Nurettin Gençdal

Nurettin Gençdal

Eğitimci-Yazar-Sosyolog
[email protected]

Öğrencilerde Karne Korkusu Ve Olumsuz Veli Tutumunun Doğurduğu Sonuçlar

23 Ocak 2017 - 18:42

Merhabalar Sevgili Okuyucularım… Uzun bir aradan sonra sizlerle tekrar bir arada olmanın mutluluğunu yaşamaktayım. Daha önceki düşünsel yazılarımda olduğu gibi, bir Eğitimci olarak düşünsel yazılarımı paylaşma fırsatı sunan kıymetli, Siverekgenclik.com sitesi ekibine ve Sayın Abdurrahman UĞURLU abime şükranlarımı sunuyorum.

Bugünkü düşünsel yazımın ana teması;


Öğrencilerde Karne Korkusu Ve Olumsuz Veli Tutumunun Doğurduğu Sonuçlar




 Dünya üzerinde, Rabbimizin bizlere sunduğu hayat sermayemiz devam ederken, diğer yandan da bazı korku ve kaygılar ortaya çıkmaktadır. Bu korku ve kaygıların başında ‘’başarılı olma ve başarıyı devam ettirememe’’ kaygı –korkusu gelmektedir. Her bireyin hayatında mutlaka öğrenci olduğu bir dönem bulunmaktadır. Zihnimizi kurcalarsak bu dönemde yaşadığımız en büyük korkulardan birisi ‘’Karne Korkusu’’’ dur. Ders notları öğretmenler tarafından tamamlanıp okul idaresine teslim edildikten sonra öğrencilerde bir karne heyecanı başlar. Bazı öğrenciler; velilerin onlardan istedikleri başarıya ulaşamayınca, karneyi eve götürürken korku-kaygı durumları ortaya çıkmaktadır. Özellikle, karne korku-kaygısı; Baskıcı-otoriter ailelerde ortaya çıkmakta ve öğrenciler, ailelerin yaptığı baskıdan dolayı ’’Aptal çocuk, kötü evlat, tembel teneke’’ vb. etiketlemeler e maruz kalmaktadır. Başarısızlıkla sonuçlanan Karne sonucuna verilen tepkiler, öğrencilerde pesimist(karamsar)bir psikoloji oluşmasına neden olur.

KARNE NE TÜR BAŞARIYI İFADE EDER?

Karne; Çocuğun okuldaki başarılarından ziyade, okul derslerindeki eksiklikleri göstermek amacıyla öğrenciye ve velilere verilen bir ikaz niteliğindedir. Eğer çocukta bir başarısızlık ortaya çıktıysa bunun nedeni, aile ya da öğretmen olabilir. Çocuğun huzurlu bir yaşam ve çalışma ortamı sunmak için aile çabalamak, öğretmen de çocuğun evdeki çalışma ortamı hakkında bilgi sahibi olmak zorundadır. Ev ziyaretleri bunu amaçlamak için uygulanmaktadır. Ayrıca Karne; Bir çocuğun istidat(yetenekleri),zekâ seviyesinin, hayata bakış açısının bir göstergesi asla değildir. Karne kaygısı yaşayan çocukların, ilerde psikolojik olarak yaşamlarının ve kişiliklerinin etkileneceğini unutmamalıyız. Bu nedenle velilere çocuğunuzu kaybetmemek için altın kıymetinde önerilerde bulunacağım.

 Çocuğumuzun okul derslerindeki düşük notların nedeni iyice araştırılmalı ve ona göre

çocuğumuzla bir konsensüs(uzlaşma)sağlanmalıdır. Derslerindeki düşük not algısının yerine yüksek not algısı yerleştirilmelidir.

 Çocuklarımıza olumsuz etiketlemeden kaçınmalıyız(Tembel, gerizekalı,işe yaramaz vb)  Onunla bir arkadaşı gibi konuşarak ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışmalıyız.

 Özellikle de en sık yaptığımız hataların başında ‘’Kıyaslama’’’dan uzak durmalıyız. Senin arkadaşın, akraban vb çevresindekilerle kıyaslamalardan uzak durun ve çocuğunuzun bireysel farklılıklarına saygı duyun.

 Ona güvenin ve sonuç ne olursa olsun, çocuğunuzun yanında olduğunuzu ona hissettirin.

 Çocuğunuzun karnesindeki başarısızlığın sebeplerinden birinin çocuğunuzla yeterince ilgilenmemeniz olacağını unutmayarak ona tatili zehir etmeyin ve başarısızlığının nedeni için bir çalışma planı yazınız. Aşama aşama planı uygulama sürecinde pozitif beklentilerinizi anlatarak onun yanında olduğunuzu uygun bir beden diliyle hissettirin.

 Diğer bir husus ise başarılı karne getiren çocuğunuzu ödüllendirirken aşırıya kaçılmamalıdır.Onun bireysel başarısını destekleyeceği ödüller çocuğa sunulmalıdır.

Son olarak; Çocuğumuzun karnesinin, ulaşılması gereken bir amaç değil de başarıya götüren bir araç olduğu unutulmamalıdır.

Saygı Ve Dua ile Kalınız.

Bu yazı 3819 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum