Ezana tahammülsüzlük kabul edilemez

Şanlıurfa’da sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen basın açıklamasında, ezana tahammülsüzlüğün asla kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Ezana tahammülsüzlük kabul edilemez
11 Mart 2019 - 12:22

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüş sırasında, yatsı ezanının okunmasını ıslıkları ile protesto eden güruhu kınayarak, ezana yönelik tahammülsüzlüğün asla kabul edilemeyeceğine dikkat çekti.


Diyanet-Sen Siverek Temsilciliğinde düzenlenen basın açıklamasını sivil toplum kuruluşları adına Diyanet-Sen Siverek Temsilcisi Mustafa Öncül okudu.


Ezana yönelik saygısızlığın tüm Müslümanlara yapılmış bir saygısızlık olduğuna değinilerek başlanılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim'de bir araya gelen kadın gruplar, yürüyüş düzenledikleri esnada yatsı ezanının okunmasını ıslıkları ile protesto ederek Müslüman bir ülkede kesinlikle olmaması gereken bir densizliğe imza atmışlardır. Bin yıldan uzun süredir İslam’ın bayraktarlığını yapan bir ülkede, ezan sesini protesto etme cüretini göstermek, ülke insanımıza ve tüm dünya Müslümanlarına yapılmış bir saygısızlıktır. Ezan sesi üzerinden yapılan bu tahammülsüzlük kesinlikle kabul edilemez. Halkı provoke etme amaçlı bu protestoyu gerçekleştirenler, derhal büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye halkından ve tüm dünya Müslümanlarından özür dilemeli, haklarında halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten gerekli yasal işlemler başlatılmalıdır.”


Ezana yapılan saygısızlığın Müslümanların tahammül sınırlarını zorladığını belirten Öncül, “Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yüzyıllar boyunca birçok inanç ve kültüre sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamayı başarmıştır. Diğer inanç sahiplerine saygıda kusur etmemiş bir halkın bu gün kendi ülkesinde ezanına tahammül edilememesi üstelik de bu tahammülsüzlüğün protesto ile gösterilebilmesi bizlerin de tahammül sınırlarını zorlamaktadır.”


“Bu saygısızlığın sonuna kadar takipçisi olacağız”


Ezana yapılan saygısızlığa seyirci kalmayacaklarına dikkat çeken Öncül, “İslami değerlerimize saldırı halinde olan, insanlar arasında kin ve düşmanlığı alenen tahrik etme ve kamu barışını bozma amacıyla yapılan bu protestoyu inanç özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmemiz mümkün değildir. Türkiye her dinden ve inançtan insanların yaşadığı geniş bir mozaiktir. Saygı ve kardeşlik düsturuyla hareket ederken, toplumu kutuplaşmaya götüren bu tür girişimler özellikle son zamanlarda İslam ve Müslümanlar üzerine oynanan oyunları da göz önünde bulundurduğumuzda, maalesef bu olayın tamamen bilinçli ve kurgulanmış bir durum olduğunu müşahede ediyor ve kesinlikle olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.” diye konuştu.


“Kimse bu oyunlara prim vermemeli sağduyu ile hareket etmeye devam etmelidir”


Müslümanların bu tür saygısızlıklara sağduyu ile tepki göstermesini isteyen Öncül, “Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Müslümanları namaza çağıran evrensel mesaj ezan sesini protesto etmek toplumumuzdaki kardeşlik duygularını yıkmaya yönelik birlik ve beraberliğimizin çimentosu dinimiz ve ezanımız üzerinden ayrılık tohumları ekmeye çalışmaktır. Aziz milletimiz bu tür oyunları gayet iyi bilmektedir. Kimse bu oyunlara prim vermemeli sağduyu ile hareket etmeye devam etmelidir. Kimi zaman tahrik, kimi zaman siyasi dengeler nedeniyle gerçekleştirilen bu tür provakatif girişimler karşısında Siverek Sivil Toplum Kuruluşları olarak Müslümanları sağduyulu davranmaya, tepkilerini hukuk ve İslam geleneğinin bizlere öğrettiği naiflik ölçülerinde göstermeye davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haber 2100 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ali
    5 yıl önce
    Ezani protesto gibi bir olay olamadigi iktidara yakin bir cok gazeteci tarafindan bile kabul edilirken(Nihal bengisu karaca, Fatma barbarosoglu,Suleyman ozisik v.isteyen twiter adreslerine ve yazilarina baksin) bu arkadaslarin arastirmadan bu aciklamayi yapmalari dogru bulmadim.Ezan hepimizin ezani.Ezana saygisizligi kimse tasvip etmez.Varsa saygisizlik hepimiz karsisinda dururuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek