Cemil Yeşildağ

Cemil Yeşildağ

[email protected]

Roşnayiya Çıma

07 Kasım 2010 - 22:00


Yüce Rabbimiz Rum Süresi’nin 22. ayetinde :” Göklerin ve yerin yaratılması, renklerinizin ve dillerinizin ayrı ayrı olması O’nun (Allah’ın) ayetlerindendir. Şüphesiz bunlarda gerçekten bilenler için alınacak dersler vardır.” Der.


Hiç bir kavim kutsal değildir, hiç bir dilin kutsal olmadığı gibi. Hiç bir dil ötekinden daha layık değildir konuşulmaya. Bir şehri ya da bir dili kutsal kılan onların Allah tarafından yaratılmış olmasıdır. Biz Müslümanlar böyle bakarız farklı kavimlere, farklı şehirlere, farklı renklere ve de farklı dillere...

Bir insanın doğup büyüdüğü şehrini sevmesi, orada yaşamak istemesi, orayla anılmak istemesi çok doğal bir duygudur. İşte bu meyanda ben de herkes gibi Siverek'i çok severim. Zulmün ayyuka çıktığı,  güç yettirenin zayıfı ezdiği, zulmün bazılarının elinde bayraklaştığı zamanları olsa da ben yine de Siverek'i severim. 

            Çarpık şehirleşmesi ve dengesiz ekonomik dağılımının yanında zengin bir sosyal dokusu olan Siverek’te Kürtçe, Türkçe, Arapça ve bu dillerin yanında Allah’ın güzel renklerinden bir renk olan Dımli/ Kırtki/ Kirmancki namı diğer Zazaca dili konuşulur.

            Despot ve zalim Kemalist rejim tarafından konuşulması yasaklanmış,  konuşulduğunda kelime başı para cezası kesilen ve yok olsun/ asimile edilsin diye bin bir entrikaya tabi tutulmuş Zazaca. Zamanla sahip olduğu zenginliği yazıya aktarılmadığı için önce dilden sonra zihinlerden silinmeye çalışılan, gönderildiği kavmi kadar zulüm gören Zazaca. Bütün bu asimile çabalarına rağmen anne ve babalarımızın unutturmadığı bizlere aktardığı ve yaşamaya devam eden, edecek olan Zazaca. 

Bilirsiniz bir dil yazılı eser verir ise ömrü uzar ve yok olmaktan kurtulur kanaati yaygındır. Hele bir de o dille islami eserler verildi mi o dilin yok olma tehlikesi tamamen ortadan kalkar. Bir dil ile Kuran meali veya Kuran tefsiri yazılabiliyorsa o dilin zenginliği tartışma konusu bile edilemez. Bunu hala tartışma konusu yapanlar olsa olsa art niyetli olurlar.

Siverek tarihsel süreç içinde çok sayıda aydın ve âlim yetiştirmiştir. Bu âlim ve aydınlardan birçoğunun islami hassasiyetleri ön plana çıkmış ve bu hassasiyet İslami eser vermelerine yol açmıştır. Mesela Mılla Cımayo Babıj Zazaca dili ile "SİYERO NEBİ" veya "Siyeré Nebi" adıyla Hz. Muhammed'in hayatını baştan sona kadar nazım olarak bir eser yazmıştır. 1900 yıllarda ise yine Siverekli Osman Efendiyo Babıj tarafından nazım olarak Hz. Muhammed'e övgüleri konu alan "MEVLUDA PEXEMBERİ" yazmıştır.

 Şimdilerde ise ilk eğitimini babasından ( Hafız Mehmet Şah Efendi-Allah ona rahmet etsin)  almış ve yıllarca başka bir âlim ve Siverek’in değerli imamlarından olan Selim Acarlar'dan islami ilim tahsil etmiş ve yine Selim hocadan icazet almış mamoste/ öğretmen / aydın Ahmet Kırkan o güzelim Zazaca dili ile "Roşnayiya Çıma" (Gözlerin Aydınlığı) ismiyle bir Kuran Meali çalışması yapmaktadır.

Yakinen tanıdığım Kırkan çok iyi bildiği Türkçe ve Farsça dilinin yardımı ile Arapçadan Zazaca'ya Kuran çevirisi yapıp, yakın bir zamanda Zazaca Kuran mealini bizlere sunacaktır.

Yanılmıyorsam Ahmet Kırkan'ın bu meal çalışması Zazaca yazılmış ilk meal olacaktır. Bu aralar Artuklu Üniversitesinde Zazaca üzerine yüksek lisans çalışması da yapan Kırkan ailesinin de desteği ve teşviki ile "Roşnayiya Çıma" (Gözlerin Aydınlığı) mealini yazmaya başladı. Çevirisini tamamen bitirdiği mealin şimdilerde dijital ortama atıp son kontrollerini yapmaktadır.

Uzun soluklu bir çalışma olan bu meali sabır ikliminde yeşeren insanlar olarak sabırla bekliyoruz. Kendi dilimiz olan Zazaca ile de Allah’ın kelamını okumayı ve yine kendi dilimizle Allah’a yakarmayı sabırla bekliyoruz.

Kendisini bu çalışmalarından dolayı takdir ediyor, destekliyor ve çalışmasının tamamlanıp birer medrese olarak gördüğümüz evlerimize girip, dilimiz ve dimağımıza işlemesi için Allah’a dua ediyoruz.

08.11.2010
[email protected]
Cemil YEŞİLDAĞ

Bu yazı 1142 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum