Erat: Hilvanlı çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ve beraberindeki heyet, Hilvan esnafı ve Muhtarlar Derneğini ziyaret edip sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Erat: Hilvanlı çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor
23 Aralık 2019 - 09:47

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ve beraberindeki heyet, Hilvan esnafı ve Muhtarlar Derneğini ziyaret edip sorun ve sıkıntılarını dinledi.


Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Hilvan'a gelen HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat'a, İlçe Başkanı Osman Göçmen ve parti üyeleri eşlik etti. Çarşı esnafını ziyaret edip sorun ve sıkıntılarını dinleyen Erat, daha sonra Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Bayuk'u ziyaret etti.


Yaptığı ziyaretler hakkında değerlendirmelerde bulunan Erat, ilçe esnafının zincir marketlerden dolayı iş yapamaz duruma geldiğini, Hilvan'a yakın olmasına rağmen bir sulama projesinin hayata geçirilememesinden dolayı Fırat Nehrinden faydalanamayan çiftçilerin sıkıntılarının giderilmesine yönelik acilen bir adımın atılması gerektiğini söyledi.


Her hafta bir taşra ilçesini ziyaret ettiklerini, bugünkü duraklarının da Hilvan ilçesi olduğunu söyleyen Erat, "Hilvan'da esnafımızı, Muhtarlar Derneğini, aile büyüklerini ziyaret edip halkımızla bir araya gelip sorun ve sıkıntılarını dinledik. Özellikle küçük esnaf çok zor durumda, işleri bitme noktasına gelmiş. Sebep sonuç ilişkisine baktığımızda bunun sebebi; aslında Türkiye genelinde böyle bir sorun var ama özellikle bu Hilvan ilçemizde daha çok gözüküyor. Büyük şirketler, her bir köşe başına marketler zinciri açmış. Buna karşın küçük esnafın işleri bayağı bir düşüyor, onlarla rekabet edemiyor. Çünkü küçük esnafın toptan aldığı fiyatı, bu marketler perakende fiyatla satıyor. Küçük esnaf bunlarla nasıl rekabet edebilir? Böyle büyük bir sıkıntı var. Aslında bu büyük firmalara, marketler zincirine bir şekilde bir kota getirilmesi gerekiyor. Bu marketler zinciri çok sık bir şekilde her yerde açılmış. Aksi takdirde küçük esnaf bitecek ve büyük şirketler de daha da büyüyecek. Esnafımız, bu mağduriyetlerini dile getirdi. Bununla ilgili mutlaka bir çözüm ortaya konulması lazım. Bizim önerimiz buna bir kota konulmasıdır. Bu şekilde belki esnaf rahat bir nefes alır." dedi


"Fırat Nehri'nden faydalanamayan çiftçiler mağdur oluyor"


İlçede Muhtarlar Derneğini ziyaret eden Erat, muhtarların, ilçede birçok sorunun yaşandığını ve özellikle ilçede henüz bir sulama projesinin hayata geçirilmemesinden dolayı Fırat Nehri'nden faydalanamayan çiftçilerin mağdur olduklarını söyledi.


Erat, "Muhtarlar Derneğini ziyaret ettiğimizde muhtarların şu şikâyeti vardı. Şanlıurfa şehrimiz tarım yeridir burada sanayi yok. Ancak Hilvan ilçemiz elektrikle kuyudan su çekerek tarlalarını sulamaya çalışıyor. Bu bölgede sık sık elektrik kesintisi oluyor. Bununla beraber büyük bir maliyet ortaya çıkıyor ve maalesef tarım işini yapan çiftçilerimiz kazanç elde edemiyor. Oysa Fırat Nehri buraya 10-15 kilometre yakındır. Buna rağmen Hilvan ilçemiz bundan istifade edemiyor. Baraj suyu birçok ilçemize götürülürken Hilvan ilçemize uğramadan üzerinden geçiyor. Bu hususta özellikle çiftçilerimiz, suyun kendilerine de getirilmesini ve tarlalarını bu baraj suyuyla sulamak istediklerini ifade etti. Eğer bu yapılırsa halkımız rahat bir nefes alır. Özellikle Hilvan halkının neredeyse 3'te 2'si yılın 7-8 ayını ülkemizin Batı şehirlerinde tarım işçisi olarak çalışıp hayatlarını idame etmeye çalışıyor. Ama buraya baraj suyu verilirse burada ki halkımız kendi tarlasında veya kendi yakınındaki köylere gidip rahat bir şekilde çalışıp iaşesini temin edebilir." diye konuştu


"Şanlıurfa tarım bölgesidir, bu değerlendirilmelidir"


Şanlıurfa'da sanayinin olmadığını, ancak verimli arazilerin bulunduğunu, bunların değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Erat şöyle konuştu:


Şanlıurfa ilimiz dünyanın en verimli topraklarına sahip. Maalesef bu topraklardan istifade edilemiyor. Aslında buranın hem iklimi hem de toprağı seraya yatkın olmasına rağmen seracılık burada yok. Devlet desteğiyle Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından halka teşvik verilirse, bir bilinç oluşturulursa burada ciddi bir seracılık yaygınlaşır ve halkımız da 7-8 ayını başka şehirlerde geçirmez. Bu aileler, başka illere gidip çalıştıkları zaman çocukları da eğitimden mahrum bırakılıyor ve zor şartlar altında yaşamak zorunda kalıyorlar. Baraj suyu ilçeye verilirse bu mağduriyetlerin hepsi son bulacaktır. Bugün bu münasebetle ziyaretler yaptık. Özellikle esnaf çok memnun kaldı. Seçim dışında kendilerini ziyaret ettiğimiz için bize teşekkür ettiler. Aslında biz, onlara teşekkür ediyoruz. Aslında siyasetçilerin sürekli halkın içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani sadece seçimden seçime değil seçim dışında da halkın içerisinde olmaları gerekiyor. Biz söz verdiğimiz gibi bu sözümüzü yerine getirmeye devam ediyoruz. Bu manada çalışmalarımız devam ediyor. Bu bahsettiğimiz sıkıntılarında takipçisi olacağız. İnşallah bu sorun ve sıkıntılar yetkililer tarafından görülür ve giderilir. Halkımız da bu mağduriyetten kurtulur.
Erat, yaptığı ziyaretler kapsamında, Hilvan'da hastası olan Yada ve Şefkatlı ailelerine de geçmiş olsun ziyaretlerinde bulundu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)

Bu haber 1398 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü