Toplumun Gelişmesinde Kütüphanelerin Rolü

29 Temmuz 2016 - 07:49

Halk Kütüphanelerin toplumun gelişmesine katkı sunabilmesi için, Devletin halk kütüphanelerine verdiği öneme bağlıdır. Eğer halk kütüphaneleri okuyucusunu cezbedecek güzel, modern ve aydınlık binalarda hizmet sunabiliyorsa, bu okuyucusunu çekecek ve bu vesileyle gelişmeye katkı sunacak ilk adımdır.

Binanın günlük temizliği, havalandırması, yazın serin, kışın sıcak tutacak imkânlara sahip olması gerekmektedir. Bu ilk adım okuyucusunu çeken ve cezbeden öneme sahip olan faktörlerdir.

İkinci adım ise Kütüphanenin düzeni, kitapların açık raf ve Dewey onlu sınıflama sistemine göre tasnifi yapılmış raflar üzerinde ilgili bölüm belirtilmiş ve etiketleri yapıştırılmış, kolaylıkla okuyucunun ulaşabileceği ve istediği bölümden kolaylıkla faydalanabileceği bir konumda olması gerekmektedir.

Üçüncü adım ise yöre okuyucu ve nüfus sayısına göre, bu meslekle ilgili veya ilgi duyan yeterince personelin atamasının yapılması. Personel okuyucusuna bir müşteri gözüyle bakmalıdır. Klasik memurluk anlayışıyla, Kütüphanelerimiz Ülkenin gelişmesine katkı sunamazlar. Bu nedenle personel atamalarında da özen gösterilmelidir. Yada bu konuda personel iyi eğitilmelidir. O zaman Kütüphanelerimiz bireyle kitap arasında bilgi akışını sağlayan birer köprü görevini göreceklerdir.

Okuyucusuna bu hizmetleri sunabilecek, gerekli ödeneği halk kütüphanelerine sağlanmalıdır. Bir halk kütüphanesinde bu adımlar atıldıktan sonra, son adım ise kütüphaneye kitap koleksiyonuna eklenecek yeni kitap ve süreli yayınlar olmaktadır.Güncel ve yeni çıkan iyi eserlerden seçilmelidir. Türkiye de 10 yıldan bu yana güncel kitaplar satın alınarak Halk Kütüphanelerine gönderilmektedir. Bu konuda bence kütüphanelerin bir eksiği yoktur. Koleksiyonu her yıl zenginleştirilmektedir.

Bu şartlara sahip bir kütüphane arı kovanı gibi okuyucularıyla dolup, boşalırlar.

Halk kütüphanenin okuyucuları; kendini geliştirmek isteyen 7’den 70 kadar herkese açıktır. Kütüphanelerde faydalanan bu insanlarımız her yönde kendini geliştirmeye çalışırlar. Öğrenciyse bir taraftan sesiz bir ortamda ders çalışma zevkini tadacak diğer taraftan çalışan arkadaşlardan sinerji bir enerji alacaktır. Böylece o bireyde var olan yeteneklerinin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır. Buda o okuyucumuzun donanımlı bir şekilde yetişmesini sağlayacaktır. Okuyucumuz kendisini ilgilendiren dalda eğitimini geliştirirken, diğer taraftan Kütüphanenin ödünç bölümden almış olduğu ödünç kitaplarla okuma alışkanlığını kazanacaktır. Buda o şahsaSosyal vekültürel yönden donanımlı bir kişilik kazandıracaktır.

Bu gün ülkelerin kalkınmasını sağlayacak beyinler ancak kitap okuyarak gelişirler, Kütüphanelerimizin halkımıza sağladığı bu fayda ülkenin gelişmesin sağlayacak donanımlı bireylerin yetişmesinde sunduğu katkıyla, Ülkenin gelişmesine sunduğu katkı aynıdır, Çünkü Ülkelerin gelişmesini sağlayan bireylerdir.

Bugün Türkiye deki Kütüphanelerin birçoğu bu kriterle uymayan yönleri vardır.

Bunlar genelde bina ve personel yetersizliği olmaktadır. Bu iki faktörde olmayınca da kütüphaneye okuyucu çekmek zor olacaktır. Yada yer darlığında yöre halkı yeterince kütüphanelerden faydalanmayacaktır. Buda kütüphanelerimizin Ülkenin gelişmesinde istenilen katkıyı sağlamayacaktır. Bu da Ülkenin gelişmesini sağlayacak kadrodan mahrum olacağından, gelişme istediğimiz şekilde olmayacaktır.

Ülkelerin gelişmeleri bireylerle olur. Eğer birey donanımlı bir şekilde yetişmemişse o yenilikleri üretecek beyin kapasitesine sahip olamaz, daha doğrusu okuma alışkanlığını yeterli seviyede kazanmamış bireylerde beyin gelişmesi yeterince olmadığından dolayı, Ülkenin gelişmesi mümkün olmayacaktır.Buda Beynimizin yeterli fikir üretecek kapasiteye ulaşmamış olacaktır. Böyle bir kadroyla da ülkenin geleceğini iyi planlanmayacaktır. Bu olmayınca da gelişmede de sakatlıklar yaşanacaktır.Çünkü bir Ülkenin gelişmesi, siyasi, teknoloji ve ekonomide yeni fikir üretecek güçlü beyinlere ihtiyaç vardır. Bu da ancak beyinin çalışmasını sağlayacak okuma alışkanlığının kazanmış olmasına bağlıdır.Bireyler; okuma alışkanlığını genelde kütüphanelerde kazanırlar. Oda dediğim kriterlere sahip olan Halk kütüphaneleriyle mümkün olur.

Temennimiz Yeni modern Kütüphanelere sahip olması, buralarda okuma alışkanlığını kazanmış, kesintisiz eğitimin kapısını açmış,donanımlı bireylerin oluşması ve bunlarla ülkenin her yönde gelişmesidir.

Siverek’te özlem duyduğumuz modern ve yeni bir Kütüphane binasının yapılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kaymakamımız Sn:Dr.Vural KARAGÜL güzel bir yerde Kütüphaneye arsa tahsis çalışmaları ardında kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde yeni bir kütüphane hizmet binası yapacaklar. 1962’den beri okuyucuların özlem duyduğu ama bir türlü gerçekleştirilmeyen yeni kütüphane binasına İnşallah Siverekli okuyucularım Kaymakam Bey’in katkılarıyla kavuşacaklardır. Bu bilgiyi de okuyucularıma vermiş olayım.

Ali LALE

Siverek İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü

Bu yazı 1083 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum