SİVEREKLİLER ÖLÜM YOLUNA EDS İSTİYOR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde şehir merkezinden geçen Şanlıurfa- Diyarbakır ve Çermik Karayolunda yaşanan trafik kazalarına tepki gösteren halk, yaşanan kazaların önüne geçilmesi amacıyla karayollarında acilen Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulmasını istiyor.

SİVEREKLİLER ÖLÜM YOLUNA EDS İSTİYOR
14 Kasım 2014 - 15:55

ŞANLIURFA- Siverek ilçesinde şehrin göbeğinden geçen Şanlıurfa- Diyarbakır Karayolu ile Siverek- Çermik Karayolu ölüm saçıyor. Karayollarında karşıdan karşıya geçmeye çalışan onlarca kişi hayatını kaybederken mahalle sakinleri yaşanan kazaların son bulması için Karayollarında EDS kurulmasını istiyor.

Her iki karayolunda bugüne kadar yaşanan kazalarda onlarca kişi hayatını kaybederken, dönemin belediyesi tarafından yaptırılan üst geçitler ise kullanışsız olduğundan dolayı kimse tarafından kullanılmıyor.

Yaşanan ölüm olaylarının ardından halk arasında “Ölüm Yolu” olarak adlandırılan Şanlıurfa- Diyarbakır Karayolunda, çoğunluğu çocuk olmak üzere 40’tan fazla kişi karayolunda karşıdan karşıya geçerken hayatını kaybetti.

Ayvanat, Şirinkuyu, Yenişehir ve Selimpınar Mahallelerinde oturan 10 binden fazla kişinin her gün bu yolu araçla ve yaya olarak geçtiğini söyleyen mahalle sakinleri karayolunun çevre yolu olarak düzenlenmesi gerektiğini bu yapılana kadar ise karayolunda EDS kurulması gerektiğini söylediler.

Siverek-Çermik karayolunda ise ölümlü kazaların aşırı derecede artığına dikkat çeken mahalle sakinleri bu yolda da acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Hilvan girişine kurulan EDS’nin ardından ilçede şehir merkezinde yaşanan trafik kazaları azalırken Siverek’te benzer uygulamanın yapılmaması tepkilere neden oluyor.

“Öncelikli Amaç İnsan Hayatı Olmalı”

Şirinkuyu Muhtarı Şeyhmus Çelik karayolunda EDS kurulması için Şankıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Celalettin Güvenç’e başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Çelik, “ Karayolunda acilen EDS sistemi kurulmalıdır. Karayolunda EDS kurulması için Büyükşehir Belediyesi Başkanı Celalettin Güvenç ile görüştük ama sonuç alamadık. Yetkililerin öncelikli amacı insanları korumak olmalıdır. İnsan hayatına önem veriliyorsa bu sistemi bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi

“Saray Yapılıyorsa Halkın Güvenliği İçinde Bir şeyler Yapmalılar”

EDS, yıllar önce kurulması gerektiğini belirten Saadet Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Solak ise , “ 236 Bin nüfuslu bir ilçe Hilvan kadar olamıyorsa, buradaki bazı milletvekilleri ve belediye başkanı kendini bir an önce sorgulaması gerekir. Eğer bir hükümet milyarlar verip saraylar da oturmasını biliyorsa en başta halkın güvenliği ve huzuru içinde bazı planlar yapması gerekir. Bir saray binlerce kamera sistemiyle donatılıyorsa ve aylık 700 bin TL elektrik faturası ödeniyorsa demek oluyor ki halkın değeri hiç yokmuş” dedi

“Hiçbir Şey İnsan Hayatından Önemli Değildir”

Siverek İkra-Der Başkanı Mühiddin Akay ise hiçbir şeyin insan hayatından değerli olamayacağını belirterek “ Karayolunda ölümler oluyorsa en başta bu ölümlerin araştırılması gerekir. Eğer ölümler karayolundan kaynaklanıyorsa karayolunda bir an önce gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Eğer karayolunda gerekli düzenlemeler yapılmıyor, ölümler yaşanmaya devam ediyorsa bu tehlikeli sonuçlar doğurur. Karayolunda EDS kurulmasının ölüm olaylarını azaltacağı kanısındayız” dedi

“Sorumluluk Karayolları ve Belediyelerdedir”

Avukat Şeyhmus İnal ise karayolunda her yıl ölümlerin yaşandığına dikkat çekerek, “Her yıl onlarca vatandaşın trafik kazası sonucu öldüğü, uluslararası nitelikte olan bu yolda, kazaların en önemli sebebi karayolunda EDS, ışık, yol kontrolü, hız kesicinin olmamasıdır. Bu durum karayolları Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Siverek Belediyesinin sorumluluk alanı içindedir. Ölümler bu kurumların yıllarca önlem almayışlarından kaynaklanmaktadır. Bu sistemin kurulması, hız limitinin EDS ile tespit edilmesi önleyici nitelikte olacaktır”

“Tedbir Alınmaması Sorumsuzluktur”

Diyanet Sen Siverek İlçe Başkanı Eyüp Etüş ise ölüm kusan Karayolunda şimdiye kadar yetkililerin önlem almamasının büyük sorumsuzluk olduğunu ifade ederek, “ Buradan yetkili mercilere sesleniyoruz. Daha kaç insanımızın ölmesini bekleyeceksiniz. Yeni acıların tekrar yaşanmaması için sorumluluk sahiplerini gereken tedbirleri almaya çağırıyoruz”

“Ölüm Yolunda Hız Limiti Yok”

Mahalle sakinlerinden Zeki Sonbayram ise “Ölüm yolunda hız limiti yok. Diyarbakır’dan gelişte şoförler hızla geliyorlar. Bazen ışıklara yakalanmamak için aşırı hızla geldiklerinde olanlar oluyor. Bu yolda onca insanımız öldü çoğu sakat kaldı, insan canının hiç mi önemi yok?

“Yetkililerden Duyarlılık Bekliyoruz”

Esnaf Semir Güney İse “İlçemizde geçmiş yıllardan beri Diyarbakır-Siverek yolunda ölümlü trafik kazaları duymaktayız. Bu yaşanan kaza ve ölümlerden dolayı çok üzüntülüyüz. Bu kazaları en aza indirmek için yetkililerden duyarlılık bekliyoruz. Vatandaşlarımızın ise kazaları önlemek adına bahse konu geçiş güzergâhında bulunun üst geçitleri kullanmalarını rica ederim. Unutmayalım ki hiçbir acele hayatımızdan daha önemli değildir” dedi

“Aynı sorunu Hilvan Çözdü”

Yıllardır Hilvan’ın da aynı sorun ile mücadele ettiğini belirten Siyar-Der yetkililerinden Kasım Bakudan ise “EDS sistemi sayesinde Hilvan trafik problemini çözdü. EDS ile hem kazaların önüne geçebiliriz hem de EDS asayiş olaylarını çözmede yardımcı olur” dedi

“Bazıları Hız Denemesi Yapıyor”

Esnaf Mehmet Açıkalın ise, “EDS’nin kurulması noktasında ne gerekiyorsa yapılması gerekir. Çünkü Selimpınar mevkiinden Siverek’e doğru gelen araçlar sanki hız denemesi yaparcasına son sürat hız yapıyorlar. EDS kurulumuyla bu kötü durumun önüne geçilebilir” dedi

“Çermik Yoluna da EDS Kurulmalı”

Ölüm olaylarının Çermik Karayolunda da çok yaşandığına dikkat çeken Esnaf Bayram Başaranoğlu, “EDS Çermik karayoluna da kurulmalıdır. Ayrıca Siverek’teki en büyük caddelere de kurulması gerekir. Halkımız çok bilinçsiz bir şekilde araç ve motorlu taşıtlar kullanmaya başladı.Özellikle gençlerimizin aşrı hızla motosiklet kullanması şahsım adına beni çok tedirgin ediyor. EDS Siverek’in kritik tüm bölgelerine kurulsun.

“Ciddi Önlemler Alınmalı”

Mahalle sakinlerinden Kamil Yiğiter ise, “İnsani duyarlılıklar ama -fakat-çünkü bağlaçları ile bir yerlere bağlanmayacak kadar önemlidir. Bu konuda acil şekilde ciddi önlemler alınmalıdır. En önemlisi EDS’nin kurulması gerekliliktir”

www.siverekgenclik.com


Bu haber 4521 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı