Şanlıurfa'nın şanına yakışmayan tablo

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliğince 6 ilde yaptırılan kamuoyu araştırmasında, kadın hakları konusundaki farkındalığın en düşük olduğu il Şanlıurfa olarak belirlendi. ''Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi'' ortak programınca hazırlanan rapordan derlediği bilgiye göre, BM Ortak

Şanlıurfa'nın şanına yakışmayan tablo
06 Ekim 2006 - 15:17
Programının uygulandığı Şanlıurfa, Van, İzmir, Trabzon, Nevşehir ve Kars'ta kadınların durumunu, ihtiyaç ve taleplerini belirlemek amacıyla kamuoyu araştırması yapıldı.

Şiddet, şiddetten korunma, kadın hakları ve töre cinayetleri gibi konularda görüşlerine başvurulan kadınlardan Şanlıurfa dışındakilerin yüzde 90'ı, Türkiye'de kadın hakları sorunu olduğunu belirterek, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasını talep etti. Şanlıurfa'da kadınlar eşitlik talep etme ve sorunları giderme konusunda diğer illerden geri kaldı. Şanlıurfa'da kadınların yüzde 34.8'inin okur yazar olmadığı bildirildi.

SUSKUN KALDILAR

Araştırmaya katılanlara, ülkemizde yaygın ama yöre temelli bir sorun olan ''Töre cinayetleri'' ile gündelik yaşam ve ailede şiddet gibi konularda da çeşitli sorular yöneltildi. Şanlıurfa dışındaki 5 ilde kadınların yüzde 90'ından fazlası, ''töre cinayetlerini'', ''insanlık dışı'' olarak niteledi. Şanlıurfa'da ise kadınların yüzde 26.8'i, erkeklerin de yüzde 30.5'i törenin gereği olan cezayı onayladıklarını beyan etti. Töre cinayetinin kamusal anlamda bir suç olduğunu bilmelerine karşın araştırmaya katılanlar kendi ailelerinden bir kişinin, ''töreyi çiğnemesi durumunda nasıl cezalandırılması gerektiği'' konusundaki bir soruyu, açıkça yanıtlamayıp, bunun yerine susmayı tercih etti.

HEMEN HER KADIN ŞİDDET MAĞDURU

Araştırmaya katılan kadınların beşte biri şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Kadınların yüzde 73'ü eşleri, yüzde 27'si ise ailesinden şiddet gördüğünü beyan etti. Erkeklerde kadına yönelik şiddeti bazı hallerde onaylama yaklaşımı üniversite mezunları arasında bile yüksek oranda görülüyor. Bu durum kadının özel alanda daha baskıcı ve şiddete dayalı eylemlere maruz kaldığını gösteriyor.
Bu haber 2580 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu