"Çılgın Proje" kaderine terk edildi

Şanlıurfa’da "Çılgın Proje" olarak tanıtılan ve ıslah edileceği söylenen Karakoyun Deresi, madde bağımlılarının mekânı haline geldi.

"Çılgın Proje" kaderine terk edildi
28 Kasım 2018 - 11:05

Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra su verileceği, vatandaşların "kayık sefası" süreceği söylenen Şanlıurfa’daki Karakoyun Deresi, madde bağımlıları, tinerciler ve alkoliklerin mekânı haline geldi. Dere, peyzaj çalışmalarından sonra adeta kaderine terk edildi.


Afyon Akarçay, Eskişehir Porsuk ile Malatya’nın Kernek Çayı benzeri düşünülerek başlanan proje, Şanlıurfa’nın turizmine önemli katkı sağlayacaktı. Afyon, Eskişehir ile Malatya’da başlanan projeler tamamlandı ve söz konusu kentlerin turizmine önemli katkı sağladı. Ancak Şanlıurfa'da, her seçim döneminin vaatleri arasında yer alan proje, peyzaj ve çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra kaderine terk edildi.


"Kayık sefası hayalde kaldı"


2013 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başta olmak üzere, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının amir ve müdürlerinin katılımıyla dere bölgesinin ıslahı için temel atılmış, hemen ardından da çalışmalara başlanmıştı. İçerisinde, kamelyalar, yürüyüş yolları, kafeteryalar gibi sosyal alanlar yer alacağı bölgede; temiz su akacak, vatandaşlar, kayık sefası sürecekti.


Derede şu an kirli su akıyor. Çevrede oturan vatandaşlar, kayık sefasının hayalde kaldığını, dereden akan pis suyun hastalıklara davetiye çıkardığını söylüyor.


Yer yer çökmeler meydana geldi


Yağmur sularının getirdiği taş ve çamur, hoş olmayan görüntüler oluştururken, yer yer çökmeler meydana geldi. Yapılan asma köprülerin ve yürüyüş yollarına döşenmiş tahtaların da yıprandığı kimi yerlerde de yerlerinden söküldüğü görülüyor.


“Belediye başkanları başlattıkları projeleri devam ettirmiyor”


Belediye başkanlarının vatandaşa sunduğu projeleri tamamlamadan gittiğini, yerine gelen belediye başkanlarının da yapılan projeleri tamamlamak yerine; başka proje sunduğunu söyleyen vatandaşlardan Mevlüt Hicri, tamamlanmayan projelerin bu gibi sorunlar doğurduğunu ifade etti.


Hicri, “Her gelen belediye başkanı, önceki projeleri tamamlamak yerine, yeni projeler üretirse, tamamlanmayan projeler bu ve bunun gibi nice sorunlar meydana getirir. Bu projeye harcanan para kimin cebinden çıktı? Vatandaşın cebinden çıktı.” dedi.


“Değil aile, tek başımıza gelmeye korkuyoruz.”


Parkın tinerci ve içkicilere tek edildiğini belirten Hicri, “O kadar para harcanıyor, sonra içkicilere, madde bağımlılarına terk edilip gidiliyor. Tek başımıza gelmeye korkuyoruz artık! İçkiciler gelip içki içiyor. Siz olsanız ailenizle gelebilir misiniz? Burası madde bağımlılarının mekânı haline gelmiş. Parklar sahipsiz, madde bağımlılarına terk edilmiş durumda.” şeklinde konuştu.


"Proje yeni seçim dönemine kaldı"


Yarım kalan proje hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mahmut Uçmak, "Karakoyun Deresi'nin, temiz su akması, yeniden planlaması, revize edilmesi, su akar hale getirilmesi hususunda bir planlama vardı, projelendirilmişti, her şeyi de meclisten geçmişti. O projeye başlanmadığı için yeni seçim dönemine kaldı." dedi.


Uçmak, "Belediyenin bütçelendirmesi ve planlaması vardır. Yerel seçimler öncesinde, bir yıl önce Cumhurbaşkanı'mız bir açıklama yaptı. Dedi, 'Planlanan projeler askıya alınacak, yarım kalan projelerin yapılması hususunda' diye bir açıklama yapmıştı. Hatırlarsınız, ona istinaden yeni planlanan, mesela, hatırladığım kadarıyla, Karakoyun Deresi'nin temiz su akması, yeniden planlaması, revize edilmesi, su akar hale getirilmesi hususunda bir planlama vardı, projelendirilmişti, her şeyi de meclisten geçmişti. O projeye başlanmadığı için yeni seçim dönemine kaldı. Bizim başkan adayımız değişti. Rutin başkan adayımız değil de başka bir başkan adayımız var. Onunla devam edecek. Şimdi ne olur ne olmaz diye tahmin de yürütemiyorum. Ama projeler içerisinde var yani, bu kararlar alınmış, yapılacak. Bekletilmesi şeyden dolayı değil; bütçe, ekonomik kriz bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman planlandığını biliyorum. Projelendirildiğini de biliyorum, uygulamaya hazır hale getirildiğini de biliyorum. Çünkü Karakoyun Deresi üzerinde yer alan Millet Köprüsü, imar düzeni yapıldı. Takip etmişseniz görürüsünüz; o Samsat Meydanı, o tarihi bölgenin hepsi restorasyon ve cephe iyileştirme, peyzaj çalışmaları, yürüme yollarının hepsi tamamlandı. Sadece bir su akıtma işlemi gerçekleştirilecek, bir de geriye kalan kısmın peyzaj çalışmaları yapılacak diye biliyorum. Tabi bunlar tam teyitli bilgi değil. İsterseniz ararım. Bu söylediklerim de sizin bilginiz dâhilinde olan şeyler. Öyle olumsuz bir durumda yok, bir art niyet de yok. Şunu da açıklayayım; tinerciler ve madde bağımlılarına yaptırımı da biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi ya da belediyelerin uhdesinde olan bir şey değil. Tamamen emniyetle ilgili bir şeydir." ifadelerini kullandı. (Mustafa Gül- İLKHA) 





Bu haber 2266 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü