BAYRAMDA LÜTFEN BUNLARI YAPIN

BAYRAMINIZ, BAYRAMIMIZ OLSUN!Son yıllarda bayramlar, tatil ya da işten uzaklaşmanın bir fırsatı olarak görülüyorsa da aslındaçok daha başka anlamlar barındırıyor.
'En yakın komşusuyla bile yabancı olanlara'

BAYRAMDA LÜTFEN BUNLARI YAPIN
29 Eylül 2008 - 11:03
alışkanlıklarını tersine dönüştürme

imkanı sunuyor Bayram. Anne babalar, gurbette çalışanlar, bir şekilde sevdiklerinden uzakta olanlar özlemlerini bu sayede giderirken, unutulan masumiyet, çocukluk ve paylaşma duygusunu hatırlatıyor. En önemlisi de küslerin barışmasına vesile oluyor. Hısım akrabayı ve yaşlıları ziyaret etme, alâkayı devam ettirme, akrabanın kusurlarını affetme olanağı veriyor. 'Yapacağınız ziyaretle bayramı fırsata dönüştürebilirsiniz' diyen Yazar Senai Demirci bu günlerde hastanelerde, huzurevleri, çocuk esirgeme yurdu ve hapishanelerde yalnızlıktan mahsunlaşan gönülleri sevindirmenin önemine işaret ediyor.
Dargınlıkları unutma, komşuları hatırlama zamanı
Son yıllarda bayram, tatil ya da işten uzaklaşma için bir fırsat olarak görülüyorsa da aslında çok daha başka anlamlar barındırıyor. Senai Demirci'nin ifadesiyle bayramlar bize unuttuğumuz masumiyeti, çocukluğumuzu ve paylaşmayı hatırlatıyor. Anne babaların, gurbette çalışanların, bir şekilde sevdiklerinden uzakta olanların özlemlerini gidermesi için fırsat sunuyor. Komşuları ziyaret etmeye, en önemlisi de küslerin barışmasına vesile oluyor. Sıla-i rahim yani 'Hısım akrabayı ve din kardeşlerini ziyaret etme, alâkayı devam ettirme, akrabanın kusurlarını affetme' olanağı veriyor.
Hastane, huzurevi, çocuk esirgeme yurdu ve hapishanelerde yalnızlıktan mahzunlaşan gönülleri sevindirmek, yetim ve öksüzlerin içlendiği böylesine özel günlerde onları yalnız bırakmamak, dua bekleyen ölmüşler için mezarlıkları ziyaret etmek sıla-i rahmin önemli bir parçası. Yüce Allah'ın Ra'd Suresi'nde yer alan "Allah'ın, görüp gözetilmesini emrettiklerini görüp gözetirler." ayeti Müslümanlara bu anlamda verilmiş bir mesaj. Peygamber Efendimiz de sıla-i rahmin değerini anlamamız için bir hadis-i şerifinde, "Nesebinizden sıla-i rahim yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadır." diyor. Bir diğer hadis-i şerifinde ise ziyaret ve iyiliğin önemini vurguluyor: "Rızkının bol olmasını ve ömrünün uzun olmasını isteyen kimse, akrabalarına ziyaret ve iyilikte bulunsun."
Televizyon programcısı ve yazar Senai Demirci, bayramların unuttuğumuz çocukluğumuzu hatırlattığını belirterek, "Ramazan bize bir lokmaya hasret kalmayı, küçük şeylere de sevinebilmeyi öğretti. Adeta masumiyeti bir daha hatırladık." diye konuşuyor. Çağımızın, insanları parçalayarak ayırdığına dikkat çeken Demirci, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bayramla birlikte komşuyla komşu, evlatla ana-baba hatta eşyayla insan arasında bile bir münasebet olmalı. Sıla-i rahim müminlere farzdır. Bu bayram içimize bir daha dönerek çevremizdeki her şeye farklı bir gözle bakalım. Çünkü tüketim toplumu bir eşyayı bile sevip benimsememize izin vermiyor. Elimizdekinden bizi tiksindirerek hep bizim olmayanı arzulamayı öğretiyor." İlahiyat profesörü Süleyman Ateş de bayramların küslerin barışması için önemli bir vesile olduğunu vurguluyor. Uzakların yakınlaşacağı, kırgınlıkların bertaraf edileceği bir sevinç günü olan bayramların giderek ruhunu yitirmesinden üzüntü duyduğunu ifade eden Ateş, oysa sıla-i rahmin Kur'an-ı Kerim'in bir emri olduğunu vurguluyor. Profesör Ateş, komşularla bayramlaşma, uzak akrabalarla telefonlaşma ve mesajlaşmanın da sıla-i rahim olduğunu belirtiyor. İlahiyat profesörlerinden Saim Yeprem ise şunları söylüyor: "Hem milli hem de dinî kültürümüzü yansıtan akraba ziyaretleri, komşuluk ilişkileri ve insanları sevindirme duygusu bayramlarla tekrar canlandırılabilmeli."
Hatırlanmayı bekleyen gönüller
Anne, baba ve akrabalar: Bayram bir fırsat kabul edilerek anne babamız, kardeşlerimiz ve yakın akrabalarımız mutlaka ziyaret edilmeli. Hayır duaları alınarak akrabalık ilişkileri geliştirilmeli.
Dargınlar: Dargınların barışması için de bayram uygun bir ortam sunuyor. Bayram ziyareti, toplumsal buluşma, hoşgörü ve af kültürünün önemli bir unsuru olarak kültürümüzde yerini koruyor.
Komşular: Bugün duvarların ayırdığı apartmanlar içerisinde kopukluklar yaşanıyor. Yan dairedeki komşumuzu bile tanımıyoruz. Bayram, randevu almadan komşuyu ziyaret etmeye fırsat tanıyor.
Yaşlı ve hastalar: İhtiyarlık ve rahatsızlığın getirdiği zorluklarla mücadele eden yaşlı ve hastaları, bir nebze neşelendirmek ve kendimize dersler çıkarabilmek için onları mutlaka ziyaret etmeliyiz.
İmece usulü bayram hazırlığı
Konya'da bayram ikramları imece usulü hazırlanıyor. Ev hanımları, birbirinden lezzetli börek, gözleme, sarma ve baklavaları elbirliğiyle yapıyor. Emine Çiçek, eskiden yapılan ikramları köy odalarında toplanan ahalinin hep birlikte yediğini anlatıyor. Artık bu tür uygulamaların tarihe karıştığını söyleyen Çiçek, köy odaları geleneğini komşularıyla mahalle aralarında bir araya gelerek yaşatmaya çalıştıklarını vurguluyor. Yıllar önce annesinin komşularıyla yardımlaştığını aktaran Çiçek, "Şimdi de bizler bir bayrama hazırlık yapmak amacıyla bir araya toplandık. Aynı geleneği çocuklarımıza da öğretiyoruz. Komşularımızla bir yandan bayram hazırlıklarımızı tamamlarken diğer yandan komşuluk ilişkilerimizi güçlendiriyoruz." diyor.
Üzeri külle kaplı göçmen sacında yemekler pişiren Havva Onay ise gitgide gelenek ve göreneklerden uzaklaşılmasından yakınıyor. Apartmanlarda insanların birbirlerinden habersiz yaşadıklarına dikkat çeken Onay, şunları söylüyor: "Kültürümüzü devam ettirmek için elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz. Bir komşumuzun sıkıntısı olduğunda ondan haberdar olmak, onun yardımına koşmak için ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Komşularımızla sadece bayramlarda değil, çeşitli davet ve akşamlarda da bir araya geliyoruz."
Harçlıklarını mezar sulayarak çıkarıyorlar
Bayram çocuklar için ayrı bir sevinç kaynağıdır. Yeni elbiselerini giymek için sabahı zor ederler. Harçlık alabilmek için büyüklerin ellerini heyecanla öperler. Ancak dar gelirli ailelerin çocukları, bayramı çoğunlukla harçlıksız geçirir ya da kendisi çıkarır. Erzurumlu yoksul ailelerin çocukları da bayram harçlıklarını mezarlık sulayarak çıkarıyor. Yaşları 7-15 arasında değişen çocuklar, suladıkları mezar başına 1-2 YTL alıyor.
Miniklere 'diş fırçalama' uyarısı
Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmez lezzetlerindendir baklava, çikolata ve şekerleme. Misafirliğe gidilen her yerde bu gıdalar mutlaka ikram edilir. Ve bu ikramları en çok çocuklar tüketir. Çocukların, 'çok şeker ve çikolata yeme' uyarılarını dikkate almadığını belirten uzmanlar, ailelere bunun yerine dişlerin fırçalanması konusunda ısrarcı olmalarını öneriyor. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi uzmanlarından Dr. Tamer Kutsal, "Çok şeker, tatlı ya da çikolata yemek dişlere zarar vermez. Ancak ağzın temizlenmemesi ve dişlerin fırçalanmaması bakteri oluşumu ve diş çürümelerine neden olur." diyor. Ağız ve diş sağlığı açısından şekerli gıdalardan hemen sonra dişlerin temizlenmesi gerektiğini ifade eden Kutsal, bunun diş fırçasıyla yapılabileceği gibi ağzı su ile çalkalamak şeklinde de olabileceğini kaydediyor. Dr. Kutsal, yetişkinlerin de şekerli gıdaları aldıktan sonra en kısa sürede diş fırçası ile yoksa ağızlarını su ile çalkalayarak çocukları için örnek davranış sergilemeleri gerektiğini dile getiriyor. Serkan Canbaz, Gaziantep
Müzeler bayramda açık olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı tüm müzeler Ramazan Bayramı boyunca açık kalacak. Bayramın birinci günü saat 13.00'ten sonra ziyaretçi kabul edecek olan müzeler, diğer günlerde ise normal mesai saatleri arasında açık olacak. 'Müze Kart' uygulaması ile 20 YTL karşılığında yıl boyunca Türkiye'nin neresinde olursa olsun ücret ödemeksizin müzeleri gezme imkânı tanıyan Turizm Bakanlığı, bayramda da ziyaretçilerin ilgisini bekliyor. Bakanlık yetkilileri, Ramazan Bayramı'nın ailece müze gezmek için bir fırsat olduğunu belirtirken, bu mekânların tatil edilmediğini ifade ediyor. Bakanlığa bağlı müzelerin 'Müze Kart'ı olmayan ziyaretçiler için giriş fiyatları, Atatürk müzeleri ücretsiz olmak üzere 10-30 YTL arasında değişiyor. Yetkililer bu sebeple ziyaretçilere 'Müze Kart' almalarını tavsiye ediyor. Müze Kart'la ilgili bilgiler ve projeye dahil olan üç yüzden fazla müzenin listesine 'www.müzekart.com' adresinden ulaşılabiliyor.
Bayram coşkusu hepimizi sarsın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, televizyonlardan yayınlanan 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, 'bayramın huzur, sağlık ve afiyet' getirmesini diledi. Erdoğan, 'daha nice bayramlara birlik ve beraberlik içinde kavuşmak' temennisinde bulundu.
"On bir ayın sultanı olan Ramazan ayınızı ve bu ayı taçlandıran Ramazan Bayramı'nızı tebrik ediyor, ülkemize, insanlarımıza, tüm İslâm âlemine ve insanlığa hayırlar, güzellikler getirmesini temenni ediyorum." diyen Başbakan, "İstiyoruz ki bayramlarımızın coşkusu, heyecanı ve mutluluğu her insanımızı sarsın, acısı olan, derdi olan, yokluğu, yoksunluğu olan gönüller de bu güzel bayram vesilesiyle aydınlansın." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Ramazan ayının milletçe birbirine bağlılığın güçlendiği, iyilik, paylaşma ve yardımlaşma duygularının canlandığı bereketli bir ay olduğuna işaret ederek, "Bir kere daha fark ettik ki biz birbirine etle tırnak kadar yakın, sıkılmış bir yumruk gibi sımsıkı bağlarla birbirine bağlı bir milletiz.'' dedi. Bir Ramazan ayının daha geride bırakıldığını ve bayram coşkusuna hazırlanıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının, milletçe birbirine bağlılığın güçlendiği, iyilik, paylaşma ve yardımlaşma duygularının canlandığı bereketli bir ay olduğuna işaret etti. Erdoğan, "Ramazan Bayramı'nı aynı coşku ve heyecanla idrak ederek, güzelliklerle dolu bu ayı taçlandırmış olacağız. Toplumları güçlü kılan en önemli unsur, o toplumun fertlerini aynı duyguda buluşturan, aynı millete aidiyette birleştiren ortak duygular ve değerlerdir. Şükürler olsun ki bizim birlik beraberliğimizi, birbirimize sevgi, saygı ve bağlılığımızı tazelememize vesile olan böyle pek çok güzel günlerimiz, dinî ve millî bayramlarımız var." diye konuştu.
Bu sene eylül ayıyla bütünüyle örtüşen Ramazan ayı boyunca doğudan batıya, köylerden şehirlere hep bu duygu birliğinin müşahede edildiğini kaydeden Başbakan, şöyle devam etti: "Yediden yetmişe, küçükten büyüğe, kadından erkeğe hepimiz, birbirinin derdine derman olmanın, yarasına merhem olmanın, dost olmanın, kardeş olmanın, komşu ve arkadaş olmanın sıcaklığını kalplerimizde hissettik. Hepimizin sofrasını aynı nimetler bereketlendiriyor, hepimizin dudaklarından aynı dualar dökülüyor, birimizin ocağına düşen ateş hepimizin yüreğini yakıyor." Erdoğan konuşmasında ayrıca 8 Eylül'de başlayan 2008-2009 eğitim-öğretim yılının bütün öğrencilere, öğretmenlere, eğitim camiasının mensuplarına, bütün velilere, ülkeye, millete hayırlı olmasını diledi.
Cumhurbaşkanı Ankara'da Başbakan İstanbul'da olacak
Siyasi parti liderleri, bayramın ikinci gününde TBMM'nin yeni yasama yılı açılış töreni yapılacağı için Ankara'da olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bayramı Ankara'da geçirmesi bekleniyor. Gül, bayramın ikinci günü TBMM'nin açılışına katılacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan, bayramın birinci gününü Zonguldak'ta geçirecek. İkinci gün Ankara'ya gelecek Toptan, üçüncü gün resmî ziyaret için Macaristan'a gidecek. Başbakan Erdoğan, bayramın birinci günü İstanbul'da değerlendirecek. Başbakan Erdoğan da bayramın ikinci gününü TBMM açılışı için Ankara'da olacak. Erdoğan, bayramın üçüncü gününü de Ankara'da geçirecek. Bayramları genellikle memleketi Antalya'da geçiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geleneğini bu bayramda da bozmayacak. Birinci gün Antalya'ya gidecek Baykal, bayramın ikinci günü Ankara'ya gelip tekrar Antalya'ya dönecek.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bayramı Ankara'da geçirecek. Bayramın birinci günü parti genel merkezinde bayramlaşma törenine katılacak Bahçeli, ikinci gün TBMM'nin açılış töreninde bulunacak. Bahçeli, üçüncü gün de Ankara'da olacak. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de bayramı Ankara'da geçirecek. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, bayramın birinci günü Eskişehir'de, diğer günler ise Ankara'da olacak. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ise bayramı İstanbul'da geçirecek. Soylu, ikinci gün İstanbul İl Başkanlığı'nda partililerle bayramlaşacak. Bu arada, siyasi partilerin genel merkezlerinde, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü olan 1 Ekim'de hareketlilik yaşanacak. Siyasi parti heyetleri, karşılıklı bayram ziyaretlerinde bulunacak.
Bakan Atalay: Alınan tedbirlere titizlikle uyulmalı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ramazan Bayramı'nın huzur içinde geçmesi için bakanlığının tüm birimlerinin gerekli önlemleri aldığını belirtti. Atalay, bayramın üzüntüye dönüştürülmemesi için vatandaşlardan alınan emniyet ve trafik tedbirlerine titizlikle uymalarını istedi. Beşir Atalay, 81 il valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve belediyelere, Ramazan Bayramı önlemlerini bildiren ve vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutlayan bir mesaj gönderdi. İçişleri Bakanlığı'nın merkez, bağlı kuruluşları ve taşra teşkilatlarıyla vatandaşların huzur ve güven içerisinde bir bayram geçirmesi için gerekli tedbirleri aldığını belirten Bakan Atalay, bayram süresince yaşanabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak, trafik kazalarına meydan vermemek için, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge hükümleri çerçevesinde gerekli tüm önlemlerin ilgili trafik birimlerince alınacağını hatırlattı. Beşir Atalay, bayram süresince, karayollarında ve şehir içlerinde denetimlerin düzenli sürdürüleceğine dikkat çekerek, vatandaşlardan, kendi can ve mal emniyetleri açısından, huzurlu geçirilmesi gereken bayramı üzüntüye dönüştürmemek adına alınan tüm tedbirlere titizlikle uymalarını istedi.
ZAMAN
HABER10.COM

Bu haber 3240 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı