BALIKLIGÖL'DE BALIKLAR DİYET YAPACAK

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞanlıurfa’nın simgesi olan, kutsal olduğuna inanılan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl'de yaşanan balık ölümleri ve

BALIKLIGÖL'DE BALIKLAR DİYET YAPACAK
09 Ağustos 2008 - 22:26
kirlenmeyi önlemek için bazı kararlar alındı. Bu amaçla balıklara Pazartesi ve Perşembe günleri yem atılmayacak, göle su takviyesi yapılacak.

Şanlıurfa'da ‘3 dinin atası' kabul edilen Hz. İbrahim'in ateşe atılması ardından oluştuğuna inanılan Balıklıgöl'de, son dönemde görülen kirlenme ve balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi. Vali Yardımcısı Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında toplanan İl Hıfzısıhha Sağlık Kurulu, gölün korunması, havzasındaki kirliliğin önlenerek balıkların sağlıklı yaşam sürdürmeleri için özellikle kuraklığın devam ettiği yaz sezonu boyunca uygulanacak kararlar aldı.

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Balıklıgöl'de, balıklara atılan yemlerin verdiği zararın önlenmesi için haftanın 2 günü yem satışının yapılmaması kararlaştırıldı. Kurul kararında, “Balıklıgöl'de satılan balık yemlerinin göl dışında satışının engellenmesi, fazla yem oranının verdiği zarar ve suyun kirlenmesini önlemek için, pazartesi ve perşembe günleri göl kenarında balık yemi satışının engellenerek yem atılması yasaklanmıştır. Belediye Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü bu konuda gerekli kontrolleri yapacaktır. Belediye Zabıta ekiplerince, ziyaretçiler tarafından dışarıdan getirilen her türlü yem ve yiyecek maddelerinin göle atılması engellenecektir” denildi.

Gölün düşen su seviyesinin yükseltilmesi için su takviyesi yapılması ve göl çevresindeki kuyuların kapattırılmasını isteyen kurulun, Balıklıgöl ile ilgili diğer kararları şöyle:  “Alanın; bakım ve koruması ile görevli olan Belediye Başkanlığı'nca, Balıklıgöl içerisinde bulunan oksijen paletleri 2 saat çalıştırılıp, 1 saat dinlendirilmeli. Gölün oksijen miktarını arttırmak için uygun yerlere dinamo yerleştirilerek havalandırma sağlanmalı. Balıklıgöl’ün su seviyesini yükseltmek için çevredeki uygun su kaynaklarından göle su takviyesi yapılmalı. Göldeki oksijen miktarının azalmasının önlenerek standart seviyede tutulabilmesi için oksijen miktarını otomatik ayarlayan sistemin kurulması tavsiye edilecek. Gölde meydana gelen su azalmasının önlenmesine yönelik olarak, Balıklıgöl-Direkli mevkii arasındaki su kuyularının açılmasına müsaade edilmeyerek, mevcut su kuyularının da men edilmesi hususunda ilgili kurumlara gerekli tebligat çıkarılmalı. Belediye Başkanlığı ile DSİ Bölge Müdürlüğü işbirliği içerisinde Balıklıgöl havzasında bulunan kuyuların tespitinin yapılmasından sonra, kuyuların kaçak elektrik kullanılıp, kullanılmadığının kontrol edilerek kaçak elektrik kullanımı da önlenmeli.”

Balıklıgöl

İnanışa göre, binlerce yıl önce Şanlıurfa yöresinde hükümdar olan Nemrut, bir gece rüyasında bir çocuğun tahtını elinden alacağını gördü. Nemrut, bunun üzerine dünyaya gelecek bütün erkek çocukların öldürülmesi emrini verdi. O sırada hamile olan Hz. Mariye, doğum vakti yaklaşınca bugünkü Şanlıurfa Kalesi'nin kuzeyinde bulunan küçük mağaraya giderek, burada tek başına Hz. İbrahim’i dünyaya getirdi. Mağarada ceylanlar tarafından beslenen ve 15 aylık iken 15 yaşında görünen Hz. İbrahim, ava çıkan Nemrut tarafından alınarak saraya getirildi. Nemrut'un halka zulmünü benimsemeyen Hz. İbrahim, bir gün tapınakta bulunan tüm putları balta ile tek tek kırdı. Olanlara sinirlenen Nemrut, Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını emretti. Nemrut, Şanlıurfa Kalesi'nin bulunduğu yerdeki 2 büyük sütunu mancınık olarak kullanıp, Hz. İbrahim'i buradan ateşe atmaya karar verdi. Tam bu sırada Allah, aşağıda yanan ateşe ‘Ey ateş, serinlik ve esenlik ol’ diye buyurdu. Hz. İbrahim mancınıktan atıldıktan sonra, ateş suya, yanan odunlar ise balığa dönüştü.

Bu haber 3331 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü