Siverekliler şifa kaynağı Güvij topladı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bazı vatandaşlar kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılan alıç (Güvij) meyvesi topladı.

Siverekliler şifa kaynağı Güvij topladı
22 Kasım 2017 - 22:29

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde sonbahar mevsimi ile birlikte ilçe kırsalına giderek kayalık arazilerde doğal olarak yetişen Alıç (Güvij) meyvesi toplayan bazı vatandaşlar, alıcın sağlık yönünden çok faydası olduğuna dikkat çektiler.

Siverek- Çermik Karayolunda, Miyalan ve Gürüz kırsalında kilometrelerce yürüyerek alıç topladığını belirten İbrahim Öztürk, “Alıç meyvesini çok seviyorum. Bundan dolayı arkadaşlarla birlikte Siverek- Çermik Karayolu arasında yürüyerek alıç topladık. Topladığım alıçları eve götürerek eş ve dostlara dağıttım” dedi.

Gülgiller familyasından olan alıç kayalık arazilerde doğal olarak yetişiyor. İlkbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembedir. Meyveleri 6–10 mm çapında kırmızı ya da esmer kırmızıdır. Meyvelerinden reçel, marmelat ve macun yapılıyor.

Alıcın kalp ve damar hastalığının yanında birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.

Alıç, meyve şeklinde yemiş gibi tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor.

www.siverekgenclik.com




Bu haber 7854 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması