DEMOKRATİK AÇILIM KAPI ZİLLERİNE YANSIDI

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'da, son günlerde 7 ayrı dilde 'Misafiriniz geldi, lütfen kapıyı açar mısınız' diye seslenen kapı zillerinin

DEMOKRATİK AÇILIM KAPI ZİLLERİNE YANSIDI
14 Ocak 2010 - 23:05
satışında patlama yaşanıyor. Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Japonca ve Yunanca dillerinden anons yapan ve 7 liradan satılan ziller, Şanlıurfa'nın ilçelerinde yaşayan Kürt ve Arap kökenli vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Elektrik malzemeleri satışı yapan 43 yaşındaki Mehmet Çamlıoğlu, son aylarda sesli zil sisteminin Kürtçe ve Arapça anonslarından dolayı yoğun şekilde talep edildiğini söyledi. Zile basılmasıyla birlikte tercih edilen dilde bir kadın tarafından 'Misafiriniz geldi, lütfen kapıyı açar mısınız' anonsunun çalındığını söyleyen Çamlıoğlu, "Hükümetin son süreçte demokratik açılımına önem vermesinin ilk yansıması kapı zillerinde oldu. Şanlıurfa'da Kürt kökenli vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Bozova, Halfeti ilçelerine Kürtçe anonslu ziller tercih ediliyor. Bu yerlere çok sayıda zil satışı yaptık. Arap kökenli vatandaşların yaşadığı Harran ve Akçakale İlçelerinde ise Arapça anonslu kapı zilleri satılıyor. Vatandaşların yoğun talebi doğrultusunda çeşitli dillerden çalan kapı zillerini son dönemlerde oldukça fazla sipariş veriyoruz. Satışlarımız gayet iyi" diye konuştu.
Çamlıoğlu, ilk etapta şaşırtan zillerin benimsenmesi ile birlikte satışların arttığını söylerken, insanların 7 liraya aldıkları cihaz ile kendi dillerinde misafirlerinin geldiğini öğrenmekten mutlu olduğunu da aktardı.
Ev ve işyerine zili taktırdıktan sonra sesli olarak kapısının çalındığını Kürtçe öğrenmenin kendisini memnun ettiğini söyleyen Halil Kaya ise, "Piyasada satılan zilleri biz de merak ettiğimiz için aldık. İlk çaldığında bazılarına komik ve ilginç geldi. Ancak zamanla alıştık ve kendi dilimizde misafirimizin geldiğini öğrenmekten mutluyuz" dedi.











Bu haber 2872 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması