EĞİTİM VE DERSHANELER

10 Ekim 2013 - 12:01

Toplum tarafından kabul görmüş bazı gerçekler vardır. Dershanelerde bunlardan biri, bu gün gerçekten dershaneler faaliyetleriyle 3 yönden Devlete katkı sunmaktadırlar.  Birincisi Öğretmenlik hakkını kazanmış yanı okulu bitirmiş, öğretmenlere istihdamın sağlanmasıdır. Bugün gerçekten binlerce öğretmen dershanelerin yardımıyla hayatlarını sürdürmektedirler. Ayrıca bunun yanında toplumda gelir dağılımını sağlanarak, bir iyileşmeyle, huzura ve mutluluğa katkı sunmaktadırlar. Bugün işsiz olan bir öğretmenin ailesi, çevresi onunla beraber huzursuz olmaktadır. Dershaneler bu durumu da ortadan kaldırıyorlar. Yanı öğretmene iş sağlamakla öğretmenin evinde bir tencere kaynadığı gibi çevresi de huzurlu olur, yanı sosyal bir iyileşme görülmektedir.


Dershanelerin; Devlete olan 2. Faydası da Eğitime katkı sunmalarıdır. Bugün gerçekten, Eğitimin dünü, bugünü göz önüne getirirsek, dershanelere gitmeden, okullardan mezun olan öğrencilerin, LYS sınavını kazanmaları mümkün değildir. Çocuğun okumuş olduğu ve ya okuyacağı, 12 yıllık eğitim, çocuğun ve ailesinin gözünde boşuna harcanmış yıllar sayarlar. Bugünkü ortamda dershaneye gitmeden, okul kazanmak mümkün değildir. Bu Türkiye’nin bir gerçeğidir. Ancak mevcut eğitim sistemi değiştirilirse, yanı Üniversitelere çocukların kabiliyetine göre yönlendirme sonucundan sınavsız alırlarsa, o zaman dershanelere ihtiyaç duyulmaz, ya da eğitim seviyesinin kalitesini yükselterek, Okulunu başarıyla bitirenler LYS’  ye girip başarı gösterebiliyorsa, o zamanda dershanelerin anlamı kalmaz ama bu eğitim sitemiyle devam edilirse,  dershaneler kaçak çalışmaya başlarlar, kimi evinde, kimi de başka ad altında kiralayacakları yerlerde yine de özel ders vereceklerdir.


Eğer mevcut eğitim sistemi dershanelerin eğitim boşluklarını doldurulabiliyorsa, mesele yoktur. Ya da sınav içeriliği değişirse, normal bir okulun bitirenlerde kazanabilecekse yine dershaneler kapatılması sorun olmaz, ama buda olmayacağına göre, Üniversitelerin belli kontenjanları vardır. Hiçbir üniversite kontenjanından fazla öğrenci almayacağına göre, sınavla bazı öğrencilerin elenmesi zorunlu olacağından, Yine bir sınav yarışı olacaktır. Bu yarışı kazanmak için öğrenciler, okul dışı alternatifler arayacaklardır. Bu ya özel ders olacaktır, ya da kaçak dershaneler olacaktır.


Bugün Dershaneler Devlete olan 3. Katkısı ise eğitimde eşitliği sağlanmasıdır. Bugün Ankara’daki bir okulda ’ki eğitimle Siverek’teki bir okuldaki eğitim aynı olamaz ama bunları aynı seviyeye getiren ya da birbirine yaklaştıran Dershanelerdir. Merkezdeki bir dershanenin sınavıyla taşradaki şubesinde aynı sınavlar ve denemeler yapılmaktadır. Bu da Türkiye genelinde eğitim seviyelerindeki farkları azaltıyor.


Devlet dershanelerin sağlam bir alternatifini oluşturmadan, dershanede çalışan binlerce öğretmen ve idarecinin istihdamını, eğitimde fırsat eşitliğini ve eğitimde kaliteyi sağlamadan kapatılması, Hükümete sıkıntı ve yük olacaktır. Zaten yıldızı parlayan Ortadoğu’da yıldızı parlayan bir Türkiye var, devasa sorunlarla mücadele eden Türkiye’nin kendine yeni sosyal sorunların üretmesine gerek yok bence, bu yazıyı dile getirmemin amacı taksimde 5,6 ağaç koparmakla toplumu kışkırtanlara birer koz verilmezse, Türkiye açısında ve hükümetimiz açısında daha iyi olacağı düşüncesindeyim. Ülkemde yara oluşmasın ki birileri de o yarayı kaşınmasın, ülkeme ve milletimize Allah hayırlısını versin.                                 Ali LALE


 

Bu yazı 1038 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum