FRANSIZ ASKERLERİ ESİR ALINDI

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'nın işgalden kurtuluşunun 89'uncu yıldönümü törenlerle kutlandı. Her yıl temsili olarak süngülenen Fransız askerleri bu kez esir alınarak

FRANSIZ ASKERLERİ ESİR ALINDI
12 Nisan 2009 - 19:39
kentin kurtuluşu canlandırıldı.

 
11 Nisan Stadyumu'ndaki kutlamalarda Vali Yusuf Yavaşcan, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul ve SP'li Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, askeri araç üzerinde halkı selamladı. Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı SP'li Ahmet Eşref Fakıbaba, 11 Nisan'ın kentin en şanlı günü olduğunu söyledi. Bugün üzerinde huzurla yaşanılan toprakların 89 yıl önce verilen mücadelenin eseri olduğunu anlatan Başkan Fakıbaba, “12 bin yıldan beri dünya tarihinde ayrı öneme sahip olan Şanlıurfa, bugünde dünyanın gözünü diktiği önemli merkezlerden biridir. 89 yıl önce milletimize yakışır bir mücadele sergilenerek bugünlere gelinmiştir. Şanlıurfa’nın kurtuluş mücadelesi, ne şartta olursa olsun hür yaşamından vazgeçilemeyeceğinin haykırışının en bariz örneğidir” dedi.

FRANSIZ ASKERLERİ SÜNGÜLENMEDİ

Konuşmaların ardından Şanlıurfa'nın Fransız işgalinden kurtuluşu temsili olarak canlandırıldı. Bir grup Fransız askeri ve milis gücünün Şanlıurfa Kalesi'ni işgalinin canlandırmasında kuru sıkı ve manevra mermileri kullanıldı. Fransızlar'ın Şanlıurfalı bir milisi öldürmesi ardından başlayan savaş sırasında iki taraftan ateşlenen manevra mermileri tribünlerde heyecana yol açtı. Daha önce tepkilere yol açtığı için Fransız askerler bu kez öldürülmek yerine esir alındı. Renkli sis bombalarının da atıldığı temsili gösteri, Türk askerlerin Şanlıurfa Kalesi'ndeki bir Fransız askeri öldürüp, göndere Türk bayrağını çekmesi ile son buldu. Bu arada atılan renkli sis bombalarından gazeteciler ile tören alanında bulunan bazı öğrenciler etkilendi. Kutlamalar tören geçişi ile sona erdi.


Bu haber 2487 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek