"TÖRE, MASUMU ÖLDÜRMEZ"

Ali LEYLAKŞanlıurfa Kültür Müdürü'nün yazısına göre, töre cinayetinin resmi tanımı şöyle: "Hiçbir ağa tecavüz ettiği kızı, oğlu dahil yakını ile evlendirmez. Töre, aileden habersiz kaçan, eşini aldatan kişiler için geçerlidir, masumlar için değil." 'Resmi ağızdan' töre cinayeti tanımı Yaralı Yürek dizi setine yapılan saldırıdan

"TÖRE, MASUMU ÖLDÜRMEZ"
10 Nisan 2007 - 16:50
önce yollanan resmi yazıyla, töre cinayeti 'resmi tanım' kazandı: Evden kaçanlar veya eşini aldatanlar için geçerlidir. Masumlar ya da haksızlığa uğrayanlar içinse söz konusu değildir.

Şanlıurfa Valiliği'nin, ilde çekilen dizilere "töre cinayetinin tanımı ve sınırları" konusunda resmi bir "bilgilendirme" yazısı gönderdiği ortaya çıktı. Yeni Aktüel'in yayınladığı yazı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kaleme alınıp, çekimler sırasında saldırıya uğrayan Yaralı Yürek dizisi yapımcılarına 12 Şubat'ta gönderilmiş. Bu, saldırıdan 12 gün öncesine denk geliyor. Müdür Selami Yıldız'ın imzasını taşıyan ve "kamuoyuna yansıyan toplumsal tepkilerin" maddeler halinde sıralandığı belgede, dizideki olayların 'abartılmış' olduğu belirtiliyor. Töre cinayetinin hangi durumlarda işlenebileceği konusunda da bazı "aydınlatıcı" bilgiler veriliyor. Dizide işlenen konunun Şanlıurfa'yı karaladığı ve olduğundan çok farklı tanıttığı, içki sahnelerinin azaltılması gerektiği, dizide hiç namaz kılan olmadığı gibisaptamaların bulunduğu yazıdaki 7'nci maddede ise, "Töre veya namus cinayeti aileden habersiz evden kaçan, eşini aldatan veya biri ile beraber olan kişiler için geçerlidir. Masum ve haksızlığa uğramış birisi için öldürmek söz konusu değildir" gibi çok tartışılacak ifadeler kullanılıyor.

'VUR EMRİ' KOŞULU

Söz konusu maddede aynı zamanda "vur emri"nin verilmesi için gereken kriterler bir anlamda tarif edilerek, "töre veya namus cinayeti"nin meşruiyet kapısı da aralanmış oluyor. Metnin sonunda ise; dizinin bu belgede sıralanan kriterlere uyması gerektiği vurgulanarak, her bölümün senaryosunun valilik bünyesinde, ilin sosyo-kültürel yapısını iyi bilen bir komisyonca onaylanması


3- 54 öğrenci kumanyadan zehirlendi
Şanlıurfa'nın merkeze Bağlı Gümüştaşı İlköğretim Okulunda eğitim gören öğrencilerin öğle kumanyası olarak verilen yemeklerden zehirlendiği bildirildi.
Olayın ardından alarma geçen İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri çocukların kaldırıldığı hastanelere gelerek çocukların durumları hakkında bilgi aldı. Geçtiğimiz yılda çok sayıda öğrencinin yedikleri yemekten zehirlendiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre Şanlıurfa merkeze bağlı Gümüştaş Köyü İlköğretim Okulu'nda taşımalı eğitim gören 54 öğrenciye öğle kumanyası olarak ayran, börek ve portakal verildi. Kumanyaları yiyen öğrenciler bir süre sonra baş dönmesi ve mide bulanması gibi rahatsızlıklar yaşamaya başladı.
Hemen Hilvan ilçesindeki Devlet Hastanesi'ne kaldırılan öğrencilerden 16'sı ambulanslarla Şanlıurfa'daki hastanelere gönderildi. Bu arada, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük ve İl Sağlık Müdürü Nevzat Yetkin, Şanlıurfa Çocuk Hastanesi'ne gelerek, müşahede altına alınan çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldılar. Çocuklarının zehirlendiği bilgisini alan aileler de hastaneye gelmeye başladı. Geçen yıl da aynı okulda çok sayıda öğrencinin yedikleri yemekten zehirlendiği kaydedildi.


4- Tedaş görevlisi akıma kapılıp can verdi

Şanlıurfa'da elektrik akımına kapılan TEDAŞ'ta görevli bir kişi hayatını kaybetti.
Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'ne bağlı Kırbalı Köyü Kızıleyi mezrasında TEDAŞ görevlisi H.S.D. yüksek gerilim hatlarını gerdirmek ve onarım için çıktığı elektrik direğinde tellere dokunması sonucu akıma kapılarak, 12 metre yükseklikten düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
Olayla ilgili tahkikat sürdürülüyor.

Bu haber 3535 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor