FIRAT VADİSİNDEKİ GÜZELLİKLER

Sivil-Der Fahri Başkanı Koçali Aymaz'ın Yazısı

FIRAT VADİSİNDEKİ GÜZELLİKLER
01 Mayıs 2014 - 07:04

Yine turizm mevsimi geldi ve turistik yerler yerli ve yabancı turistlerle dolup taşacak. Ülkemizin turizm merkezleri ki genelde Akdeniz, Ege, Marmara ve iç Anadolu bölgelerinde yer alan bu merkezler bir taraftan istihdam yaratırken diğer taraftan da katma değer üretip ülke ekonomisine katkıda bulunduğu gibi diğer taraftan da bulundukları kent sakinlerine zenginlik getirmektedir.

Bu merkezler ne durup dururken, ne yerel halkın ve nede işadamlarının imkânları ile bu duruma gelmiştir. Turizm merkezi konumuna gelmelerinin temelinde cumhuriyet hükümetlerinin tamamı alt ve üst yapı hizmet ve yatırımlarını hazırlamak için büyük miktarda yatırım yapmışlardır.

Kentimiz Fırat kenarında yer alan önemli tarihi geçmişe sahip kadim bir kenttir. Fırat’ın güzellikleri bize 30-40 km uzaklıkta olduğu halde hemşerilerimizin ezici çoğunluğu bu güzellikleri görmediğinden, başka bir deyişle de bu güzelliklerden bihaber olduklarından hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız eğlenmek, dinlenmek ve hoşça vakit geçirmek için Akdeniz, Ege, Marmara, İç Anadolu bölgelerine gitmekteler.

Üzüntü verici durum doksan bir yıllık cumhuriyet tarihinde ne ilçe idarecileri, ne il idarecileri ve nede ilgili bakanlıkların bu güzelliklerden haberleri olmamıştır. Bu zatların görevi, bulundukları kenti ve ülkeyi kalkındırmak için her türlü değeri ekonomiye kazandırmak olduğu halde bu tarihi ve doğal servetten haberdar olmaları üzüntü verici bir durumdur.

Bu ekonomik potansiyel ekonomiye kazandırılmadığından, bir taraftan bölge halkı ekonomik sıkıntılar çekerken, çeşitli sosyal dramlar yaşamalarının yanında yetişen gençlerin büyükşehirlere hammalık ve pamuk tarlalarında ırgatlık yapmak zorunda bırakılmaları kabullenilecek bir tutum ve davranış değildir.

2010 yılında bölgeyi tanıtmaya başladığımızdan sonra giden Kaymakamımız Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU tarafından ilk olarak 30 dakikalık bir belgesel hazırlaması önemli bir başlangıç olmuştur.

Yine Kaymakamımız Sayın Hamza ERKAL’ın bölgeyi ziyaret edip çeşitli projeler üzerinde yoğunlaşması ve durumu eski valimiz şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Celalettin GÜVENǒe iletmesi ve Sayın GÜVENǒin üç defa bölgeyi ziyaret edip görmesi sonucunda Atatürk baraj gölünde ve Fırat yatağında tekne gezileri yapmak düşüncesi ile çalışmalar başlatılmıştır bizleri umutlandırmıştır.

Bir taraftan tekne alımı için ödenek temin edilirken diğer taraftan da bölgeye gelecek ziyaretçilerin dinlenmesi ve ihtiyaçlarını karşılaması için Misibin köprüsünün yanında ve Takoran köyünde bazı tesislerin yapılması planlanmıştır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü turizmcilerle 2-3 defa bölgeye keşif gezisi düzenlenmesi önemli gelişler arasında yer almıştır.

Bir taraftan Takoran Muhtarlığına çok sayıda tur düzenlemek için müracaat edenlerin yanında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Şanlıurfa turizmcilerinin tur düzenleme programlarının olduğu bilinmektedir. Nisan ayı bitti, Mayıs ayı ile birlikte turların başlama zaman geldiği halde bölgeye turizm adına hiçbir gelişme olmadığını üzüntü ile görmekteyiz.

Tekne alınmadı, misafirlerin dinlenip ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlar henüz oluşturulmadı, Takoran köyünün yolu asfaltlanmadığı gibi köyün alt ve üst yapısının yanında çevre düzenlenmesi de yapılmadı.

Devlet tarafından, devlet diyorum çünkü il idaresi, büyükşehir Belediyesi, GAP İdaresi Başkanlığı dolayısıyla da Kalkınma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından günümüze kadar bir ses çıkmadığını üzülerek görmekteyiz.

Yukarıda saydığımız bölgelere önemli yatırımlar yaparak turizmin alt yapısını oluşturduğundan 25-30 milyon turist ağırlanıp milyar dolarlar kazanılıp ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlanırken bu bölgenin günahı nedir diye sormamak mümkün mü?

Şimdi dilimizin döndüğü kadarıyla kentimiz Siverek’in aşağı yukarı 150 km’lik Fırat’a ve Atatürk baraj gölüne sınırındaki güzellikleri paylaşmaya gayret edeceğiz.

- Çermik hududundaki Büyükyakıtlı (Hop) köyünün doğal güzellikleri ve Fırat’ın yılan gibi kıvrılışını seyretmek, oradan Börüncek (Mektele) köyüne doğa yürüyüşü ve tırmanmak.

- Yukarı Engin (Yukarı kellehan) köyünüm zirvesinden Fırat vadisini kuş bakışı seyretmek, doğa yürüyüşü ve tırmanmak.

- Narlıkaya (Ketine) köyünün ekolojik bağ ve bahçelerini gezmek ve köyün arkasındaki dağa tırmanmak.

- Börüncek (Mektele) köyünün doğal güzelliklerini, Fırat’ın güzelliklerini görmek, doğa yürüyüşü ve tırmanmak.

- Ağacık (Nigit) kalesine doğa yürüyüşü yapmak, eteklerindeki peygamber kayasını, zirvedeki tarihi kalıntıları ve Fırat’ı zirveden seyretmek ve kaleye tırmanmak

- Ekecik (Desman) ve Baki (Takoran) vadisini Gezmek, çağlayanda ve derede serinlemek, kaya mezarlarını görmek, doğa yürüyüşü yapmak ve tırmanmak

- Baki (Takoran) köyünün Türkiye’nin Anadolu haritasını andırdığını görmek, köyün ekolojik bağ ve bahçelerini gezmek, kara dutundan ve nar pekmezinden tatmak, Fırat’ın güzelliklerinden yararlanmak, tekne ile seyahat etmek, su sporları, dalma ve benzeri sporların yanında doğa yürüyüşü yağmak

Aşağıdaki köylerin yanında çevre köylerin bağ ve bahçelerini gezmek, doğa yürüyüşü ve tırmanmanın yanında yamaç paraşütü, bangi jamping gibi sporları yapmak ve balonla bölgeyi gezip görmek.

- Bahçe, Divan, Ergen (Ğerzno), Yapraklı (Tuverek) gibi ismini saymadığımız köyler.

Yukarı engin (Kellehan)köyünden Ağacık (Nigit) köyüne ve oradan da Gerger kalesine teleferikle gezip Fırat’ın ve vadinin güzelliklerini seyretmek ve belgelemek.

Baki (Takoran)köyü boğazına ve Baki (Takoran) ile Yılmaz GÜEY’in köyü olan Ekecik (Desman) köyü kanyonuna asma köprüler yapılarak iki yakaya geçişi sağlayarak ziyaretçilerin gezilerinin kolaylaştırılması.

Bölgeye gelen ziyaretçilere çeşitli etkinliklerin yanında hayvanlardan da istifade etmekte fayda görülmektedir. Örneğin at eşek ve deve gibi.

- Kayalı (Hedro) köyünün şirin bir göl halindeki görüntüsü nedeniyle su sporları için iddialı bir yer olduğu. Bağ, bahçe ve meşe ağaçlarıyla çevrili doğa güzelliği ve güneyindeki dağa tırmanmak ve doğa yürüyüşü içinde uygun olduğu

- Azıklı (Misibin) kaya mezarları, köyündeki tarihi höyüğü ve çeşitli hikâyelerinin yanında baraj gölünün güzellikleri

- Akkaya (Kentere) köyünün bağ ve bahçeleri ve baraj gölünün tatlı görüntüsü

- Kalemli (Daralık) köyünün bağ ve bahçeleri ve baraj gölünün şirin görüntüsü

- Yukarı kırca (Yukarı Tılakin) köyünün yarımada görünümü ile turizme yönelik çeşitli tesisleri ve su sporları için en uygun yer olduğu ve şirin martılarını seyretmek

Aşağıdaki köylerle çevre köylerin bağ ve bahçeleri, doğal güzellikleri ve barajın çeşitli güzel görüntüleri

- Benek (İnik), Kuşlugöl (Güngörmez), Çaylarbaşı bucağı ile ismini hatırlayamadığımız güzelliklerle dopdolu köyler.

Dilimiz döndüğü kadarıyla Fırat ve Atatürk baraj gölünün Siverek hudutları içindeki güzelliklerden bazılarını anlatarak dikkatleri çekmeye gayret ettik.

Gelişmiş ülkelerdeki benzer güzelliklere yapılan yatırım ve tanıtımlar sonucunda önemli sayıda turistin ziyaret ettiği bilinmektedir. Burada iki örnek vermek istiyorum.

1- Almanya’nın Ren nehir kıyısında 10 bin nüfuslu Rudesheim isimli küçücük kasabası yılda 2.5 milyon turist ağırlıyor. Aşağıya çıkarılan linkteki belgeselin 16,35’inci dakikasından itibaren izlenmesini öneriyorum.

(http://www.dailymotion.com/video/x11l8ko_firat-vadisi-neden-boyle-olmasin_news )

2- Küre TV’de yayınlanan Ayna programının Estonya2 bölümünde Estonya’nın bir köyü yılda 65 bin turistin ziyaret ettiği söylenmektedir. Belgeselin 10.42 dakikasından itibaren izlendiğinde görülecektir.

(http://www.kure.tv/belgesel/5-ayna/ayna-estonya-2/511-Bolum/143498 )

Bir tarafta ülkemizin turizm merkezi olan kentler, bir taraftan Almanya’nın küçücük kasabası ve Estonya’nın bir köyünün ağırladığı turist sayısı, diğer taraftan da nereden bakarsanız 300 km Fırat nehrine ve Atatürk baraj gölüne sınırı olan Şanlıurfa ilini ziyaret eden turist sayısının komikliği. Bu güzelim bölgede turisti mumla arasanız bulamazken yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere on binler hatta yüz binlerle turist.

Cumhuriyet tarihi boyunca ülkemizin turizm merkezleri olan bölgelere önemli yatırımlar yapılırken buraya turizm konusunda bir çivinin çakılmamış olması üzüntü verici olduğu kadar düşündürücüdür. Yukarıdaki çarpıcı örneklerle karşılaştırıldığında gerek siyasette ve gerekse yönetimde başarı değil başarısızlık, kaynakları adil ve eşit kullanılmadığı çarpıcı şekilde görülmektedir.

Eğer gerçekten ülkenin gelişmesi isteniyorsa, eğer gerçekten her yere eşit davranıldığı, ayırımcılık yapılmadığı iddia ediliyorsa ve eğer Sayın Başbakanın 2023 hedefine ulaşmak isteniyorsa ilgili ve yetkililer tarafından bölge ivedilikle titizlikle incelenerek ekonomik kaynakların tespit edilerek değerlendirilmesinin zamanı çoktan gelmiş ve geçmiştir.

Sayın Valimizden, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından, Kalkınma Bakanlığından ve Kültür ve Turizm Bakanlığından acilen bölgeye uzmanlar gönderip gerekli araştırmalardan sonra önemli projelerin hayata geçirilmesi beklenmektedir.

Ve yine acilen tekne ve iskele alınarak hizmete açılmalı, Takoran ve başka yerlere ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderecek tesisler kurulmalıdır.

Gönderilecek uzmanlara rehberlik yaparak yardımcı olmaya hazır olduğumuzu söylemek isterim.

Saygılarımla. 30 Nisan 2014


Bu haber 4702 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü