"EBA TV'de okul öncesi öğrenciler içinde çalışma yapılabilir"

EBA TV üzerinden öğrencilere sunulan uzaktan eğitimin ilk haftasını değerlendiren Eğitimci Ferit Akçalı, EBA TV’de okul öncesi öğrenciler içinde eğitim verilebileceğini söyledi.

"EBA TV'de okul öncesi öğrenciler içinde çalışma yapılabilir"
30 Mart 2020 - 12:43

Coronavirus salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle okullarda eğitime ara verilmesi ve ara tatilin uzaması nedeniyle yaklaşık 18 milyon öğrenci EBA TV ve EBA internet adresi üzerinden uzaktan eğitime devam ediyor.


Uzaktan eğitimin ilk haftası geride kalırken, MEB tarafından yapılan açıklamada öğrencilerin yüzde 85’nin uzaktan eğitime katıldığı belirtildi.


Uzaktan eğitimin ilk haftasını değerlendiren Eğitimci Ferit Akçalı,Milli Eğitim Bakanlığı’nın kısa sürede uzaktan eğitim konusunda olumlu bir çalışma yaptığını ve ilk hafta olması nedeniyle programda bazı eksikliklerin olabileceğini belirtti.


Akçalı, “Bizleri yüz yüze eğitimden zorunlu olarak uzaklaştıran Covid-19 adlı virüsün, insan sağlığı için bir tehdit olduğunu, alınan tedbirler kapsamında eğitimcilerin, öğrencilerin ve velilerimizin sağlığının her şeyden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un dediği gibi ‘Eğitimin telafisini yaparız, yeter ki sağlıklı olalım.’” dedi.


“Eğitime uzaktan devam edilmesi yerinde bir karar olmuştur”


Coronavirussalgınıyla ilgili Bakanlığın bir dizi önlem aldığını hatırlatan Akçalı, şunları söyledi:


“Bu önlemlerin başında okulların eğitime uzaktan devam etmesi yerinde bir karar olmuştur. Bununla birlikte MEB, kısa bir zaman dilimi içerisinde EBA TV gibi 3 ulusal kanalı yayın hayatına geçirmiş.Gönüllü öğretmenler ile birlikte içerikler üzerinde saatlerce çalışılıp, dünyada örneği sadece Çin’de olan bir uygulamayı hayata geçirmiştir. Bu kısa zaman diliminde yapılan bu çalışma takdire şayan profesyonel bir çalışmadır. Bakanlığımızın ilk, orta ve lise müfredat programlarını incelediğimizde, EBA TV’nin yayın akışında başladığı hafta itibari ile hemen hemen birbirine yakın ders içerikleri ile karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz. Arada bir hafta fark olduğuna dair eğitimciler olarak farklı görüşlerde olmamıza karşın; okulların eğitim programlarını planlarken, bölgesel farklılıklar, öğrencilerin hazır bulunurluk düzeyleri, bireysel farklılıklar gibi etkenler göz önüne alındığında, bir hafta gibi ilerde veya geride başladı demek yanlış bir ifade olacaktır. Çünkü okullarda sınıf  bazlı  zümrelerin işbirliği içinde olmasına rağmen, yinede programı bir hafta ilerde veya geri de takip etmek olasıdır. Bunu tüm ülke geneline yaydığımızda illaki bir farklılık olacaktır.”


“Uzaktan eğitimin en önemli ayağını ebeveynler oluşturuyor”


EBA TV’yi bir eğitimci ve veli olarak yakında takip ettiğini ifade eden Akçalı, ilk etapta ders saatlerinin kısa ve teneffüslerin uzun olmasının normal olduğunu ifade etti.


Uzaktan eğitimin en önemli ayağının anne ve babalar olduğunun altını çizen Akçalı, “Burada işin en önemli kısmı biz velilere yani ebeveynlere düşmektedir. Uzaktan eğitimden velinin üstlendiği rol aslında öğretmenin okulda üstlendiği roldür. Bu rol son derece önemli ve veli tarafından ciddiye alınması gereken roldür.” ifadelerini kullandı.


“EBA TV’de okul öncesi öğrenciler içinde çalışma yapılabilir”


EBA TV de ile ilgili eksikler olabileceğine ve bu eksikliklerin de kısa sürede düzeltilebileceğine inandığını belirten Akçalı, “EBA TV’de  de şu an 1. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm sınıflar bazında eğitim verilmektedir. Eğitimci olarak gördüğüm eksik nokta özellikle okul öncesi  öğrencilerimize yönelik etkinliklerin olmadığını ve bu yönde çalışmaların olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca okullarda bildiğiniz üzere psikolojik danışmanlarımız var. Yani rehber öğretmenlerimiz, meslektaşlarımız, okullarımızdaki öğrencileriyle düzenli görüşmeler yapar. Onların daha sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlar.Başarılarını artırma ile ilgili sürekli bir iletişim içinde olurlar. Maalesef bu süreçte EBA TV’nin yayın akışında bunu göremedik. Önümüzdeki hafta düzenlemeler olacaktır. Çünkü yapılacak yeni bir çalışmalarla eksikliklerin giderileceğini umuyoruz. EBA TV’nin internet sayfasında 3 dakikalık değerler eğitimi tarzında videolar olsa da yine yetersiz olduğunu düşünüyorum.” dedi.


“EBA TV yüzde 85 oranında öğrenciler tarafından izleniyor”


MEB tarafından yapılan açıklamada 18 milyon öğrencinin yüzde 85’nin EBA TV’yi izlediğini hatırlatan Akçalı, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Öğrencilerimiz uzaktan eğitime kısmi olarak aşinadırlar. Hali hazırda internet tabanlı web sitelerini takip eden velilerimiz ve öğrencilerimizin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Sayın bakanımızın açıklamalarına baktığımızda yüzde 85 oranında EBA TV’nin izleme oranının olduğunu görmekteyiz.  Yüzde 25 oranında da EBA internet adresinden giriş yapıldığı görüyoruz. Bu bağlamda rakamlara baktığımızda   küçümsenmeyecek derecede ciddi rakamlar olduğunu görüyoruz. 18 milyon öğrencimizin yüzde 85’i EBA TV’yi izliyor. Sonuç olarak öğrencilerimiz süreci yakından takip ediyor, ilgi gösteriyor bu da çok büyük bir başarı arz etmektedir. Şu anda takip sürecinde olmayan yüzde 15 gibi bir dilimin olduğunu görmekteyiz. Bunun da farklı sebepleri var. Okulda devamsızlık sorunu ya da evinde TV olmayan aileler gibi örnekleri gösterebiliriz.EBA TV’nin program akışına baktığımızda programın çok güzel hazırlandığını ve bir düzen dâhilinde sunulduğunu görmekteyiz.  3 farklı kanal var.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için saat 09.00’da başlayan dersler saat 13.00’te tekrar ediliyor. Yine saat 17.00’de derslerin tekrarlarının olduğunu görmekteyiz. Diyelim ki sizin okula devam eden 3 çocuğunuz var. Çocuklarınız farklı sınıflarda ise bu durum problem oluşturmuyor. Çünkü öğrencilerin bu kademe farklılıkları düşünülmüş. 3 ayrı kanal farklı saat dilimlerinde yayın yaptığı için evde bir TV’nin olması yeterlidir. Aynı saatte farklı kanalları açamıyorsunuz fakat tekrarlarını farklı saat dilimlerinde izleme şansınızın olması bu sorunu ortadan kaldırabiliyor. Tüm öğrencilerimiz uzaktan eğitime rahatlıkla katılabiliyor. Sınıf kademelerinin ders ve saatinin hangi vakitte yayınlandığını TV kanallarından rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu yöntemle takipler bizlere kolaylık sağlıyor.”


“Öğretmenlerimiz uzaktan eğitimi şu an koordine edip, velilerimize rehberlik hizmeti sunuyorlar”


Öğretmenlerin internet üzerinden ders ve ödev takibi yapabildiklerine dikkat çeken Akçalı, “Ayrıca okullarda kurulan WhatsApp ve Youtube gibi sosyal ağlardan öğretmenlerimiz velileriyle etkileşim içindedirler. Öğretmenlerimiz uzaktan eğitimi şuan koordine edip velilerimize rehberlik hizmeti sunuyorlar. Öğretmenlerimiz ders kitaplarından ödev takibi yapıyor, internet ortamından ödev kontrollerini yapabiliyorlar. Ayrıca zengin içeriğe sahip olan EBA internet sayfasından öğrencilerin kişisel şifreleri ile giriş yapıp orada öğretmenlerinin vermiş olduğu etkinlikleri yapabiliyorlar. Şu an da sıkıntı teşkil eden tek şey yoğunluğun olması ve ara ara girişlerde sıkıntıların olmasıdır. Bu sıkıntıların çözümü olarak belli saat dilimlerinde yönlendirmelere gidildi ve şu an için sıkıntı çözüldü diyebiliriz. Ayrıca akıllı telefonu olan herkes ücretsiz internetle birlikte bu verileri kullanabiliyor.” dedi. (İLKHA)

Bu haber 6661 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek