FRANSIZLAR UCUZ KURTULDU

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 88’inci yıldönümü kutlamalarına katılan gaziler, uyarılara rağmen temsili gösteri sırasında aşka gelip tabanca ve tüfeklerle peş peşe

FRANSIZLAR UCUZ KURTULDU
11 Nisan 2008 - 21:02
havaya ateş etti. Geçen yıllarda küçük çocukların gözleri önünde düşman askerlerinin süngülenmesi tepki çektiği için, bu yılki gösteride temsili Fransızlar sadece esir alındı.

Kentin düşman işgalinden kurtuluşu töreninde Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kemal Emren ve Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba, askeri araç üzerinde halkı selamladı. Vali Yavaşcan törendeki konuşmasında, kentin kurtuluş tarihi hakkında bilgi verdi. Konuşmanın ardından Malatya Belediyesi mehteran ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi.

Daha sonra Şanlıurfa’nın Fransız işgalinden kurtuluşu temsili olarak canlandırıldı. Gösteri öncesi, törene katılan gaziler silah kullanmamaları konusunda uyarıldı. Gösteride 3 Fransız askerinin Şanlıurfa Kalesi’nin işgalini canlandırmasında kuru sıkı tüfekler kullanıldı. Türk ve Fransız askerlerini canlandıranların bir anda ateşlediği silahlar tribünlerde heyecana neden oldu. Yaklaşık 15 dakika süren temsili gösteride, Türk askerlerinin Şanlıurfa Kalesi’ni ele geçirmek için siper alıp ilerleyişi sırasında aşka gelen bazı gaziler tören alanındaki yerlerini bırakarak, askerlerin yanında ateş etmeye başladı.

SÜNGÜLEMEDİLER, ESİR ALDILAR   

Gazilerin de katıldığı törende silahlar susmadı. Türkiye’deki kurtuluş törenlerinde yapılan gösterilerin tepki alması nedeniyle, canlandırma sırasında Türk askerleri, geçmiş yıllarda bir çoğunu süngüleyerek öldürdüğü Fransız askerlerini bu kez esir aldı. Fransızların esir alınmasının ardından Şanlıurfa Kalesi’ne Türk bayrağı dikildi.

Fransız işgalinden kurtuluşun anlatıldığı temsili gösteri sırasında ve sonrasında, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay gibi illerden gelen gazi derneği üyeleri de silahlarına sarıldı. Bir biri ardına silahlar ateşlenirken öğrenciler ve tribündeki vatandaşlar korkulu anlar yaşadı. Şanlıurfa Belediyesi Kültür Müdürü Necmi Karadağ, gazilerin yanına gelerek, uyardı ancak başarılı olamadı. Tören geçişi ile devam eden kutlamalar sonunda ünlü Şanlıurfalı ünlü sanatçı Ferhat Göçer de bir konser verdi.

Bu haber 2378 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek