kıymetini bilenlerden eylesin. İnşallah ahirete kadar da Kur'an'ımızın kıymetini bilecek ve bu geleneği yaşatmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.


"Ramazan Kur'an-ı Kerim ayıdır"


Dabakhane Cami Müezzini Hafız Hasan Beyazkurt ise camilerinde 4 hafızın katılımı ile mukabele sünnetini ihya ettiklerini belirterek, "Ramazan; mağfiret, merhamet, bolluk ve bereket ayıdır. Aynı zamanda ramazan Kur'an-ı Kerim ayıdır. Ramazan ayının Kur'an ayı olmasından mütevellit Peygamber Efendimiz ve Cebrail Aleyhisselam ile birlikte okudukları, bizim mukabele dediğimiz bu geleneğin, Peygamber Efendimizden bugüne devam etmesini sağlayan hafızlardan biriyim İnşallah. Camimizde de yıllardan beri Urfamızın önde gelen hafızları ile birlikte mukabele okumaya devam ediyoruz. İnşallah Peygamber Efendimize layık, O'nun yolundan giden bir ümmet olma yolunda elimizden geleni yapıyoruz. Bu vesileyle ramazan-ı şerifin ülkemiz, milletimiz ve vatanımız için hayırlara vesile olmasını ve ümmet-i Muhammed'e bir diriliş getirmesini diliyorum. Rabbim ramazan ayını kazasız, belasız ve hakkıyla eda etmeyi cümlemize nasip eylesin." diye konuştu.


"Bu caminin bambaşka bir havası ve atmosferi var"


Cami cemaatinden Yusuf Ural ise manevi havasından dolayı Dabakhane Camisi'ne geldiğine dikkat çekerek, "Doğma büyüme Urfalıyım. Her sene bu camiye mukabele dinlemeye gelirim. Bu caminin bambaşka bir havası ve atmosferi var. Dediklerine göre Mevlana Ziyaeddin Şeyh Halit El Bağdadi Hazretlerinin Halifesi Hartavizade Hafız Muhammed Selim Hazretlerinin türbesi burada bulunuyor. Yaklaşık 20-25 senedir bu camiye geliyorum. Her ramazan ayında ve Cuma namazında buranın manevi havasını solumak için Yenişehir Mahallesi'nden buraya geliyorum. Hocamızı ve müezzinimizi çok seviyoruz. Hocamız namazdan önce vaazları ile bizleri aydınlatıyor. Allah sizden de onlardan da razı olsun. Şükürler olsun bu seneyi de gördük, seneye de Allah kerim. Bu sene elhamdülillah ramazan çok serin ve güzel geçiyor." dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)


 

Bu haber 9159 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış