DEMİRTAŞ: ÖCALAN TÜRKİYE GERÇEĞİDİR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFABDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt halkının iradesinin dört duvar arasına sığdırılamayacağını savunarak, Abdullah Öcalan'ın

DEMİRTAŞ: ÖCALAN TÜRKİYE GERÇEĞİDİR
19 Şubat 2010 - 22:16
Türkiye gerçeği olduğunun kabul edilmesi gerektiğini öne sürdü. Demirtaş, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın tutuklanmasının ardından yaşanan gelişmeleri de, "Bunlar, Kürt siyasetçilerine Kürt çocuklarına yöneldiklerinde ses çıkarmayan HSYK, Danıştay, Yargıtay ve Adalet Bakanı, bu gün neden feryat ediyor?" sözleriyle yorumladı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile birlikte geldiği Şanlıurfa'da, partisinin Suruç İlçe kongresine katıldı. Öğle saatlerinde Suruç'a gelen Demirtaş ve beraberindeki BDP'liler, ilçe girişinde çok sayıda kişi tarafından zılgıtlarla karşılandı. Partililerin oluşturduğu konvoy ile ilçe merkezine gelen BDP'li heyet, bu kez belediye önünde yaklaşık 200 kişi tarafından karanfillerle karşılandı. Kendilerini karşılayanlarla tokalaşan Demirtaş, Kışanak ve Binici daha sonra KCK operasyonunda tutuklanan BDP'li Belediye Başkanı Ethem Şahin'in makamına geçti. Burada başkanlığa vekalet eden Mehmet Özkan ile bir süre sohbet eden BDP'li vekillerden Gülten Kışanak, BDP'li belediye başkanlarının tutuklanmasının KCK operasyonunun halkın iradesine yönelik olduğunu söyledi.

PKK VE ÖCALAN SLOGANLARI


Belediye ziyaretinin ardından Demirtaş, Kışanak ve Binici ile yaklaşık 500 partili, kongrenin yapıldığı düğün salonuna yürüyerek geçti. Yürüyüş sırasında grupta yer alan kalabalıkta sık sık PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atıldı. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerde balon ve pankartlarla süslenmiş olan kongre salonuna gelen BDP'liler karanfiller ve PKK ve Öcalan lehine sloganlarla karşılandı. KCK operasyonunda tutuklanan BDP'li belediye başkanlarının kelepçeli fotoğraflarının yer aldığı ve İstiklal Marşı okunmayan kongrede, sözde 'demokrasi şehidi' adını verdikleri ölen PKK'lılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

'İKİYÜZLÜ BAŞBAKAN'


Kongrede ilk olarak kürsüye çıkan ve Kürtçe konuşan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getiriliş tarihi olan 15 Şubat'ın, Kürt sorunu çözüme kavuşsa bile Kürt tarihinde kara gün olarak kalacağını belirterek, "İkiyüzlü sistemin ikiyüzlü Başbakanı Diyarbakır'da ayrı, Ankara'da ayrı, Avrupa'da ayrı konuşuyor. Ancak Kürt halkı onu tanıyor. Urfa, Öcalan'ın memleketidir. Onun özgürlüğü için de en fazla Urfa mücadele edecektir" dedi.

SİZ DURMAZSANIZ, HALK SİZİ DURDURUR


Binici'nin ardından kürsüye çıkan ve Türkçe konuşan Selahattin Demirtaş ise, Öcalan'ın Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu ve 15 Şubat'ta bu konuda gerekli mesajın verildiğini söyledi. Kürt sorununun çözümü konusunda Kürt halkının, hükümete yol gösterdiğini söyleyen Demirtaş, Kürtlere yönelik 'siyasi soykırım' olarak gördükleri operasyonların durmasını, aksi halde halkın bunu yapanları durduracağını savunarak şöyle konuştu:
"15 Şubat'ta Kürt halkının iradesinin mesajları yerine ulaşsın diye, yüzbinlerce Kürt dünyanın dört bir yanında meydanlardaydı. Şunu anlatmaya çalıştılar. Bu ülkede, bu coğrafyada, bu halkta sayın Öcalan gerçekliği var. Eğer hükümet bu topraklarda barışı, kardeşliği sağlamak konusunda gerçekten samimiyse, halk kendisine yol gösteriyor. Uluslararası bir komployla Türkiye'nin nasıl teslim alındığını, uluslararası sermaye şirketlerinin nasıl teslim edildiğini, bu halk kendi direnişiyle ortaya koyuyor. Bu nedenle meydanlarda bulunan gençlere ve kadınlara yönelik ciddi bir tutuklama gözaltı operasyonu sürüyor. Biz buradan halkımıza yönelik bu saldırı programını yönetenlere açıkça sesleniyoruz. Bu siyasi soykırımı durdurmazsanız, bu halk sizi durduracak. 'Nasıl?' diyecek olursanız,, bu halk sizi nasıl durduracağı çok iyi bilir."

SİVİL ANAYASA ŞART


Erzincan Başsavcısı'nın tutuklanması ile yargıda başlayan gelişmeleri de yorumlayan BDP Genel Başkanı Demirtaş, şöyle devam etti:
"Erzurum'da yetkileri elinden alınan savcılar, özel yetkilendirilen savcılardır. Bunlar Kürt siyasetçilerine, Kürt çocuklarına yöneldiklerinde ses çıkarmayan HSYK, Danıştay, Yargıtay ve Adalet Bakanı bugün feryat ediyor. Bu skandal çözülmek isteniyorsa bilinmelidir ki, 250'nci madde ile yetkili savcılar hakimler ve mahkemeler, Şeyh Sait'i asan İstiklal Mahkemeleri ile darbeler döneminde görev yapan sıkıyönetim mahkemeleri ile aynı zihniyetteki mahkeme ve savcılardır. Sorun Anayasa'dan kaynaklanıyor. Bunlar aşılmak isteniyorsa sivil yeni bir Anayasa şarttır. Öncelikle bu ele alınmalıdır."
Konuşmaların ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak ve İbrahim Binici, PKK ve Öcalan sloganları eşliğinde ilçeden ayrılırken, tek liste halinde gidilen kongrede BDP Suruç İlçe Başkanlığı'na Abdulkadir Ercan seçildi.









Bu haber 2305 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu