Elektrik Krizinde Anlaşmaya Varıldı

Şanlıurfa’da üç bakanın katılımıyla elektrik krizi konusunda çiftçilerle gerçekleştirilen toplantıda, sayaç takılması şartıyla; çiftçinin dönüm başına pamuk için 20 lira, buğday için 15 lira, mısır için ise 11 lira ödemesi kararlaştırıldı.

Elektrik Krizinde Anlaşmaya Varıldı
27 Nisan 2016 - 06:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, günlerdir yaşanan elektrik kesintisi krizi için Şanlıurfa’da toplantı düzenledi.

Çiftçiler ile GAPTAEM toplantı salonunda yaklaşık 4,5 saat süren basına kapalı toplantının ardından üç bakan, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda alınan önemli kararlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Bölgedeki enerjinin sağlıklı bir şekilde akışı ve özellikle sulamada yaşanan sorunların minimum düzeye indirilmesi konusunda çok verimli değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa ve Mardin’deki sulama kanallarının hızlı bir şekilde tamamlanacağını söyledi.

Çiftçi, dönüm başına pamuk için 20 lira, buğday için 15 lira, mısır için ise 11 lira ödeyecek

Herkesin sayaç takması konusunda çiftçilerle anlaştıklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: “Herkes öncelikli olarak sayaç takacak ama çiftçilerimizin bizden dönüm bazlı bir ödeme yapılması ile ilgili yani elektrik fiyatlarını dönüm üzerinden yapması ile ilgili talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik. Sayaç takmak kaydıyla üreticilerimiz pamukta 20 lira, buğdayda 15 lira, mısırda 11 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Üreticilerimizin beklediği yani bu ödemelerin dönüm başına olmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İnşallah sayaçlarda takılınca burada az oranda elektrik kullanma olursa o da çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacak.”

Tarımsal desteklerden kesilen enerji payı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üzerinden kesilecek

Çelik, üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklerden kesilen enerji payının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üzerinden enerji gideri olarak kesileceğini belirtti.

Tarımsal sulama noktasında toprakların daha verimli kullanılması ve enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldıklarını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, herkesin yaşanan süreçten memnun ayrıldığını söyledi.

"Enerji maliyetlerini azaltacak olan cazibeli sulamayı hemen devreye sokacağız"

Şu anda kuyulardan su çekilmek suretiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise “Allah nasip ederse bizim hedefimiz bu enerji maliyetlerini azaltacak olan cazibeli sulama hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da Sayın Başbakanımızla bugün toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Biz burada 2 Milyar TL’lik bir yatırımla adeta destan yazacağız.”dedi.

(Osman Gülebak, Hüseyin Yetmiş-İLKHA)


Bu haber 4148 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek