Siverek’te Orakla Pirinç Hasadı Başladı

ŞANLIURFA- Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde biçerdöverin girmediği tarlalarda pirinç hasadı orakla yapılıyor.

Siverek’te Orakla Pirinç Hasadı Başladı
12 Ekim 2016 - 14:11

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümlü (Şaraptul) Mahallesinde pirinç hasadı başladı. Biçerdöverin girmediği taşlık tarlada pirinç hasadı yevmiyeci çocuklar ve kadınlar tarafından orak ile yapılıyor.

Tarla sahibi İsa Direkçi, 4 senedir pirinç yetiştirdiğini belirterek, “Pirinç sulak arazilerde, sıcak, nemli bir iklimde yetişmektedir. Mayıs ayında yaptığımız ekimin ardından gübreleme ve sürekli bir şekilde sulama yapıyoruz. Ekim ayında ise hasat işine başlıyoruz. Tarlamız taşlık olduğundan dolayı biçerdöverin girmiyor, bu sebeple yevmiyeci bayanlar ve çocuklar tarafından orak ile hasat yapıyoruz” dedi.

Tarlada yevmiyeci olarak çalışan Mehmet Kaya ise (14) okul harçlığını karşılamak amacıyla boş zamanlarında tarlalarda çalıştığını belirterek, “ Orak ile pirinç hasadı yapmak çok yorucu bir iş, okul harçlığımı çıkararak aile bütçeme katkı sunmak amacıyla tarlada çalışıyoruz” dedi.

www.siverekgenclik.com

FOTO GALERİ

Li Gundê Şaraptula ku 5 kîlometreya ji Sîwereka Rihayê dûr e gundî, ji ber ku bîçer nikarin birincên di zeviyên bi kevir de bidûrin, bi dasan hewil didin palehiya birincê xwe bikin.

Palehiya birinc bi karkerên zarok û pîrek bi sed zehmetî tê kirin.

Îsa Dîrekçiyê ku xwediyê zeviya birinc e destnîşan kir ew ev bû 4 sal ku birinc diçîne û dû re wiha li axavtina xwe zêde kir: Birinc li heremeka germ û ava wê zêde digihîje.Me birinca xwe di meha gulanê de çand û bênavber av da û lê gubre reşand.A niha jî em di meha cotmehê de palehiya wê dikin.Ji ber ku zeviyê me bi kevir e, bîçer nikare birincê me bidûre.Ji ber vê yekê em jî digel zarok û pîrekên karker bi dasan palehiya xwe dikin.”

Ji karkerên ku di palehiya birinc de dixebitin Mehmet Kaya(14) jî di derbarê mijarê de wiha axivî: “Ez di wextên xwe yên betal de ji bo mesrefa xwe ya mektebê li vir dixebitim.Bi dasan palehî kareke bi zehmet e.”

(ÎLKHA)

Çavkanî: http://www.ku.ilkha.com/haber/6157/palehiya-birinc-bi-dasan-t-kirin


Bu haber 2093 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor