Hasan Baydilli

Hasan Baydilli

gelecek

Siverek Belediyesi bugüne kadar ne yaptı?

16 Eylül 2017 - 16:13



Bilindiği üzere 30 Mart 2014'te ülkemizde Mahalli İdareler seçimi yapıldı. Yapılan seçimler sonucunda yeni bir yönetim iş başına geldi. Bende bu yönetim içerisinde görev alan biri olarak, yukarıda attığım başlıktaki gibi zaman zaman Siverek Belediyesi bu güne kadar ne yaptı? Sorusuyla muhatap olduğum için bu yazıyı kaleme almak ihtiyacı duydum. Tabi soru maalesef bazen önyargı ve art niyetle sorulduğu gibi, bazen de iyi niyetle bilgi babında sorulduğunu belirtmek isterim.

Beni bilen bilir, doğru bildiklerimden hiçbir zaman sapmadım, eğriyle de işim olmaz zaten. Sadece Külillah sümme zerhum ,, der, halka hizmetin ibadet olduğunu bilir ve buna göre yaşarım.

Gelelim saadete; son dönemlerde özellikle sosyal medyada belediyemiz ile ilgili o kadar bilgi kirliliği ve belden aşağı vurmalar devam ediyor ki; artık ‘’Edi bese,, demek zorunda kalıyorsunuz. Tabi ki eleştiri haktır ve olması gerektiğine inanırım. Ancak belediyenin işleyişi ile ilgili ortada yanlış varsa, ağır bir kusur varsa, hukuksuz bir eylem varsa bunu belgelerseniz bizde sizinle beraber karşı çıkar hesap sorarız! İş olsun diye eleştiri yapmanın bir manası yoktur. Ayrıca hukuki yollara başvurabilirsiniz! Ama eleştirinin dozunu kaçırıp, çarpıtmaya, karalamaya, hakarete ve hatta yalana yönelirseniz, bu eleştiri olmaktan çıkar, zıvanaya döner! Dolayısıyla belediyenin kurumsal kimliğini karalamaya kimsenin hakkının olmadığını düşünüyorum…

Bu minval üzerine geçmişten bu güne kadar yapmış oldukları hizmetlerden dolayı tüm belediye yönetimlerine ve Belediye Başkanlarına da buradan teşekkür ediyorum. Çünkü içine girmeden belediyelerin ne kadar sancılı yerler olduğunu bilemezsiniz! Ancak, yine de belediyeler hizmet odaklı yerel yönetimlerin kalbi, o kentin aynası durumundadır. Çağdaş yaşanılabilir bir kent kültürüne sahip olması için belediyelere ayrıca çok görevler düştüğünü belirtmeliyim.

Bir kentin altyapısı, temizliği, yaşam alanları, görüntüsü kısacası gelişmişliği o kentin vizyonunu da ortaya koyar. Vatandaş olarak da görevimiz yapılan her icraatları takip etmek, varsa eksik ve hataları ilgililere iletmek, çözüm odaklı eleştirileri yapmak; iyi ve güzel olan hizmetlere de destek vermek olmalıdır.

Şahsi ve kişisel ihtiraslarla kişi ve kurumları karalamak hiç kimseye bir şey kazandırmaz. Sadece memleketin hizmet ataklarına zarar vermiş olursunuz!

Dedikodu kültürünü bir yana bırakalım artık. Halka hizmet ibadet, dedikodu ise ihanettir. Lütfen bu düstur üzerine yaşamaya gayret edelim!

Şimdi; Siverek Belediyesi bu güne kadar ne yaptı?

Cevap veriyorum;

Kısaca ve kaba hatları ile anlatıyorum. 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanun kapsamında Büyükşehir Belediyeleri ile ilçe belediyelerinin görev ve yetki alanları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre; ilçe belediyelerine iller bankasından aktarılan payın % 40’ı Büyükşehir Belediyesine aktarılmış, içme ve kullanma su bedelleri de yine Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Daha önce Kaymakamlıkların uhdesinde olan kırsal hizmetlerde yine ilçe belediyelerinin sorumluluk alanına dahil edilmiştir.

Bu ne demektir; yine kaba hatları ile anlatıyorum. Örneğin bizden önceki dönemde iller bankasından ilçeye aylık 5 milyon TL pay geldiğini düşünelim, bu gün bu rakam 3 milyon TL’ye düşmektedir. Her ay ilçe belediyelerinin kasasına giren içme ve kullanma su bedelleri de yine Büyükşehir Belediyelerine aktarılmıştır. Bu durum ilçe belediyeleri için önemli bir maddi kayıptır. Ayrıca buna ek olarak ilçemizde bulunan yaklaşık 650 yerleşim yerinin hizmet alanları yine ilçe belediyelerine devredilmiştir.

Yani kısacası; çok kısıtlı maddi imkânlarla çok büyük hizmetleri yapmak zorundasınız; çünkü halkımız en güzel ve en iyi şeye layıktır şiarı ile hareket etme sorumluluğu ile çalışmalısınız. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Belediye gelirlerinin % 30’unu geçemeyecek şekilde personel giderleri olduğunu unutmamak gerektiğini belirtmek isterim.

Buna göre yaklaşık 3,5 yıl içerisinde Siverek Belediyesince kendi imkânları ile yapılan hizmet ve icraatları aşağıya aktarıyor ve takdiri Siverekli kardeşlerime bırakıyorum.

- İlçe merkezinde 61.595 ton sıcak asfalt yapıldı.

- Merkez ve kırsal mahallelerimize 488.000 m2 beton yol yapıldı.

- Merkez ve kırsal mahallelere 217.000 m2 kilitli parke taşı döşendi.

- Merkez ve kırsal mahallelerimizde 1.618 km stabilize yol yapıldı.

- Kırsal mahallerimizde 48 adet çok amaçlı hizmet evi yapıldı.

- İlçe merkezinde 50.000 m2 kaldırım çalışması yapıldı.

- Merkez mahallelerimize muhtar evi inşa edildi.

- Merkez ve Kırsalda 12 Adet sentetik çim sahası yapıldı.

- Kırsal mahallelerde 46 Adet hayvan sulama göleti yapıldı.

- 30.000 m2’lik hayvan pazarının zemini betonlanarak üzeri kapatıldı.

- Yeni saman pazarı yapılarak hizmete sunuldu.

- Hal pazarının alt ve üst yapısı yenilendi.

- Kemaliye çarşısı, kasaplar ve manavlar çarşısı alt ve üst yapısı yenilendi.

- Merkezde( Yenişehir, Abdullah Aydın ) iki adet çok amaçlı hizmet evi yapıldı.

- Eski fidanlık olarak tabir edilen Şehit Suat Aloğlu mesire alanına 30 dönüm ilave edilerek halkımızın hizmetine sunuldu.

- 3.Adet Bilgi Evi (Osman Esat Efendi, Ahmed’i Hane, Selahaddin Eyyubi) kuruldu.

- Engellilerimiz için koordinasyon merkezi açıldı.

- Kırsala mobil cenaze hizmeti başlatıldı.

- Ceza evine mescit yapılarak hizmete açıldı.

- Yaklaşık 22.000 m2’lik Toprak Mahsulleri Ofisi kamulaştırılarak kent parkı haline getirilmesi için projelendirildi.

- Merkez otopark hizmete açıldı.

- Siverek’teki türbeler (Sultan Sahap, Kâfur Dede, Koçali Baba ve Kemal Hoca) yenilendi.

- Ayvanat Kültür ve Eğitim Merkezi kurularak hizmete sunuldu.

- Tarihi evler (Hamanlar-Çakmaklar)restore edilerek hizmete hazır hale getirildi. Terziler evi ve Gümrük Hanı tadilatı yapılarak, Gümrük Hanının Kent Müzesine dönüştürülme çalışmaları devam etmektedir.

- Bağlar ve Dicle mahallelerine Kadın Dayanışma ve Kültür Merkezi yapıldı.

- Üçgen park, Fettahlı parkı ile Paşa Konağı sosyal tesisleri yenilenerek halkın hizmetine açıldı.

- 4.Adet semt sahası inşaatına başlanıldı.

- Fakir vatandaşlar için ücretsiz çamaşır yıkama evi kuruldu.

- 4 Adet yeni park yapılarak (Esmerçayır-Karaçöl, Gökkuşağı, Şehit Polis Süleyman Sonkurt, Şehit er Orhan İrkarlı) halkın hizmetine sunulmuş, iki adet yeni park çalışmaları da devam etmektedir. Ayrıca kent merkezinde bulunan 13 adet park yeniden düzenlenerek bir kısmı hizmete açılmış, bir kısmında ise çalışmalar devam etmektedir.

- 53.000 m2’lik alanı kapsayacak ve Siverek halkının istifadesine sunulacak olan Nissibi Köprüsü mesire alanı projesi hazırlanmış olup, ihalesi yapılmıştır.

- Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yağmur drenaj sistemi döşendi.

- Şanlıurfa yolu üzerinde Atatürk çamlığı içerisinde yapılması planlanan olimpik yüzme havuzu ve sosyal tesisleri temeli atılmıştır.

- Meslek Yüksek Okulunun alt kısmında bulunan sodes parkının mesire alanına dönüştürülmesi için çalışmalar devam etmektedir.

- Fırat’tan Siverek’e içme suyu projesi ihalesi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. ( Bu proje belediyemiz tarafından yapılmamış ancak, Siverek için en önemli ve öncelikli olan içme suyu projesi için katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.)

- Arsası belediyemizce verilen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kültür Merkezi yapımına devam edilmektedir.

- Büyükşehir Belediyesi tarafından Siverek merkezindeki yapılan tüm alt yapı çalışmalarına Siverek Belediyesi destek vermiştir.

- Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan eski Diyarbakır yolu üzerindeki Siverek Vadisi Projesinin takibi yapılmaktadır.

- Belediyemizin girişimleri ile Diyarbakır yolu üzerinde bulunan çöp alanına Büyükşehir Belediyesi tarafından Katı Atık Aktarma İstasyonu yapım çalışmaları devam etmektedir.

- Şehir merkezi içerisinde bulunan ve mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğüne ait olan 96 şube şefliği bina ve çalışma alanının belediyemize tahsis edilmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir…

Evet, benim bildiğim kadarı ile yukarıda saydıklarım, belgelere dayalı olarak yapılan hizmetlerin bir kısmıdır.

Belediyecilik sadece yukarıda saydıklarımdan ibaret değil tabi, aslında kanunla belirtilen esaslar çerçevesinde bir şehrin eğitim, fiziki altyapısı, sağlık, sosyal yardım, gençlik spor, imar, ağaçlandırma, turizm, bayındırlık, çevre, orman, alt yapı, ekonomi ve ticaret alanında mahalli ve kolektif anlamında hizmeti yürütmekten sorumlu olmalıdır. Ancak, Siverek tabiri ile ‘’ Salavat kuvvete bağlıdır ,, Yine de belediyemiz kuvvetini zorlayarak; hizmete yönelik araç satın alınması, okullara çeşme yapılması, Okul, Camii, Kuran Kursları gibi bazı kamu binalarının tadilatlarına katkı sunması, bu kurumların bahçe düzenlemesini yapması, okullara sine vizyon cihazı, fotokopi makinesi, kütüphane alınıp kurulması, yine bu gibi kurumlara bank ve piknik masası, klima, tente( gölgelik) çevre temizliği gibi bir takım destekler vermesi belediyenin vizyonunu ortaya koymaktadır.

Siverek’in genel temizliğinden tutun cadde ve sokakların aydınlatılmasına kadar, merkez ve köylerdeki ilaçlama çalışmalarından, parklardaki çocuk oyun gruplarına, kadın kültür evlerinden sosyal yardımlara kadar tüm hizmetler görev alanına girsin girmesin hassasiyetle takip edildiğini hüsnüniyet sahibi her vatandaş bilmektedir.

Peki, yeterli mi bu hizmetler? Kesinlikle yeterli değil diye düşünüyorum… Kusurumuz çok, eksiğimiz çok ve illaki bilmeden sehven yapmış olduğumuz hatalarımız çok olabilir, önemli olan yapılan hata ve yanlışlıkların bilincine varıp, bu eksiklikleri asgariye indirmek bilincini oluşturmaktır. Lakin hep birlikte ve aramıza firak koymadan!

Daha çağdaş ve gelişmiş bir Siverek için belediyemizle, kamu kuruluşlarıyla, halkımızla bir bütün olarak hizmette sınır tanımadan herkesin özveri ile hareket etmesi gerekir diye düşünüyorum.

Mevlana'nın dediği gibi "Küsmek için bahane arama, sevmek için çare ara,,."

HASAN BAYDİLLİ

Bu yazı 10507 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum