SİVEREK ZİYARETİMDEN NOTLAR

Uzun yıllar olmuştu Siverek’i görmeyeli… Geçen Eylül ay’ının ilk 10 gününde  ziyaretim oldu…Çok değişmiş, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.Siverek’te  Kırathane’lerin yerini,çaybahçeleri’nin alması nasıl başarılmış doğrusu çok şaşırtıcı…şaşırtıcı olduğu kadar da ilginç…Küçüklüğümüzde Siverek çocuklarının ağaç bırakmadıklarını, ağaç gördükleri yerlerde, ya ağaçtan sopa yaptıklarını, ya da k

SİVEREK ZİYARETİMDEN NOTLAR
05 Ekim 2006 - 15:20
zevk aldıkları söylenirdi. Demek ki bizlerde,  yönetim başarısızlığı kamufle edilmiş, yoksa eğitimle çözmeye kalkışılsa üçüncü kuşakta ancak çözümlenebilinirdi bu sorun. Belediye Başkan ve Ekibini tebrik ederim, kültürel bir devrim gerçekleştirilmiş.

Bir diğer şaşırtıcı nokta da…
Siverek’li hemşerilerimin bina kültürüne alışması…
Hani biz avlu’lu ev dışında ev’lerde kalamazdık!.. Bina bizi boğardı!!.
Gayet güzel, gayet özenli şık binalar yapılmış…
Varlık sahibi insanların örnek olması gerekir yaptıklarıyla… bu başarılmış/başarılmakta.
....
Urfa’ya gittiğimde yüreğim burkuldu…
Cazibe merkezi olmuş Urfa, Yetmişli yıllarda beğenmediğimiz, küçük gördüğümüz Urfa gelişmiş, modernleşmiş, Siverek’li için Urfa’ya gitmek/ kalmak hedef olmuş…
Urfa’lı Siverek’liden akıllı çıktı…
Cazibe merkezi haline  getirdi Urfa’yı... 1000M toprağının değeri benim Siverek’imin bir köyüne bedel olmuş. Bu çok acı…
Toprak sahibinin kendi toprağını değerli kılması lazım, zenginlik benim Siverek’li hemşerime yakışır… Bunun yöntemlerini bulmamız lazım. 

Birkaç görüş…

Siverek için en az yirmi yıllık bir yerleşim planı yapmak lazım..
Yollar, meydanlar yirmi yıllık nüfus artışına göre bırakılmalı, (Rusya ve  Türkmenistan’da bunun örneklerini gördüm, büyük meydanlar, geniş yollar şehre çok yakışıyor)
Meydanların etrafında veya ortasında Kamu binaları, okul vb. yapılar,  modern mimarlara çizdirilmeli…Şehrin yapılarında bir mimari tarz olmalı
Yeni otogar önünden Karayolları’na kadar çok güzel bir cadde yapılmış (keşke devam ettirilebilseydi) o caddenin ortasından İstanbul Taksim veya Kadıköy’deki gibi nostaljik Tramvay yapılabilinirse ne kadar güzel olur. (Azerbaycan’da gördüm, şehrin nüfusu yüzbinler civarındayken metro yapılmış…Bundan tam seksen yıl önce yani)
Hacı hıdır ve çevresinde , Çaylar başı ve çevresinde YAZLIK  tipi evler yapılıp toprak değerlendirilebilir. Çekim merkezi oluşturulabilir. Sıcak bölgelerde bir Dere, bir vadi,  bir havuz bile çok iyi paraya çevriliyor.
Toprak sahipleri kendi topraklarının bir kısmına paralı Üniversite yaparak bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirebilirler… Üniversite çevresideki arazileri kıymetlenecektir. Bu araziler… konut ve yurt için kullanabilir. Bugün bölgemizde 7-8 milyar yıllık bedelle Hukuk, Mühendislik okuyabilecek o kadar çok öğrenci var ki… Nüfuslu ailelerin yaşadığı bölgemizde paralı Üniversite’nin uygun bir yatırım olacağını öngörmekteyim. Toprak sahibi bu yatırımla hem ismini yaşatacak (aksi takdirde ağa’da olsan 50 yıl geçmeden ismin bitiyor), hem de toprakları kıymetlenecektir.
Güneydoğu bölgesinde Siverek, binlerce zengin öğrenci için bir çekim merkezi olacaktır.
Aynı durum, Sağlık yatırımları için sözkonusudur. Toprak sahibi kendi topraklarının bir kısmında modern büyük bir Özel Hastane yaparak bir çekim merkezi yaratabilir.
Siverek’i bir çekim merkezi haline getirmek şart olmuştur…
Belediye Başkanı ve Derneklerin, büyük firmalarla görüşüp yatırımlarını Siverek’e aktarmalarını sağlamak gerekir aksi takdirde Siverek’li toprak sahibi hemşerimin oğlu gelecekte köyünü satıp Urfa’da ancak bir dükkan alabilecek…Dükkancı olacaktır.  


Siverek ziyaretimde mutlu oldum, gelişmişliğinden keyif aldım, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.
İyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla
Cengiz BAYRAM
e-mail : [email protected]  
              [email protected]  

Bu haber 6041 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi'nde İncelemelerde Bulundu
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi’nde İncelemelerde...