Nurettin Gençdal

Nurettin Gençdal

Eğitimci-Yazar-Sosyolog
[email protected]

Çocuklarda İnternet Ve Medya Bağımlılığı Üzerine 1

16 Mayıs 2019 - 05:55

Merhabalar Kıymetli Okuyucularım.


Sizlerle uzun bir aradan sonra, tekrar Eğitim ve Çocuklarımızın gelişimiyle ilgili fikirsel bir temayla bir araya gelmenin heyecanı içerisindeyim. Konumuzdan da anlaşılacağı üzere konumuz; Çocuklarda İnternet-Akıllı Telefon bağımlılığı. Dijital bir teknoloji çağında yaşamamızdan dolayı olsa gerek günümüzde akıllı telefonların kullanımı artmakta kalmayıp her çocuğun elinde bir akıllı telefon görmek mümkün hale gelmiştir. Her teknolojik aracın faydaları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Akıllı telefonların çocuklara verdiği zararlardan başlamak gerekirse; ‘’Göz bozuklukları, Dikkat bozukluğu-Aşırı telefon tutmasına bağlı eklem-kas bozuklukları, aşırı radyasyon etkisine bağlı genetik ve psikolojik hastalıklar -okuldaki derslerinden geri kalması ‘’v.b. gibi zararları ortaya çıkmaktadır. Yararlarından bahsedecek olursak, acil bir durumla karşılaşması sonucunda ambulansa, itfaiyeye, polise haber vermesi gibi.


Çocuklarımızın Psikolojik-Fizyolojik yaşamını dengeli bir şekilde devam etmesini istiyorsak;



  • Çocuklarımızı akıllı telefonların vereceği zararları düşünerek; Sosyal medya-internet okuryazarlığıyla ilgili bilgiler sunmalı ve çocuğumuzun internete girme sonuçları, tehlikeli zararlarını anlatmalı, internete girme zamanlarını dikkatli bir şekilde ayarlamalıyız.

  • Çocuklarımıza zarar verecek, Mavi balina vb zararlı yazılımlardan, şiddet içerikli oyunlardan korumak amaçlı ebeveyn koruması adı altında teknolojik araçlarımızı kontrollü kullanmamız gerekir.

  • Tv-Akıllı Telefonla çocuğun vakit geçirmesi yerine sosyalleşmesi için Anne Babalarla birlikte Aktif Öğrenme yöntemini denemelidirler. Çocuklarıyla oyun oynamaları, çocuklarının duygularını paylaşmaları gerekmektedir.

  • Çocukların internette geçirecekleri zamanın karşılığı olan durumlarda mutlaka ebeveyn denetiminde olmalıdırlar.

  • Ruhsal-Psikolojik-Psikocinsel Gelişim Çağında olan çocuklarda, sanal ortamdan gelen görsel uyarıcılar çocuklarda algı bozukluğuna yol açabilmektedir. Bu nedenle, çocukların ellerine susmaları için verilen akıllı telefonlar, çocukların duygusal dünyalarında bir katliam silahı haline gelebilmektedir.


 


Unutmayalım ki çocuklarımızı gözümüzün önünde büyüyen sanal dünyanın bütün tehlikeleriyle baş başa bırakırsak, onu yalnızlaştırırsak, Çocuk milli ve dini bağlarından uzak; Vatanına, bayrağına, dinine, muzır bir insan haline gelir. Bundan dolayıdır ki : - Ne kadar çocuğunla ilgilenirsen, O kadar çocuğunu kucaklarsın.


                                                                                                                              Sevgi ile kalınız.


 

Bu yazı 1126 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum