Siverek'te 14 âlime icazet aldı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde İTTİHADUL ULEMA’ya bağlı İKRA Medresesinde 5 yıllık ilimlerini tamamlayan 14 kız talebe icazet belgelerini düzenlenen törenle aldı.

Siverek'te 14 âlime icazet aldı
02 Temmuz 2019 - 08:12

 


İTTİHADUL ULEMA medreselerinde ilimlerini tamamlayan talebeler için icazet törenleri düzenlenmeye devam ediyor.


Şanlıurfa merkez ve Siverek ilçesinde İTTİHADUL ULEMA medreselerinde ilimlerini tamamlayan 14 kız âlime için icazet töreni düzenlendi.


Siverek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa katılan misafirlere gül suyu ve şeker ikram edildi.


Sunuculuğunu medrese öğrencisi Esma Sarıdal’ın yaptığı program, Tubanur Taze tarafından okunan Kur’an’ı Kerim ile başladı.


Ardından minik kız ve erkek çocukları tarafından ilahiler seslendirildi.


İcazetlerini tamamlayan alimeler daha sonra salavatlar ve ilahiler eşliğinde sahneye davet edildi. Hocaları tarafından tutulan Kur’an’ı Kerim’in altından geçen âlimelere gül ikram edildi.


Programın açılış konuşmasını yapan Siverek İkra Medresesi hocalarından Sümeyye Özoruç, ilmin önemine değindi. Özoruç, “Bugün nurun karanlığa, ilmin cehaleti galebe çaldığı gündür. Bugün üstümüzü kaplayan cehaletin kara bulutlarının dağıldığı, ilmin güneşinin doğduğu gündür. Bugün ilmin meşalesi ile gönüllerin aydınlığı, huzura kavuştuğu gündür. Bizler bugünü ‘Cehaletin iflas ettiğin gün’ olarak kabul ediyoruz, öyle değerlendiriyoruz. Mensubu olmakla iftihar ettiğimiz dinimiz İslam; okumayı, öğrenmeyi ve öğrendikleri ile yaşamayı teşvik etmiştir. Bu sebeple İslam dininin Hira ufuklarında yankılanan ilk emri ‘Yaratan Rabbinin adıyla oku’ olmuştur. Yeryüzünde hiçbir sistem, ideoloji İslam dini kadar eğitime, okumaya, öğrenmeye önem vermemiştir. Netice olarak hayır ve güzellik adına ne varsa ilmin neticesi olduğu gibi; İsyan, hayâsızlık, iffetsizlikte cehaletin neticesidir.” ifadelerini kullandı.


“En zeki çocuklarınızı medreseye gönderin”




İcazet Merasimine konuşmacı olarak katılan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, çocukları medresede eğitim gören annelere seslenerek, “En zeki çocuklarınızı medreseye gönderin. Çünkü siz topluma rehberlik edecek birilerinin yetişmesi istiyorsanız, kabiliyetli çocuklarınızı medrese göndermeniz gerekir. Kafası basmayan, iş yapmayan, okula gitmeyen, ev işlerini yapmayan, haylaz çocukları medreseye gönderirseniz bir fayda sağlamaz. Bize de sorun çıkarmış olursunuz. Bizim onlara verdiğimiz emek heba ve yazık olur. Ama siz kaliteli çocuklarınızı bize gönderirseniz, biz o beyni işleriz, parlatırız. Parlaklıktan sonra bir ölçü olarak gelecekte rehber olacak insanları sizlere göndeririz. Bu hem dünyanız hem de ahiretiniz için büyük bir yatırımdır. Bunu özellikle size tavsiye ediyorum.” diye konuştu.


“Çocuklarınızın ilmi tahsil etmesine ve ettirmesine vesile olun”


Anne ve babaların icazet aldıktan sonrada çocuklarına yardımcı olması gerektiğini belirten Şenlik, “Bu çocuklar okuyup eve geldikten sonra hemen ellerine oya falan vermeyin. ‘Sen geri kalmışsın, el işi öğrenmemişsin, al bunu yap’ demeyin. Onun işi bu değildir. Bu işi yapacak birileri varsa yapsınlar. Onlara imkân sağlayın, öğrencileri toplayın o kendi birikimini harcasın. Çünkü oya, örgü işleri ile uğraşan bazı genç kızlarımız var. Onların yanına gidip oya, örgü öğrenirlerse ilimlerini alıp paketleyip bir yere koymuş olurlar. Yeniden talebeliğe başlamış olurlar. Buna dikkat etmeniz gerekir. Onun okuduğu ilmi tahsil etmesine ve ettirmesine vesile olmalıyız.” şeklinde konuştu.


“İlmin felaketi unutkanlıktır”


Şenlik sözlerine şöyle sürdürdü:


“Her şey harcamakla tükenir, ilim ise harcamakla çoğalır. Ne kadar harcarsan o kadar çoğalır. Unuttuğunu yeniden hatırlarsın, bilgilerin tazelenir, kendi kendini güncellersin. İlmini okuduktan sonra; kitabı kapatıp, bir yerlere koyup, başka işlere dalarsan o bilgi orada tozlanır kalır. Kendini güncellemeyen insanların akıbeti böyledir. Her şeyin bir felaket vardır, ilmin felaketi ise unutkanlıktır, okuduğunu unutmaktır. Bu bir felakettir. Sakın! Siz bu felakete sebep olmayın.” ifadelerini kullandı.


“Nereye giderseniz gidin ilminizi orada tahsil etmeye ve ettirmeye çalışın”




İcazetlerini tamamlayan âlimelere seslenen Şenlik, “Okuyup icazet aldıktan sonra artık ben bir âlime oldum havasına girmeyin. Asla kibirlenmeyin. Kibir ve azamet Allah'ın sıfatıdır. Bu sıfatlar Allah'a yakışır. Beşeriyet anlamında bu iki şeyi iddia edenler iblisin yolunu tutmuşlardır. İblis, Allah'ın emri olduğu halde Âdem’e secde etmedi ve kibirlendi. Onu helak eden sebep kibriydi. Nefsine yediremedi dedi ki ‘Ben Âdem’den daha üstünüm’ Sakın ha sizlerde ilim okuduğunuz için ben bir alimeyim, bana karşı saygılı olun, bana hürmet edin gibi havalara girmeyin. Mütevazı olun, insanların seviyesine inin, İnsanlarla güzel ilişki kurun ve insanlara faydalı olmaya çalışın. Nereye giderseniz gidin ilminizi orada tahsil etmeye ve ettirmeye çalışın.” dedi.


Konuşmaların ardından icazetini alan âlime Nesibe Kaymak, medrese öğrenimi ve yaşadığı güzellikler ile ilgili bir konuşma yaptı.


Programda daha sonra icazet merasimine geçildi. İlimlerini tamamlayan 14 âlimeye medrese hocaları tarafından icazet ve plaketleri verildi. Yine medrese hocalarına da İTTİHADUL ULEMA tarafından plaket takdim edildi.


Program yapılan dua ile sona erdi.




İcazet töreninin ardından açıklama yapan Siverek İkra Medresesi Hocası Sena Titiz, şu ifadeleri kullandı. “Bizim bu seneki çalışmalarımız elhamdülillah çok verimli oldu. Öğrencilerimiz kendilerini Allah’u Teâlâ’nın verdiği ilme vermek için çaba sarf ettiler. Bu konuda gayretleri var. Ailelerin destek vermesi ile birlikte güç kazanıyoruz. Allah razı olsun, buradaki arkadaşlar da her türlü desteği sağlıyorlar. 3 senedir Siverek İKRA-DER medresesinde gerçek manada ilim tahsili yapan öğrencilerimizin mezuniyetine şahit olduk. İlk dönemler biraz sıkıntılı geçmiş olsa da elhamdülillah bugünleri görebildik. Bu bizim için şeref kaynağıdır. Bu bizim şeref kaynağımız değil, ilmin şeref kaynağıdır. İlmin bize kattığı değer ve önemdir. İlim insanlar aziz eder.”


www.siverekgenclik.com


Bu haber 6276 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • adsız
    4 yıl önce
    En zeki çocuklarınızı medreseye gönderin ki pkk/israil bize füze attığında bilimle teknolojiyle cevap vermeyelim, dua edelim-kınayalım.
  • Sedat Şeran
    4 yıl önce
    Maşallah barakallah Rabbim ümmeti bu kardeşlerimizin ilimlerinden istifade ettirsin onlara da ilimleri ile amel etmeyi nasip eylesin Rabbim her birini ilmin afetlerinden muhafaza buyursun âmin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor