Nurettin Gençdal

Nurettin Gençdal

Eğitimci-Yazar-Sosyolog
[email protected]

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MENTAL ARİTMETİK

23 Ocak 2013 - 22:01

Merhaba Kıymetli Okuyucularım…

Daha önceki yazılarımda olduğu gibi bu makalemde de sizlere Anabilim Dalım olan Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi ile ilgili bilgiler sunmaya çalışacağım.

Bilindiği üzere Okul öncesi eğitim Çağı ( 48- 66 ay)Çocuklarımızın en iyi öğrenme ve beynin kavrama ve algılama gücünü en iyi kullandıkları dönemdir. Bizler Eğitimin her aşamasında çocuklarımıza öğreteceğimiz her davranış ve kavramı görselleştirerek yahut somutlaştırarak, çocuğun yaşamın içinde olmasını sağlayarak (Demonstrasyon) öğretmeye çalışırız. Özellikle Okul öncesi Eğitim çağındaki çocuklara Matematik ve Fen Kavramlarını (Sayı sayma, Şekil, Gruplama, Örüntüyü Fark Etme v.b) öğretmede zorluklar yaşanmakta ve başaramadıklarında kişilik zedeleyici bir ifade dili olarak algılayabilmektedir. Çocuk gelişimi ile ilgili biraz bilgi sunduktan sonra gel gelelim bu haftaki yazın konumuza.

Mental Aritmetik nedir?

5 – 12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan, hafızada tutma, hızlı işlem uygulama, kavram geliştirme, gözlem v.b zihinsel işlevleri kâğıt kalem kullanmadan hızlı bir şekilde kullanmasını sağlayan bir beyin geliştirme modülüdür. İlkokul eğitiminde abaküsle tanışmayan yoktur mutlaka. Peki, Abaküs temelli mental aritmetiğin beynimizin sağ ve sol lobunu çalıştırdığı, kavrama, odaklama reflekslerini aktifleştirdiğini biliyor muydunuz?

Okul öncesi Eğitim çağında; Çocuğun mental aritmetik gelişimini tam olarak gerçekleştirmesi için;

Öğretmenlerin ilk başta çocuğa renkleri, sayıları, şekilleri, kavramları algılamayı öğretmelidir.

Çocuğa verilen abaküsleri sayılarına ve renklerine göre gruplama becerisini sunmaları gerekmektedir.

Abaküsleri boyutlarına göre eşleştiren çocukların yaptıkları davranışları açıklamaları gerekmektedir.

Çocuklara Bilişsel becerilerinin yanı sıra nesnelerle basit toplama ve çıkarma işlemlerini uygulatarak yaptırmaları gerekmektedir.

Sonuç Olarak Çocuklarımızı Mental Aritmetik Destekli eğitmek istiyorsak; Çocuğum yaşam alanlarında bulunan objelerin karşıladıkları anlamların çocuklar tarafından yorumlamalarına destek olmamız gerekmektedir.

Saygılarımla…


Not: Nurettin Hocamız askerlik vazifesinin ardından yazıları ile yine aramızda

Bu yazı 6689 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum