Cemil Yeşildağ

Cemil Yeşildağ

[email protected]

Kürtler Azınlık mı? Çoğunluğun Parçası mı?

03 Kasım 2011 - 22:00

"Kürt sorunu" gündeme geldiğinde hep çoğunluğun adına "Onlar da Türk’tür''denildi.

Lozan’la başlayan bu süreç önce kavmi kimliklerinin inkârı ile hayat buldu. Bu temelde kelli felli adamlar tarafından düzdürülen evrim teorilerini saymayı kimse gerek görmüyor artık.
Topluca yapılan sürgün ve asimile politikalarını çokça rastlar olduk tarih kitaplarında.

Kürt sorunun çokça yazılması/işlenmesi bile Kürtlerin inkârı politikasını yaymaya çalışanların işine yaradı. O kadar okundu ve konuşuldu ki Kürt sorunu aşinalıklar artınca duyarsızlığını da artırır oldu kavmi kimliklerine.

Mesela Lozan da azınlık hakları temelinde Kürtlerin hakları gündeme gelince kendisi de Kürt kökenli olduğu iddia edilen İsmet İnönü "Kürtlerde Türk’tür" demiş ve o zamanın İngiliz temsilci bunu hayretle karşılayıp ilk kez Kürtlerin Türk olduğunu işittiğini söyler olmuştur.

Ya sonra; sonrasını beraber yaşıyoruz. AB süreciyle başlayan ve Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz'la devam eden bu süreç son başbakan Recep Tayip Erdoğan’la devam eden Kürt realitesinin tanınması hatta tarihe atfen yapılan özür dilemeler sanırım yine işe yaramadı.

Çünkü gerçekte bu açılımlar Kürt kavminin tanınması açısından olumlu umut verici gelişmeler olmakla birlikte siyasal yaşama yansıyan açılımlar olmadıkça tarihsel anılma dışında işe yaramadı.

Iraktaki yeni şekillenen Kürtlerin devletleşme modeli kaosundan ne yapacağına karar vermeyen ya da veremeyen resmi ideoloji kafa karışıklığına sahip gibi görünse de temelde aynı politikaları devam ettiriyor. (Farklı kavmi kimliklerin bir arada yaşaması istenmemektedir.)
Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti ile yaptığı görüşme sırasında, "Kürt sorunu" gündeme gelir. İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerle yaptığı görüşme sırasında, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen bir önergede, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların kültürel ve idari açıdan azınlık haklarından yararlandırılması, ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğine değinir ve hadiseyi "Kürt sorunu" olarak niteler.

Bertinotti'nin bu değerlendirmelerine karşılık eski Cumhurbaşkanı Sezer ise azınlık kavramına farklı anlamlar yüklenmekte olduklarını söyler. Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu ifade eder.

Evet, tarihsel süreçte devletin en tepesinde bululan Cumhurbaşkanlarının ağzından Kürtlerin çoğunluğun bir parçası olduğu ifadesi ile Kürtlerin ayrı bir kavim olmadığı ve çoğunluğun yani Türk kavminin bir parçası olduğu vurgusu yapıldı çoğu zamanlar…

Aynı vurguyu nicedir Başbakan Erdoğan'da yapmıştır.
Başbakan Erdoğan, İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde, "AB ve Türkiye" konulu toplantıda "Avrupalıların Kürt kökenli vatandaşları adeta azınlık gibi gördüğünü söyleyerek, Hayır, azınlık değiller onlar. Kürt kökenli vatandaşlarımıza, 'Siz azınlıksınız' dediğiniz zaman sizi tekme tokat dışarı atar. Çünkü onlar bizim asli unsurlarımız, asli yapımızın içerisinde onlar" demişti.

Doğrusu anlayamıyorum. Acaba Kürtler devletin içinde devleti kurduran etkin bir kavmi kimliğe sahiptirler mi? Ben bu anlamı çıkaramadım, çıkaran var mıdır acaba.

Sorun farklı kavmi kimliklerin olup olmaması sorunu değildir. Sorun farklı kavmi kimliklerin kendi kavimlerini kimliklerini inkar etmeden yaşamaları, siyaset yapmaları hatta temsil edilmeleridir.

Oysa farklı kavimler hep vardı ve var olmaya devam edeceklerdir. Çünkü Allah "bunlar benim ayetlerimdir'' der. Kürtlerde Allah’ın sanat eseri olan diğer kavimler gibi hep vardı ve var olmaya devam edecekler.

Kürtler çoğunluğun bir parçası değildir ve kendini öyle görmüyorlar.
Kürtler kendilerini Osmanlı’dan sonra şekillenen yeni devleti kurdurtan etkin ve fakat farklı bir kavim olarak görüyorlar.
Ve kendilerini Kürt olarak temsil etmek istiyorlar. Gerek mecliste gerek askeriyede gerekse de kamunun diğer alanlarında.

Varın siz düşünün Kürtler Azınlık mı? Çoğunluğun Parçası mı?




Bu yazı 2398 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum