ÇELİK:MEVSİMLİK İŞÇİLER İŞKUR'A BAĞLI ÇALIŞACAK

Şanlıurfa’da gezici mevsimlik tarım işçilerinin sorunları masaya yatırıldı.

ÇELİK:MEVSİMLİK İŞÇİLER İŞKUR'A BAĞLI ÇALIŞACAK
29 Ekim 2015 - 06:48

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MEVTİ-DER), gezici tarım işçilerinin sorunlarını ele almak için özel bir otelde toplantı düzenledi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik ve çeşitli köy ve mezradan gelen gezici mevsimlik işçi yöneticileri katıldı.

Toplantıda MEVTİ-DER Başkanı Mehmet Göbek, tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili kısa bir konuşma yaptı. Ayrıca toplantıda sorunlarını birinci ağızdan Çelik’e anlatan gezici tarım işçileri, yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi talebinde bulundu.

Tarım işçilerinin gittikleri yerden geri döndüğünde işsiz kaldıklarını söyleyen MEVTİ-DER Başkanı Göbek, “İşçiler başka illerde işleri bittikten sonra Şanlıurfa’ya geldikten sonra işsiz kalıyorlar. Çocuklar eğitim konusun da mağdur bir durumda. Yedi kişilik bir ailede en azından bir kişi çalışırsa en azından aile ekonomisinde katkıda bulunmuş olur. Tarım işlerinde kendim bizzat çalıştım. Sorunlardan bir tanesi işe giderken ulaşım sorunu, Şanlıurfa’dan Konya’ya gidecek olan işçi parasını kendisi ödüyor. Birçok sorunla beraber barınma, elektrik ve su sorunları mevcuttur.” açıklamalarında bulundu.

“Mecliste bekleyen rapor seçimden sonra yasalaşacak”

Çalışma bakanı olduktan sonra mevsimlik işçiler hakkında birçok sorunların geldiğini ve bizzat gidip kendisinin incelediğini belirten Faruk Çelik, tarım işçilerinin gittiği yerlerde konteyner, su, elektrik ve yol sorununun çözülmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

Bu sorunların çözümü için arazi sahibinin sorumluluğunu öne çıkaran bir kanun çıkarılacağını belirten Çelik, seçimden sonra hükümet kurulur kurulmaz mecliste bekleyen bu kanunun çıkarılacağını söyledi.

Ayrıca sigorta konusunda da bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Çelik, “Çalışan işçiler için sigorta kesin olacak. Sigorta için hangi sistemi getirdik? 22 gün çalışıp bir ay sigortalı görülecek.” dedi.

“Mevsimlik işçiler için İŞKUR’a bağlı bürolar açılacak”

Daha güvenli ve sağlıklı bir çalışma için mevsimlik işçilerin İŞKUR’a bağlı büroların açılacağını söyleyen Çelik, “Burada mevsimlik işçileri götürecek bürolar olacak, bu büroların sahibi olacaklar ve bunlar İŞ-KUR ile anlaşmalı olacak. Tarla sahibi gelip sizinle anlaşacak ve yüz işçiyi falanca yere getireceksiniz diyecek. Siz de tamam getireceğiz yol parası şudur, şu otobüsle götüreceksin, şöyle yerde barınacak ve şu maaşı da vereceksin. İŞKUR’a kayıtlı olamayan hiçbir büro işçi götüremeyecek ve götürdüğü takdirde kaçak muamelesi görecektir. Bütün bunlar meclisin komisyonundan geçti.” ifadelerini kullandı.

(Ramazan Casuk/ Ramazan Şefkatlı-İLKHA)


Bu haber 2735 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek