Sizde şeker (diyabet) hastası olabilirsiniz ?

14 Kasım Dünya Diyabet Günü" nedeniyle diyabet hastalığı hakkında uyarılarda bulunan Doç. Dr. Mehmet Ali Eren, Diyabet hastalığı sinsi olarak başlayacağını ve pek çok hastada hastalık mevcut olduğu halde hiçbir belirti görülmeyeceğini söyledi.

Sizde şeker (diyabet) hastası olabilirsiniz ?
14 Kasım 2018 - 14:09

Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Mehmet Ali Eren, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de her iki hastadan birinin diyabet hastası olduğunun farkında olmadığını belirten Eren, "Diyabet ya da şeker hastalığı sinsi başlangıçlı, süreğen ve ilerleyici bir hastalıktır. Ülkemizde her 7 erişkinden birinin diyabet hastalığına sahiptir, ancak diyabet farkındalığı yüzde 50’dir.Bir başka deyişle her iki hastadan biri diyabet olduğunun farkında değildir."

"Diyabet hastalığı sinsi olarak başlar"

Diyabet hastalığının önlem alınmadığı takdirde vücuda yüksek düzeyde zarar verdiğine vurgu yapan Eren, "Diyabet hastalığı sinsi olarak başlar ve pek çok hastada hastalık mevcut olduğu halde hiçbir belirti görülmez. Hastalığın ortaya çıkması ile belirtilerin ortaya çıkması arasında bazen birkaç yıllık bir süre olabilir. İşte bu dönemde, hastalık olmasına rağmen bilinmediği için tedbir alınmazsa yüksek şeker düzeyleri vücuda zarar verebilir." diye konuştu.

"Diyabet hastası olabileceğinizi düşünün"

Diyabet hastalığında sık görülen belirtilere dikkat çeken Eren, şöyle konuştu: "Çok su içme, sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, ağız kuruluğu, çok yemek yeme ve bazen buna rağmen kilo kaybı olması veya iştahsızlık, halsizlik ve çabuk yorulmadır. Ayrıca bulanık görme, inatçı ve tekrarlayan özellikle idrar yolu ve cilde ait enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve bazen şiddetli olabilen kaşıntıda hastalığın ilk ortay çıkan ve daha az görülen belirtileri olabilir. Bu sayılan belirtilerden bir ve birkaçı yakın zamanda ortaya çıkmış ise kişi diyabet hastası olabileceğini düşünmeli ve doktoruna başvurmalıdır."

"Diyabet taramaları düzenli olarak yapılmalı"

Türkiye’de 40 yaş üzeri toplumun en az yüzde 10’ununda diyabet bulunduğunu hatırlatan Eren, şunları kaydetti: "Yukarıda belirtilen belirtiler olmasa bile ve kişinin kilosu ne olursa olsun, 40 yaşından sonra her 3 yılda bir açlık kan şekeri ölçülerek diyabet taraması yapılmalıdır. 40 yaşından önce ise aşırı kilolu bireylerin risk faktörleri varsa hastalığa ait belirtilerin olup olmamasına bakılmaksızın düzenli olarak diyabet açısından taranması gerekir."

Risk faktörleri hakkında bilgi veren Eren, diyabet hastalığı ile ilgili risk faktörlerini şöyle sıraladı;

Birinci ve ikinci derece yakınlarında diyabet hastalığı varsa,

4,5 kilogram veya üzerinde olan bebek doğurma, gebeliğe bağlı diyabet veya polikistik over hastalığı öyküsü olan bir kadın ise,

Hipertansiyon veya kolesterol yüksekliği var veya bunlarla ilgili ilaç kullanıyorsa,

Önceden gizli şekeri bulunduğu tespit edilmişse,

Beyin, kalp ya da bacak damar hastalığı varsa,

Hareketsiz yaşıyor ve sağlıksız besleniyorsa,

Şizofreni hastalığı var ve bunla ilgili ilaç kullanıyorsa,

Böbrek nâkili yapılmışsa

Diyabet farkındalığını arttırmak amacıyla "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" olarak belirlendiğine dikkat çeken Eren, "Bu yıl diyabet ve aile teması kullanılarak diyabetin kişisel etkilerinin yanı sıra aile üzerine olan etkileri ve ailedeki diğer bireylerinde yüksek diyabet riski altında olduğu vurgulanarak diyabet açısından bilgilendirilmelerinin önemi üzerinde durulmaktadır. Bu vesile ile özellikle ailesinde diyabet hastası olan veya diyabete ait diğer risk faktörü olan kişilerde 40 yaşından önce başlamak üzere tüm toplumun diyabet açısından belirli aralıklarla taranması gerektiğini hatırlatmak gerekir. Yine diyabete ait belirtilerin anlatılması ve tanınması doktora erken başvuru için önemlidir. Unutmayalım ki diyabet süreğen ve olumsuz etkileri olabilen bir hastalık olduğu için bireyin yanı sıra ailesinin ve çevresinin de maddi ve manevi açıdan etkilenmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle başta diyabetli bireylerin yakınları olmak üzere tüm toplumun bu hastalıkla ilgili olarak bilinçlendirilmesi önemlidir." dedi.

Kaynak: https://ilkha.com/haber/86100/diyabet-hastaligi-sinsi-olarak-baslar


Bu haber 2138 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek