Cuma Özusan

Cuma Özusan

[email protected]

KİŞİSEL GELİŞİM KONUSU

05 Haziran 2014 - 08:03

Çağımızın getirdiği ruhsal bunalımlar ve sıkıntılardan dolayı kişisel gelişim konusu bugün çok büyük bir ilgi çekiyor. Psikiyatrlar, psikologlar, kişisel gelişimciler bu konuda kitaplar yazıyorlar. Piyasa kişisel gelişim konusunu ele alan kitaplarla dolu. Fakat itiraf etmeli ki bunların yüzde doksan sekizi hiçbir işe yaramayan bazı tavsiyelerden ve öğütlerden ibarettir. Hiçbirisi sorunu kökten ele almıyor, insanın sorunlarına kesin bir çözüm getiremiyor.

Gerek psikiyatri ve gerekse psikoloji henüz tam bir bilim olmuş da değillerdir. Psikiyatri ilaçla tedavi eder. Psikoterapi sözle tedavi eder. Bunların ikisi de ruhsal bir hastalığı olan insanı ele alır. Kişisel gelişim konusu ise hiçbir ruhsal hastalığı olmasa da kişinin gizli yeteneklerini meydana çıkararak geliştirmeye çalışır. Kişisel gelişim, bir rahatsızlığı düzeltmekten çok daha zordur. Psikolog ve psikiyatrlardan pek azı kişisel gelişimle uğraşıyor. Bu konuyu daha çok hümanist psikoloji mensupları ve varoluşçular ele alıyor: Abraham Maslow, Erich Fromm, Rollo May ve diğer varoluşçu yazarlar. Kişisel gelişimle uğraşmak henüz bir bilim konusu değil. Bilim adamı olan da olmayan da bilgi ve gözlemlerinden yararlanabilen herkes kişisel gelişimle ilgili yazılar yazıyor, kitaplar çıkarıyor. Okumak için bir kişisel gelişim kitabını ele aldığımızda onu yazanın kimliğine ve unvanına değil kitabın gerçekten değerli olup olmadığına bakmalıyız. Eğer kitap kaliteli ise kim yazmış olursa olsun okunmalı. Yazarın doktor veya profesör unvanına kanmamalı. Onlar da piyasanın bu tür kitaplara rağbeti olduğunu görerek maalesef para kazanmak için böyle kitaplar yazıyorlar. Eğer içlerinde gerçekten değerli olanlar varsa bu bilimdeki uzmanlıklarından değil, kişisel yeteneklerinden ve becerilerinden gelir. Sıradan bir insan bile kişisel yetenekleriyle başkalarını etkileyip yararlı olabilir. Hatta hiç okuma yazma bilmeyen ve fakat insan ruhundan anlayıp insanlarla iyi ilişkiler kurabilen öyle insanlar var ki yanında duyduğunuz rahatlığı ve moral gücünü başkasında bulamazsınız.

Her meslek ve zümreden insan hayatını inceleyip bu konuda düşüncelerini yazabilir. Bunun için uzmanlık gerekmez. Bir terzi de bir ev kadını da kişisel gelişim kitabı yazabilir. Buna hiçbir engel yoktur. Önemli olan hayatı ve insanı derinden tanımaktır. Hukukçular da fizikçiler de kişisel gelişim kitabı yazıyor. Paskal bir fizikçiydi ve fakat yazdığı “Düşünceler” adlı eser insan ruhunu en iyi tanıyan biri olduğunu ortaya koyuyor. Her insan yaşantısından ve tecrübelerinden büyük dersler çıkarabilir.

Kişisel gelişim için insanın en önce kendisin değişmeyi ve gelişmeyi istemesi lazımdır. Siz kendinize yardım etmezseniz kimse size yardım edemez. Esasen herkes için hayat başına gelenler üzerinde gözünü açıp üzerinde düşünürse en büyük hoca, öğretmen ve rehberdir. Elbette başkalarının yardımını istemek gerektiğinde bundan uzak durmamalıyız. Ancak başkasının yapacağı gözünüzü açmaya yardımcı olmaktır. Siz değişmek, gelişmek istemedikçe en güzel sözler bile beş para etmez. Kendi sorumluluğunuzu yüklenmeniz lazımdır.

3 HAZİRAN

Bu yazı 1405 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum