ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN SAKINCALARININ ANLATAN KONFERANS DÜZENLENDİ

Mehmet SEZGİN/SİVEREKŞanlıurfa’nın Siverek İlçesinde erken yaşta evliliği azaltma konferansı yapıldı. Siverek Kız Teknik Meslek Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen

ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN SAKINCALARININ ANLATAN KONFERANS DÜZENLENDİ
18 Şubat 2009 - 14:48
konferansa Siverek kaymakamı Kemal Yıldız daire amirleri ile çok sayıda bayan izleyici katıldı.
           
Konferansta Sosyal Demokrasi Vakfı(SODEV) kampanya direktörü Atilla Aydemir, kampanyanın amacının erken yaşta evliliği azaltma ve eğitime önem vermek, olduğunun belirterek şöyle dedi’’Evlilik Değil, Evcilik! Kampanya Ekibi olarak, kız ve erkek arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin erken yaşta zorla evlendirilmelerine karşıyız. Zorla yapılan evliliklerin yarattığı sorunlar konusunda onları bilgilendirmek ve bu gidişe bir “Dur!” demek için yola çıktık.
           
Kız çocuklarının zorla ve erken yaşta evlendirilmesi, onların toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştirmekte, hayat tercihlerini azaltmakta ve onları şiddete karşı zayıf hale getirmektedir. 
           
Türkiye’de aileler, “kızlarının geleceğini garanti altına alma” amacının yanı sıra kızlarının üzerindeki etkilerinin azaldığı hissine kapıldıkları anda, kızlarının erkeklerle arkadaşlık ettiklerinde akrabaları ve çevrelerine karşı mahcup durumuna düşecekleri, saygınlıklarını yitirecekleri korkusuyla da kızlarını erken yaşta evlendirme yoluna gitmektedirler. Söz konusu evlilikler, onları bu sorumluluktan kurtarmakta ve aynı zamanda kızları üzerinde söz sahibi oldukları olgusunu güçlendirmektedir. Böylelikle geleneksel iktidar ilişkileri onaylanmakta ve yeniden üretilmektedir.
           
Erken yaşta evlendirmeler erkeklerde de görülmekle beraber, kadınlar erkeklerden çok daha erken yaşta evlendirilmekte ve buna bağlı olarak eğitimlerini tamamlama ya da bir meslek edinme şansına daha az sahip olmaktadırlar. Ayrıca erkeklerin erken yaşta zorla evlendirilmesinin acı sonuçlarını da öncelikle sevilmeyen, ihmal edilen, ailenin diğer erkeklerince de cinsel taciz ve tecavüze maruz kalan, sonuçları dikkate alınmadan kovulan ve şiddete maruz kalan genç eşleri taşımaktadır.
           
Bilinç değiştirmeye, bir kültürün yanlışlarını yerinden oynatmaya çalışıyoruz. Onlarla konuşmaya, nedenlerini öğrenmeye ve çözüm yaratmaya çalışıyoruz. Okumuş, aydın gençler olsunlar; düşünsünler; denesinler; durmadan yayılsınlar ve dünyayı değiştirmek için mücadele versinler istiyoruz.
           
Bu, kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın bir insan hakları mücadelesidir.  İnsan olarak bu mücadeleyi vermek zorundayız. Sağlıklı, aydın, geleceğe umutla bakan nesiller yetişmesi için denemek zorundayız. Hepinizi bu mücadeleye ortak olmaya çağırıyoruz.
           
Şanlıurfa’nın tüm ilçelerinde bu konferansları yaparak kız çocuklarını ve kadınları bilgilendiriyoruz’’dedi 
            
Konferansın sonunda konuyla ilgili slâyt sunumu yapıldı. Çocuk yaşata anne olan kadınlarla yapılan söyleşilere yer verildi.


Bu haber 2802 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...