SİVEREK NÜFUSU 32 İLDEN DAHA KALABALIK

TÜİK, 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Siverek’in nüfusu 32 ilden daha kalabalık çıktı.

SİVEREK NÜFUSU 32 İLDEN DAHA KALABALIK
29 Ocak 2015 - 10:21





Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları'nı açıkladı. TUİK sonuçlarına göre, Siverek’in nüfusu 2013 yılına göre 6 bin 689 kişi artarak 238 bin 979 kişi oldu. Siverek’in nüfusu Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis ve Düzce gibi illerden daha büyük çıktı.

TUİK verileri hakkında İlke Haber Ajansına değerlendirmede bulunan Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Vahap Bayram, TUİK raporuna göre Siverek’in nüfusunun 238 bin 979 olduğu hatırlatılarak, “ Bu sonuç MERNİS sistemine kayıtlı olan rakamlardır. Biz nüfusun bu sonuçlardan daha fazla olduğuna inanıyoruz. TUİK raporuna göre Siverek’in nüfusu 32 ilden daha büyüktür. Yeni büyükşehir yasası ile birlikte İl özel idareleri kapatılmış İlçe belediyelerin gelir ve yetkilerinin çoğu ellerinden alınarak büyükşehir belediyelerine devredilmiştir. Siverek 4 bin 312 kilo metre karelik yüzölçümü ile Şanlıurfa il merkezinden daha büyüktür. 180’ni aşan muhtarlık ve 600 yakın yerleşim alanının bulunduğu Siverek’e, Büyükşehir Belediyesinin yeteri kadar hizmeti getiremediğini hepimiz görmekteyiz. Siverek’in İlçe İdaresi ile yönetilemeyeceğini giden her kaymakam dile getirmektedir. Buna benzer birçok sebepten dolayı Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER) olarak 1926 yılında elimizden alınan İl hakkının tekrar iadesi ile ilgili çabalarımız devam etmektedir. Ayrıca Bugün Siverek’in İl olması halinde Şanlıurfa’nın Büyükşehir Statüsü değişmeyecektir” dedi

1926 yılına kadar vilayet olan Siverek, 1925 yılındaki Şeyh Sait Kıyamı'ndan sonra, Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile 1926 yılında ilçe yapılarak Şanlıurfa’ya bağlandı. Siverekliler 1960 yılından beri il olmak için mücadele veriyor. 1990 yılında ise Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği kurularak, Siverek’in il olma davası ve gerekçeleri kamuoyu ile paylaşıldı.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 4733 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması