"Siverek'in sorun ve ihtiyaçlarının takipçisi olacağız"

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde basın açıklaması düzenleyen sivil toplum kuruluşları, ilçede kangren haline dönüşmüş sorunlardan dolayı Büyükşehir Belediye’sine tepki gösterdi.

"Siverek'in sorun ve ihtiyaçlarının takipçisi olacağız"
06 Ekim 2019 - 06:54

Siverek Sivil Toplum Platformu, düzenlemiş olduğu basın açıklamasıyla, alt yapı çalışmalarının halkı mağdur ettiğini belirterek, Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.


Kanlıkuyu Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasını SİVİL-DER Onursal Başkanı Koçali Aymaz okudu.


Aradan geçen 7 seneye rağmen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe halkının sorunlarını çözemediğini belirterek basın açıklamasına başlayan Aymaz, “Alt yapısı, donanımlı ve yeterli yönetim kadrosu oluşturulmadan yaptık-oldu mantığıyla yasa gereği Büyükşehir olan Şanlıurfa, aradan 7 yıl geçmesine rağmen henüz İlçelerine gerekli hizmet ağını kuramamıştır. Bitmeyen yollar, her yıl tekrarlanan sokak kazıları, yer altı elektrik döşeme kazı çalışmaları, doğalgaz kazıları, yetersiz itfaiye alt yapısı ve şehrin en merkezi yerinde yıllardır bozuk olan ve bu haliyle kazalara davetiye çıkaran yanmayan trafik lambaları gibi bitmez-tükenmez sorunlar karşısında halkımız çileden çıkmıştır.” diye konuştu.


Sorunları için muhatap bulamadıklarını belirten Aymaz, “Geçen aylarda şehrimizde meydana gelen, itfaiyenin gerek personel gerek donanım eksikliğinden kaynaklı olarak müdahalede aciz kaldığı ve ne yazık ki kayıtlara TOMA ’ların söndürdüğü yangın olarak geçen yangın, hala hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Bu elim olay sonrası bile ne yazık ki, henüz bir adım atılmamıştır. Doğalgaz için yapılan altyapı çalışması biterken, ardından elektrik hatları için tekrar kazılar başlamakta, şehir suyu altyapısı biterken tekrar elektrik altyapı kazı çalışmaları gibi israfın had safhaya ulaştığı çalışmalara imza atılmaktadır. Halkımız, bu sorunlar karşısında yeterli hizmetlerin ne zaman geleceğini, çalışmaların ne zaman biteceğini, denetimin kimler tarafından yapıldığı gibi konularda kendilerini aydınlatacak bir yetkili bulamamaktadır.” şeklinde konuştu.


Sivereklilerin büyük umutla beklediği içme suyu projesine dikkat çeken Aymaz, “Devam etmekte olan şehir suyu şebeke kazı çalışması halkı canından bezdirmiş, yapılan iş, hiçbir yetkili tarafından denetlenmeden üstünkörü bir şekilde tamamlanmaya çalışılmakta ve milli servete zarar verilmektedir. ‘Fırat Havzası İçme Suyunun Siverek Halkıyla Buluşması Projesi’ açıklandığında, kamuoyunda heyecan uyandırmış ve herkes tarafından takdirle karşılanmıştı. Fedakâr Siverek halkı, sabırla bir an önce temiz bir içme suyu hayali kurarken, projenin uygulanma aşamasında, kazıların makul süre içerisinde tamamlanmaması, açılan çukurların tehlike oluşturması, standartlara uygun bir işçilik sergilenmemesi, yetkililerce denetlemenin yapılmaması, ev ve iş yerlerinin toz toprak içerisinde bırakılmasını halk kabul etmemektedir. ŞUSKİ görevi olan denetimi yapmamakta, Siverek Belediyesi de hemen her konuda olduğu gibi aziz halkın temsilcisi konumunda olduğunu unutarak bu konuda da sorumluluklarını yerine getirmeyerek ‘biz bakmıyoruz, büyükşehir bakıyor’ diyerek topu büyükşehir belediyesine atmaktadır.” diye konuştu.


“Halkın hizmetkârı olma düsturuyla hareket etsinler”


 Alt yapı çalışmalarının halkı mağdur ettiğini belirten Aymaz, “Kazılarla birlikte ev ve iş yerleri toz toz-toprak içinde kalmakta, çocuklarımız hastalanmakta, ishal vakaları artmakta, engelli vatandaşlarımız zorluklar yaşamakta, astım hastaları dışarı çıkamamaktadır. Hastanelerde yatan hasta sayısı günden güne artmaktadır. Kazılan çukurlar aklın ve vicdanın kabul etmediği ve yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı bir sorumsuzlukla yapılmaktadır. Hoyratça yapılan kazı çalışmalarını yürüten firmayı kimler kollamaktadır? Firma hangi teknik şartname ile bu işi yürütmektedir? Ne yazık ki bu sorulara ne Siverek Belediyesi ne de Büyükşehir Belediyesi cevap verememektedir. Siverek’te aktif olarak, faaliyet gösteren 48 Sivil Toplum Kuruluşu olarak bu durumu protesto ediyor; yetkilileri bu önemli sorun karşısında başlarını gömdükleri kumdan çıkarmalarını ve birazda ‘halkın hizmetkârı olma’ düsturuyla hareket etmelerini istiyoruz.” dedi.


“Siverek halkı hak ettiği hizmeti alamamaktadır”


Siverek’in hak ettiği hizmeti alamadığını vurgulayan Aymaz, “32 ilden daha büyük bir nüfusa sahip, fakat sahipsiz kadim bir yerleşim yeri olan Siverek, bunları hak etmemektedir. Kurumlarının pasifleştiği, halkın kale alınmadığı, yetkili ve sorumlularının günü kurtarmaya çalıştığı bir şehirde,  yaşam alanı daraldığı için insanlar göç etmek zorunda kalır. Biz bu şehri seviyoruz, sadece burada insanlık onurunun hak ettiği bir şekilde yasal haklarımızla birlikte yaşamak istiyoruz. Yaşanmış onca tecrübeye rağmen, Siverek, hala hak ettiği hizmeti alamamaktadır. Şehrimizin günden güne artan sorunları, halının altına süpürülmekte, Büyükşehir Belediyesi, nüfusu 300 bine yaklaşan Siverek’i sıradan bir ilçe muamelesine tabi tutmakta ve hizmetleri merkez ilçelere kaydırmaktadır. Bu adaletsizliği asla kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.


“Siverek kasaba görünümü alıyor”


Siverek’te beklenen modern şehirleşmenin bir türlü sağlanamadığını ifade eden Aymaz, “2016 yılında Büyükşehir tarafından büyük meblağlar harcanarak yapılan beton asfalt çalışmaları hiçe sayılmış, devlet milyonlarca liralık zarara uğratılarak yapılan asfalt yollar, tekrar kazılmıştır. Bu kadar plansız ve koordinesiz bir hizmet sunma şekli olur mu? Şehir planı ve alt yapı planını hazırlamak bu kadar mı zor? Yetkisiz ve donanımsız ellere teslim edilen il mesabesindeki Siverek, gittikçe bir kasaba görünümü kazanmakta ve beklenen modern şehirleşme bir türlü gerçekleşememektedir.” diye konuştu.


“Doğruların yanında, yanlışların karşısında olacağız”


Siverek Sivil Toplum Platformu olarak bundan sonra Kültür Kenti Siverek’e yapılacak tüm planlamaların müdahili olacaklarını açıklayan Aymaz, “Doğruların yanında, yanlışların karşısında olacağımızı ifade ediyoruz. Yapılan bu yanlış ve denetimsiz su şebekesi, elektrik, doğalgaz, vb. kazıların bir an evvel medeni ve makul ölçüler gözetilerek bitirilmesini, kazı çalışması için iş güvenliği tedbirlerinin arttırılmasını, şehrin toz ve toprak deryasından kurtarılmasını, sorumluluk almak istemeyen yetkililerden talep ediyoruz. Bir iyi niyet gösterisi olarak yaptığımız bu basın açıklamasının ardından gerekli çalışmalar başlatılmazsa ilçe genelinde yoğun katılımlı protesto eylemlerinin başlayabileceğini buradan kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.


Basın açıklaması şu ifadelerle sonlandı:


“Son olarak, basın açıklaması yapılacağı duyulduktan sonra birden bire birlikte çalışabileceklerini anlayan ve halka açıklama yapma lütfunda bulunan Siverek Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bu birlikteliğin devamı için açık çağrıda bulunuyoruz.” 


www.siverekgenclik.com

Bu haber 2197 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü