Gözaltına alınan avukatlara destek

Şanlıurfa Barosu tarafından düzenlenen basın açıklamasnda, dün düzenlenen operasyon ile gözaltına alınan Baroya üye 7 avukatın serbest bırakılmasını istedi.

Gözaltına alınan avukatlara destek
14 Mart 2020 - 09:24

Şanlıurfa Barosu, çevre illerdeki Baro Başkanlarının katılımıyla, dün Şanlıurfa ve ilçelerinde düzenlenen operasyon ile gözaltına alınan 7 meslektaşları için basın açıklaması düzenledi.


Şanlıurfa Barosu önünde düzenlenen basın açıklamasına;  Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Şırnak, Mardin, Van ve Siirt Barosu Başkanları da katıldı.


Basın açıklamasını Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel okudu.


Şanlıurfa Barosuna kayıtlı 7 avukatın gözaltına alındığı belirten Öncel, "Bilindiği üzere 12 Mart 2020 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca 2018/39552 sayılı soruşturma kapsamında Şanlıurfa merkezli başlatılan operasyonlarda çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı 7 meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde bu dosya kapsamında Diyarbakır Barosuna kayıtlı 2 meslektaşımız gözaltına alınmış, 2 meslektaşımız ile Şırnak Barosuna kayıtlı 1 meslektaşımız hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır." dedi.


Gözaltına alınan avukatların mesleki faaliyetleri kapsamında gözaltına alındıklarını ifade eden Öncel, "Arama ve gözaltına almaya yönelik kararlardan anlaşıldığı üzere meslektaşlarımız hakkında, mesleki faaliyetler kapsamında kalacak gerekçelerle soruşturma başlatılmış ve sonucunda gözaltına alınmışlardır.  Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiği ve bu hükümlerin hiçe sayıldığı ortadadır. Yine geçtiğimiz hafta Mardin Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Ali Kahraman mesleki faaliyetlerinin gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. Aynı şekilde 18 Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi meslektaşımızın yıllardır haksız bir şekilde tutuklu yargılandıkları kamuoyunun malumudur." diye konuştu.


Savunma hakkı, yaşam hakkı kadar kutsal olduğunu vurgulayan Öncel, "Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devleti olmanın gereğidir. Avukatların soruşturulmaları ve bürolarının aranması, bu konudaki yasal düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekirken savunmanın bağımsızlığını teminat altına alan bu düzenlemelerin hiçe sayılmasını, üstüne bir de avukatın temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulmalarını ve gözaltına alınmalarını kabul etmemiz mümkün değildir." şeklinde konuştu.


"Avukat, üstlendiği görev ile bağdaştırılamaz"


Yargının siyasal iktidarın adeta bir aparatı haline getirildiğini ileri süren Öncel, "Avukat, üstlendiği görev ile bağdaştırılamaz. Bu görevinden dolayı yargılanamaz, gözaltına alınamaz, tutuklanamaz. Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmamalıdır. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yargının siyasal iktidarın adeta bir aparatı haline getirildiği, yargıya olan güvenin tümüyle ortadan kalktığı bu dönemde, yargının kurucu unsuru olan avukatların mesleki faaliyetleri ve hukuk mücadeleleri kriminalize edilmeye çalışılmaktadır." dedi.


"13 meslektaşımızın soruşturulmasını ve gözaltına alınmalarını ‘savunmaya saldırı’ olarak değerlendiriyoruz"


Hukuk mücadelesinden geri adım atmayacaklarını belirten Öncel, "Bugün de hiç kuşkusuz bütün baskılara, zorbalıklara, hukuksuzluklara rağmen bir adım dahi geri atmayacağımızı, başta bu hukuksuzluk düzenini oluşturanlar olmak üzere herkesin bilmesini isteriz.  Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Şırnak, Mardin, Van, Siirt Barosu ve burada bulunamayıp bizimle dayanışma içerisinde olan tüm barolar olarak, 13 meslektaşımızın soruşturulmasını ve gözaltına alınmalarını ‘savunmaya saldırı’ olarak değerlendiriyoruz. Ancak buradan bir kez daha haykırıyoruz; bağımsız savunma tutsak edilemez, mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez." ifadelerini kullandı.


Öncel Basın açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:


Buradan hem tutuklu olan, hem de şu anda gözaltında olan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve avukatlara saldırma alışkanlığından vazgeçilmesini talep ediyoruz.  Bu hususta sonuna kadar meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağımızı belirtiyor, basına ve kamuoyunun saygıyla duyuruyoruz.
Basın açıklamasının ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın, Batman Barosu Başkanı Avukat Abdulhamit Çakan ve Van Baro Başkanı Zülkür Uçar’da birer konuşma yaptı.


Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı basın açıklaması olaysız bir şekilde sona erdi. (İLKHA)

Bu haber 3809 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu